Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, nedával někdo z Vás dítěti inhalačně ecobec? Vím, že to jsou kortikoidy a ty mohou způsobit po dlouhodobém užívání zvýšenou chuť k jídlu a přibývání na váze, ale jak to je, když se inhalují? V letáčku se o ničem takovém nepíše.
dítěti jsem ho nedávala. Ale dlouhodobě jsem ho užívala já. Neměla jsem ani jeden z příznaků který popisuješ ![]()
My ho brali jen narazove pri nemoci a to naopak chut k jidlu moc nebyla. Ale pri dlouhodobem uzivani vedlejsi ucinky nejake budou prece jenom jsou to kortikoidy.
My je bohužel budem muset mít dlouhodobě, tak se toho docela bojím, malé je teprve 8 měsíců. ![]()
Nedávla jsem dítěti, ale brala jsem ho já a myslím, že nic takového jsem neměla. (O nic víc než obvykle
)
Dítěti jsem ho nedávala a sama ho beru teprve krátce. Ale údajně by neměl vedlejší účinky moc mít, protože je to inhalátor a dostává se přímo do průdušek, kde pomáhá a nevadí a neměl by se ve větším množství dostat přímo do zbytku těla, narozdíl třeba od silných prášků s kortikoidy. Pokud to máte předepsané, určitě to bude OK.
Můj malý ho bere teda zatím krátce a všimla jsem si, že je ještě více neposedný než byl a že začal být agresivní od té doby co to bere, ale to s tím nemusí mít žádnou souvislost. ![]()
No my jsme ho dostali také na předpis. Po přečtení příbalového letáku mě teda dost viděsilo, co všechno z toho může být i když třeba ne tak často. Ta agresivita a hyperaktivita je tam psaná taky. I když samozřejmě to s tím nemusí souviset.
@Zuzi09 Tak my ho vdechujeme už od května(jsem zakladatelka této diskuze) a zatím tedy nic, žádné vedlejší příznaky:-) Dcerka je tedy živější, ale to je můj syn taky a nic nebere:-) Proč jste ho dostali?
My jsem ho dostali kvuli opakovaným zánětům průdušek (asi 6×) První měl nějak po 6-tém měsíci. Teď mu jsou 3,5 roku. Začal s tím častěji po tom třetím roce - jak začal navštěvovat školičky. Laringitýda byla jen jednou. Dost často začne rýmou a pak to přejde na dráždivý kašel - stáhnou se mu průdušky a kašle dokud se nepozvrací. Pak se to konečně na chvilku uklidní. Jinak teď už nějakou dobu je ok. Ecobec jsme ještě nezačali. Teď i běhá venku v tom mrazu - je celkově živější - a nijak exta nekašle, v noci je teď taky delší dobu klid. Tak si říkám, jestli je to vážně nutné hned nasazovat kortikoidy. Dostala jsem kontakt od mamky na alergoložku - tak asi taky zkusím tento směr. Malej je atopik - kdo ví, třeba to bude z alergií. Manžel je taky alergik a já atopik (taky dobrá dvojka
) Do respirační poradny jsme objednaní až koncem března. Trošku jsem se zalekla té hyperaktivity a agrese - on už náš malej je tak dost svéráz, kterej nejde pro ránu nebo boxování daleko a nevím jestli bych větší agresi zvládla. Ono třeba ani šedý nebo zelený zákal není žádná sranda - i když to není častý případ.
@Zuzi09 Tak takhle přesně to bylo unás-ale nám byli 4 měsíce. Malá byla od narození atopik, pak následovalo několik zánětů průdušek doprovázených obstrukcí dýchacích cest, neštovice, 6.nemoc…po nasazení ecobeku se zlepšila o 100procent. Na alergologii nám řekli, že budeme muset ecobek používat nejméně rok a že je to správná léčba. A těch kortikoidů je tam minimální dávka, neboj, hlavně působí jen v průduškách, tak si říkám, že je to lepší, než nějaké prášky. A také bereme na alergie aerius sirup.
Ahoj, malému jsme taky začali stříkat Ecobec. Od října, a řekla bych že zlepšení určitě je. Trpí na průdušky. Vedlejší účinky na něm nepozoruji.
@stepankab A kolik ho dáváte? My začali na 2 ráno, 2 večer, teď už jsme se dostali jen na 1 ráno
(po 8 měsících)