Časný návrat do práce a kojení

Anonymní
23.9.23 09:29

Časný návrat do práce a kojení

Situace - tříměsíční miminko, plně kojené, kojení bezproblémové, poměrně časté (intervaly během dne méně než tři hodiny). Matka by se ráda co nejdříve vrátila do práce, což obnáší odchod od miminka vždy na pár hodin (reálně tak tři kojení) několikrát týdně. Dítě by v době nepřítomnosti matky dostávalo odstříkané mateřské mléko, asi z flašky.

Vy, co jste se takhle časně začaly odcházet od kojeného dítěte, podařilo se vám kojení udržet, nebo dítě skončilo na UM? Co se dá v takovém případě udělat pro podporu zachování kojení?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
23.9.23 09:49

Rozhodně bych zachovala kojení. Ovšem jak dáš flašku, může se ti stát, že ti pak prso odmítne a je vymalováno. Takže kolotoč odstříkávání a krmení z flašky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35645
23.9.23 09:52
@Anonymní píše:
Situace - tříměsíční miminko, plně kojené, kojení bezproblémové, poměrně časté (intervaly během dne méně než tři hodiny). Matka by se ráda co nejdříve vrátila do práce, což obnáší odchod od miminka vždy na pár hodin (reálně tak tři kojení) několikrát týdně. Dítě by v době nepřítomnosti matky dostávalo odstříkané mateřské mléko, asi z flašky.Vy, co jste se takhle časně začaly odcházet od kojeného dítěte, podařilo se vám kojení udržet, nebo dítě skončilo na UM? Co se dá v takovém případě udělat pro podporu zachování kojení?

Záleží jestli tu flašku vůbec vezme. Po ukončeném 4 měsíci můžete začít s příkrmy a časem by to mohlo nahradit i jedno kojení.
A odsávačku sebou do práce, jestli kojis tak často a chceš to udržet, musíš místo kojení odsávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
23.9.23 10:03

Tady podle me zalezi hlavne na tom, jestli
(i) dite flasku vezme - moje flasku s odsatym MM nikdy nevzalo - ani ode mne, ani od nekoho jineho, radeji bylo o hladu. Z lahve doted pije jen cistou vodu, nic jineho nevezme.
(ii) dokaze mama odsavat tolik, aby to pokrylo ten vypadek - v prvnich mesicich mi odsavani, kdyz prsa pretekaly, pripadalo jako pohoda, ted jsem se snazila odsat prave, kdyz jsem byla pryc a byla to utopie a z dlouhodobeho hlediska si to vubec neumim predstavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
23.9.23 10:09
@Anonymní píše:
Situace - tříměsíční miminko, plně kojené, kojení bezproblémové, poměrně časté (intervaly během dne méně než tři hodiny). Matka by se ráda co nejdříve vrátila do práce, což obnáší odchod od miminka vždy na pár hodin (reálně tak tři kojení) několikrát týdně. Dítě by v době nepřítomnosti matky dostávalo odstříkané mateřské mléko, asi z flašky.Vy, co jste se takhle časně začaly odcházet od kojeného dítěte, podařilo se vám kojení udržet, nebo dítě skončilo na UM? Co se dá v takovém případě udělat pro podporu zachování kojení?

Tři kojení několikrát týdně je hodně. V některých zaměstnáních je možnost kojící pauzy , což může být občas taky cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.23 10:50

Díky moc za odpovědi.

S odsáváním v práci určitě počítám, ostatně jinak bych ani nezvládla vyprodukovat tolik mlíka, aby to pokrylo spotřebu v době nepřítomnosti.

@Asfi Toho se právě taky bojím, proto už teď odsávám do zásoby. Doufám, že tak budu mít dostatečně „natrénováno“. Že by si dítě nevzalo flašku mě děsí, to mě ani nenapadlo. Děti, které jsou z nějakého důvodu na UM, to přece taky vždycky nějak zvládnou, ne?

@meduzza S kojící pauzou by mi vstříc určitě vyšli, ostatně můžu na to využít pauzu na oběd. Ale radši bych stihla co nejvíc práce v jednom kuse a byla zase brzo zpátky u miminka.

• Citovat
  • Upravit
44193
23.9.23 10:53
@Anonymní píše:

Doporučuji návrat do práce posunout až na období kolem 9 měsíců, jednoho roku. Záleží, jak rychle se dítě rozjí a rozpije po zavedení příkrmů. Potom už nemůže nic kojení ohrozit. Když je maminka v práci, dostává stravu, která je v tomto věku už dost pestrá a tekutiny. Mám zkušenost, už poněkolikáté. Je to v pohodě.

