Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, vím, že tu je těch témat už více - bohužel většinou starší zkušenosti. Přecházíme na druhý pokus IVF z Teplického Pronatalu a máme na výběr 3 centra.
Máme Apolináře (doktora nevím), dále Gennet (mudr. Langerová) a poslední Prague fertility centre (mudr Stránská). Jde mi o více vyšetření. Máme jen hormonální profil, manžela spermiogram a hp (nic o něm nevíme, ale soudíme snad dobrý výsledek, když nám nikdo nic neřekl k tomu). Do IVF jsme šli kvůli manželovo hodně mizernému spermio, já nic jiného ze své strany nevím. Takže bych ráda nějaká další vyšetření.. Mohu tedy poprosit o jednotlivé recenze dle vlastních zkušeností a klidně i orientační ceny jednotlivých center, recenze na zmíněné doktorky. Děkuju ![]()
Z hlediska dalších vyšetření asi Gennet, ale těžko říct, jak to zrovna u vás bude a jaké máte nároky. ![]()
@Litta já už se přikláněla k tomu pfc. Tam mi vyšetření neudělají?
nároky nemám. Samozřejmě bych ráda úspěch. Nechci jít na opu, aby mi pak při propouštění řekli, že mám málo vajíček, protože byla nezralá - jak se mi stalo v pronatalu a hodně jsem četla, že se to stalo holkám v gennetu. Tak to moc nechci slyšet…v pronatalu nás při prvním spermio chtěli poslat na genetiku, pak se to o malinko zlepšilo ale pořád žádná sláva a genetika už nebyla najednou potřeba (názor jiné doktorky než té, co nás na ni chtěla poslat) tak nevím, možná imunologii udělat navíc..
@Pap949 Na imunologii je nej Malíčková, k té se dostaneš aktuálně myslím v Gennetu i u Apolináře. Ale asi si na obou místech trochu budeš muset říct, ono se většinou prostě nejdřív zkusí, co se dá, a vyšetření se dodělávají v průběhu, pokud to nevychází… Nedělá se plošně všem hned na začátku imuno, mnohdy je to zbytečné a ani by na to nejspíš nebyla kapacita… PFC bych asi spíš doporučila v případě, že by u vás byl problém s vajíčky a buď by to vyžadovalo extra pečlivý přístup, nebo dárce… A jak jste na tom věkově, tlačí vás čas?
@Pap949 Na zlepšení spermio by ale byla vhodná vyloženě andrologie. V CARech se to často vzdá a nabídne se dárce, což může být frustrující a někdy přeléčení, drobný zákrok nebo využití MESA/TESE zafunguje. ![]()
@Litta tak jsem z toho jelen 😅 čas nás netlačí, mě bude 26 a manželovi 31. Ale zase nechci chodit po doktorech 6 let a mít děti až ve 35
hlavně máme za sebou první ivf - jen 2 embrya. Et nevyšlo vůbec, to jsem to dostala po 9dnech a ket vydržel do 14dne, ale nízké hcg, takže v neděli už negativní test, teď čekám na ms. Nechci zase „promarnit“ další pokus…přece jen jsou jen 4 hrazené pokusy. Ivf jako samoplatce už nebudu podstupovat😏
@Pap949 Když to je těžké radit, u každého je problém trochu jinde. A z prvního IVF je těžké dělat závěry, to je obvykle takové orientační a podle výsledku se pak upravuje ten následující pokus. Tím, že změníš centrum, tak budete zase prakticky ve výchozím bodě no…
A kolik bylo vajíček, když jen 2 embrya? Byl problém i s oplozením, nebo spíše ve vývoji? Pokud máte špatné spermio (ale nepíšeš jak moc), tak třeba u tebe ani nejsou potřeba další vyšetření a stačí zlepšit to. Fakt těžko říct takhle z pár řádků. Jděte na konzultace do více center a uvidíte, kde vám to sedne. Věk máte super, tak snad bude stačit „nějaká blbost“ a povede se. ![]()
@Litta bylo 16 folikul, 5 vajíček. 4 odplodnili, 3 zbyly do 3 dne a dvě do prodloužené kultivace. Tak zase v tom jiném centru uvidí předchozí zprávy, tak se od toho mohou odpichnout. Spermio je hodně moc špatné. První 9ks z toho 5 dobrých v celém ejakulátu (pouze 1,2ml)… Po vitamínem a 3 měsících 1,5ml a 920 tisíc, ale jen 9% pohyblivých a 1% normálních…
@Litta proto nechci zůstat v Teplicích, protože řeklo, že 5 vajíček je dobrý a že by druhý pokus udělali opět bez dalších vyšetření. Nejsou zatím potřeba. Ale že manžel musel v den opu 2× na spermio, protože poprvé to byl děs, to jim nevadí
já jsem do 6 dne stimulace nereagovala a až ten den jsem se dozvěděla, že mám prý vyšší amh (5,11). Jelikož jsem brala 150 jednotek gonalu a od 5dne cetrotide, nemohli mi prý zvýšit dávky, aby nebylo ohss…
@Pap949 Tak to chápu, no… Každopádně na takový spermiogram dát bez další snahy jen vitamíny mi taky přijde zbytečně nedostatečné, i když zásadní zlepšení bylo, to je fajn! Vážně bych zkusila tu andrologii, aby se vyloučil zánět, varikokéla apod. Nevím, kde všude si posílají i v rámci CARu, zeptala bych se na to při té konzultaci, co by dál navrhovali. Případně se dá objednat i samostatně někam. A s tou stimulací byli vážně až přehnaně opatrní, 5 je docela málo… ![]()
@Litta manžel byl zatím u urologa, kromě menších varlat, ale prý nic strašného
mu nic jiného nenašel
no, teď jsem koukala, že mě stimulovali jen 11 dní, takže v tom je asi zakopaný pes.. Ale jako to by se asi nemělo stávat
jinak vitamíny jsme si koupili sami za sebe, nikdo nám nic neporadil..
@Pap949 Aha, tak urologie proběhla. Tak uvidíte, co s vámi vymyslí, držím palce a dej pak vědět, kam jste nakonec šli. ![]()
My chodíme s manželem do PFC a jsme tam oba dva moc spokojení
mám za sebou druhé IUI a čekám, jak dopadlo..jinak na první konzultaci jsme dostala hned žádanku na imunologii, kde se také zjistil problém, takže jsem ráda, že jsme tam šla hned
jinak k MUDr. Stránské nechodím, ale měla jsem ji jednou na ultrazvuk a působila na mě dost sympaticky ![]()
@Gerbera26 děkuji za zprávu.. To ráda slyším.. Takže mám asi jasno… A dělali Vám hned na první konzultaci třeba spermiogram? Vychází nám na jeden den návštěva dvou center..a u Apolináře by manželovi hned vzali spermio, tak aby to nechtěli i tam ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď