Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, žijeme v lese a kliešťov tu je veľmi veľa, každý deň robíme deťom aj sebe kontrolu a niekedy ich vyťahujeme aj viac za deň
. Raz bol muž doma sám a malá(2, 5 roku) mala obrovskeho kliešťa za uchom, tak ho vytiahol pinzetou ako vždy, ale tentokrát sa mu mykla a malá časť hlavička alebo nožičky ostali v koži a to takým sposobom, že sme to nedokázali vytiahnuť. tak sme poriadne dezinfikovali, že by to za pár dní mohlo samo vyhnisať…miesto toho jej to ale zarástlo a je to podla mňa dosť hlboko, je to mierne vypuklé, nezapálené…skoro vždy keď mne alebo mužovi ostala časť kliešťa(u decka sa nám to stalo prvý krát)v koži, tak sa to proste zapálilo a vyhnisalo to von a bolo..teraz neviem…ísť k doktorke? či tomu dať ešte viac času..je to tak 2 aj pol týždňa
No…nam to taky vzdy vyhnisa…nebo to nejakym zpusobem proste zmizne..ted se mi u terezky taky podarilo kliste pretrhnout..ale sledovala sem to a asi za tyden uz tam nic nebylo…tak nevim..ja osobne bych asi jeste vyckavala..bala bych se ze by do male chteli rezat ![]()
Do malé budou doktoři rozhodně řezat když tam s tímhle přijedeš, osobně bych asi nečekala 2 a pul týdne je dlouho:-/většinou to vyhnisá rozhodně dříve.
To je naprosto přiserny nechat kliste vyhnisat! A diteti, ja bych to ani psovi nenechala. Mate deti alespon ockovany?
Já pinzetu raděj nepoužívám ani u psů, vždycky když dojdem dom ze zahrady tak malýho vyklepu, prohlídnu, jednou měl klíšťě na hlavičce chudinka, takový úplně pidi a tak jsem se lekla že jsem ho hnedka vzala vyškubla a bylo po něm. Hnusný klíšťata.
Anonymní:Já psům když jim tam zbyde kus hlavičky to taky nechám co jinýho s tim?
@Anonymní píše:
To je naprosto přiserny nechat kliste vyhnisat! A diteti, ja bych to ani psovi nenechala. Mate deti alespon ockovany?
ono je zasadni rozdil kdyz zijes v panelaku a mas kliste jednou za uherskej rok..pak se tim muzes hluboce zabyvat…a kdyz zijes v lese kde denne vytahujes z kazdyho pet klistat..pak uz to proste tolik neresis..bys nedelala nic jinyho ![]()
Zrovna nedávno jsem koukala na reportáž o klíšťatech, kde mluvili i o přetržených při vyndávání. Nejnebezpečnější část je zadeček, když zůstanou kusadla v kůži, stačí desinfekce a vpodstatě je to jako tříska. Buď se podaří vyndat nebo vyhnisá.
Ja ziju v rodinnym dome a mam chalupu na horach - v lese.
Klistata ja ani moje deti ani muj pes nemame, protoze pouzivame repelent. A pejsem má obojek!
Ona takova encefalitida nebo borelioza, kterou mela moje matka, to je nemoc na cely zivot!
Me to proste prijde nezodpovedne.
Kliste ma spostu parazitu a prenesi kde co! Spadne z lišky a jde ne vase dite…
No mikitaa to je prave to, prečo sem píšem, mám fkat strach že jej to budu rezat
. Samozrejme vždy lepšie, ako by mala mať z toho ešte vážnejšie problémy potom. Mám naočkovaného len syna (4 roky), proti enecefalytide, pretože mi doktorka malú nenaočkuje kým nemá tri roky. A jak to máme vyťahovať nám poradila samá Dr, vie kde žijeme a tiež nechodíme koli kliešťovi rovno k Dr, ani keď nám kúsok ostane, telo má schopnosť sa proti niečomu čo doňho nepatrí brániť a je to práve to, že to samo vyhnisá(ako inak by sme to mali riešiť?) a u mňa s manželom to tak vždy po čase aj bolo, pri dokladnej dezinfekcii sme s tím nikdy nemali problém. Teraz to však zarástlo..a neviem či to ešte bude chceť vyhnisať von
.Inak kto nezažil nevie, žijeme na hájenke a všade okolo tráva stromy, pred každým odchodom von striekame spreje proti klieštom sebe aj deťom, dlhé oblečenie..ale tí prevíti sa dostanu všade, sprej nesprej
..o psoch a kocurovi ani nehovorim, frontlajny dávame stále a aj tak sa to na nich lepí
Prodává se na to IXODERM, je to sada.
Pak se nestane, ze by se vam utrhnlo. Nemazejte ho nicim, pouze desifenkci Jodissol treba a pak lehce vytahovat, nekroutit.
@Anonymní píše:
Prodává se na to IXODERM, je to sada.
Pak se nestane, ze by se vam utrhnlo. Nemazejte ho nicim, pouze desifenkci Jodissol treba a pak lehce vytahovat, nekroutit.
no a me se na terezce utrhlo prave s ixodermem…navic teda v lekarne to vcelku pomluvili ze je to jen lih a jod a nic vic..za ty prachy
@Anonymní píše:
Ja ziju v rodinnym dome a mam chalupu na horach - v lese.
Klistata ja ani moje deti ani muj pes nemame, protoze pouzivame repelent. A pejsem má obojek!
Ona takova encefalitida nebo borelioza, kterou mela moje matka, to je nemoc na cely zivot!
Me to proste prijde nezodpovedne.
Kliste ma spostu parazitu a prenesi kde co! Spadne z lišky a jde ne vase dite…
a mate teda stesti ze na vas nejdou…my se muzem v repelentu i koupat..a stejne vzdycky nejaky nekdo ma..at se jedna o nas..psy..kosky..kone..kozy..proste nic nefunguje 100 %
No presne tak…zaujimalo by ma kolko by na nas toho bolo, keď by sme ten sprej ani nepoužívali. Nemyslím si, že sme až tak nezdopovední, a po každom lete dávame robiť sebe aj deťom testy aj na boreliozu, čo už máme robiť, keď sa na nás lepia..Inak teda, pozrela som to teraz ešte poriadne s mužom, a ten zas tvrdí, že je to vypuknuté a chystá sa to vyhnisať, tak neviem, no bodaj by to tak bolo! Dezinfikujeme jodissolom.
@keliska píše:
No presne tak…zaujimalo by ma kolko by na nas toho bolo, keď by sme ten sprej ani nepoužívali. Nemyslím si, že sme až tak nezdopovední, a po každom lete dávame robiť sebe aj deťom testy aj na boreliozu, čo už máme robiť, keď sa na nás lepia..Inak teda, pozrela som to teraz ešte poriadne s mužom, a ten zas tvrdí, že je to vypuknuté a chystá sa to vyhnisať, tak neviem, no bodaj by to tak bolo! Dezinfikujeme jodissolom.
A zkoušeli jste do toho něčím šťourat? Jehlou, pinzetou?