Nárok na přestávky na kojení máš až do 15 měsíců věku. Ale tady bych zvážila, jak je organizačně náročné dítě dovézt, když případně usne v autě nebo kočárku, jestli to stojí za to ho budit k vůli přestávce. A kdyby mi někdo přivezl do práce na kojení dceru v podobném věku, tak ji bude stoprocentně zajímat vše kolem, jen ne prso :mrgreen: :lol: A to i v případě, že budeme v místnosti, kterou nezná, samy :mrgreen:

Mně se děti od kojení odpojily už ve 3 nebo 4 měsících, když přišel zajímavější podnět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2329
23.9.23 11:26

No zkoušela jsem to u 2 ze tří dětí, s odsáváním problém nebyl (doporučuji el. odsávačku), ale vůbec nechtěly láhev. Vyzkoušeli jsme od Medely, přes kde co na trhu až po nejobyčejnější dudlíky a prostě vůbec. Jenom cítily tu gumu v puse a řvaly až do modra. Radši s tatínkem párkrát vydržely třeba 4 hodiny nejíst, než aby pily z láhve. Takže jsem situaci přehodnotila (možná kdyby musely kvůli nějaké silné alergii na UM, nějak to zvládneme, ale jen proto, abych byla mobilnější a nevyžadovaly stále kojení, jsem to vzdala a dál normálně kojila). Bohužel no…asi kdyby mi šlo a výbornou práci, ještě to zkusím, mně šlo o studium, takže jsme šachovali s rozvolněním studia a byla jsem ten rok normálně doma na mateřské. Takže to rozhodně nenechávejte na poslední chvíli, že však lahev určitě vezme. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
23.9.23 11:38

A vozit na kojení ti mimco nekdo nemuze? To odstrikavani je boj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3403
23.9.23 11:55

Vrátila jsem se do práce v šesti měsících. Kojila jsem ráno, odpoledne a večer a v noci. V poledne měla dcera příkrmy, pila odstříkané mléko z lahvičky. V práci jsem ze začátku 1× odstříkala, ale vydržela jsem asi měsíc, pak už ne. Dcera byla kojená do 15ti měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.23 12:27

Já jsem furt chtěla si tak nějak uvolnit ruce aby dítě nebylo nalepené jen na mě a mohlo vydržet i s tátou a dopadlo to velkým pruserem. Učila jsem ho na flasku od medely co nemá kazit kojení a když se po velkých bojích podařilo, už dítě nevzalo prso. Odsavat jsem s dítětem u sebe nezvladala, nešlo jen tak kazdou chvili na 15 minut odložit abych odsavala, a celé kojení šlo do haje. Pak mi už ubyvalo mliko, musela jsem dokrmovat, no a odsavat, krmit z flašky a pak ještě dokrmovat um už nešlo, uz jsem nemela cas jist, spat, dite furt rvalo, skončili jsme na UM. Nafackovala bych si za to a už bych to nikdy neudělala. Do 6 měsíců bych normálně kojila a kojila a nikam se od ditete nevzdalovala, zas tak dlouhá doba to není. Nestojí to za to.

• Citovat
  • Upravit
10942
23.9.23 14:27

Obě děti mám kojene do cca 2 let.
Za žádných okolností si ani jedna nevzala láhev, byť v ní bylo MM. Časem jsem potřebovala přejít na UM, ale nebylo to možné, neakceptovaly.
Láhev nevzaly, ani s vodou, čajem v ní.
Později se užívala rovnou sklenice, sem tam tekutiny po lzickach. Žádné netekoucí hrnky a láhve je nezajímaly, sem tam akceptovaly brčko.
Pro toho, kdo to s tebou bude absolvovat, to může být velmi náročné, s tím počítej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
24.9.23 10:48

Mé první dítě bylo kojeno pouze několik týdnů v porodnici. Po návratu jsem díky nervům o mléko přišla. Nedonošený hladovec by sprásknul snad i tu láhev…
Mě druhé dítě odmítalo láhev s čímkoli. Nebylo hladové, mateřské mléko mu stačilo. Velice dobře vědělo, že se mu dává něco jiného.

Mé vnouče bylo na láhvi od začátku. Maminka mléko prostě neměla. Nic jiného k jídlu nepoznalo.

Všechny tři děti odmítaly a vyplivávaly dudlík. Nikdy ho neměly, nikdy ho nechtěly.

Od kojeneho miminka bych do práce nešla, od miminka na umělé výživě taky ne. Nevidím tady důvody, možná jsem je přehlédla, ale s tříměsíčním bych maximálně pracovala na počítači z domova na částečný úvazek. Nikdy bych nešla do práce. A to jsme na mateřské vždycky vyšli jen tak tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
30.9.23 09:42

Alternativy k láhvi

Zdravím.

Existují různé alternativy. Vzhledem k tomu, že u miminka nebudete, tak odpadá hadička. Ale může se dávat pít přímo z kelímku, např. tady od Medely: https://www.drmax.cz/…eni-jednoraz?…

Doporučují to takhle navíc laktační poradkyně z Mamily, je to lepší než láhev, na kterou by si mohlo zvyknout. A pokud láhev, tak např. také od Medely systém Medela Calma, láhev, ze které se miminko musí více snažit pít a neteče mu to samo. Za mě je dobrý také Suavinex (Zero Zero myslím).

Když tak napište, jak jste se rozhodla a jak Vám to jde. Přeji hodně štěstí a zachování kojení :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová