Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu se poradit, jestli je to ještě v normě nebo pátrat nějak po příčině. Posledních pár týdnů syn začal často asi masturbovat (ruka v trenkách, nevnímá moc okolí). V okolí se nic nezměnilo. Dělá třeba domací úkol, jdu se podívat jak mu to jde a on si ani nevšimne, že jsem vešla a má ruku v trenkách. Klukovi je 8, může to být začátek puberty? Co s tím dělat?
@nejde píše:
Jdu se poradit, jestli je to ještě v normě nebo pátrat nějak po příčině. Posledních pár týdnů syn začal často asi masturbovat (ruka v trenkách, nevnímá moc okolí). V okolí se nic nezměnilo. Dělá třeba domací úkol, jdu se podívat jak mu to jde a on si ani nevšimne, že jsem vešla a má ruku v trenkách. Klukovi je 8, může to být začátek puberty? Co s tím dělat?
A on je nějak postižený? (To není rýpavá otázka, masturbace na nevhodných místech je u postižených problém - hlavně teda pro okolí).
Pokud není, tak mu nějak citlivě vysvětli, že na intimní místa si saháme v soukromí. Zdravý osmiletý kluk to pochopí.
No pokud dělá domácí úkol ve svém pokoji, tak bych začala klepat:-) myslím, že už holt potřebuje soukromí:-) buď ráda, že mu to tam funguje jak má:-)
@nejde Sice jsem žena, ale to je jedno. Já jsem objevila svou sexualitu také kolem 8,9,10 let a zkoumala dál v soukromí, takže za mě zcela normální ![]()
@Bábrdl píše:
A on je nějak postižený? (To není rýpavá otázka, masturbace na nevhodných místech je u postižených problém - hlavně teda pro okolí).Pokud není, tak mu nějak citlivě vysvětli, že na intimní místa si saháme v soukromí. Zdravý osmiletý kluk to pochopí.
Kluk je normální mentálně. Má teda cukrovku, ale to s tím asi nesouvisí.
@Snilek88 píše:
No pokud dělá domácí úkol ve svém pokoji, tak bych začala klepat:-) myslím, že už holt potřebuje soukromí:-) buď ráda, že mu to tam funguje jak má:-)
Ve svém pokoji. No nenapadlo mně to, že už by s tím mohl začínat. Je to ještě takové malé trdlo ![]()
@nejde Já to chápu:-) ale už je holt velkej kluk:-) pamatuji si, když to mamka řešila u mladšího bráchy:-) prostě začít klepat a bude:-) určitě je to v tomto věku normální:-)
No já nevím, ale v osmi letech?
@nejde podle mě to dělá nevědomky při přemýšlení, někdo se rýpe v nose, někdo v uchu, někdo se škrábe tam dole. Tak ho na to upozorňuj ![]()
@nejde Já mám 9 ti letou dceru a často se zavírá v pokoji. Prý chce mít klid ![]()
Tak se mi stává, že se zastavím u dveří a zaklepu, ale většinou vejdu bez klepání. Ale kdyby se mi stalo, že bych ji při něčem vyrušila, tak bych pokaždé už klepala, už i z mého pocitu.
@Snilek88 píše:
@nejde Já to chápu:-) ale už je holt velkej kluk:-) pamatuji si, když to mamka řešila u mladšího bráchy:-) prostě začít klepat a bude:-) určitě je to v tomto věku normální:-)
Radost z toho nemám, mohl s tím ještě počkat
, ale uklidnili jste mně. řešili jsme teď nedávno trošku přetahovaní, tak možná zjistil, že to může být i zábava.
@PaníBovaryová pokud to dělá v soukromí, tak proč ho napomínat? Přeci ho nebude kontrolovat.. však to je lidské.. dobrá pokud by to dělal na veřejnosti, tak je problém, ale takhle?? Kluci prostě začínají dřív.. bavila jsem se o tom i s kamarády a shodli se, že s tím začínali max v deseti…
@nejde já teda děti ještě nemám, ale chápu, že by je měl člověk nejradši pořád za ty malé andílky:-D
@PaníBovaryová píše:
No já nevím, ale v osmi letech?@nejde podle mě to dělá nevědomky při přemýšlení, někdo se rýpe v nose, někdo v uchu, někdo se škrábe tam dole. Tak ho na to upozorňuj
To jsme si myslela, že je to jen zlozvyk, ale on je v tu chvíli mírně duchem nepřítomen. Nevšimne si že vejdu, a když promluvím ruka sama letí ven.
@Snilek88 píše:
@nejde já teda děti ještě nemám, ale chápu, že by je měl člověk nejradši pořád za ty malé andílky:-D
Přesně tak. Ještě ho musím hlídat aby si vyčistil zuby a umyl se a do toho už dělá tyto věci, no prostě mně to trošku zaskočilo.
Zakladatelko do dnes si pamatuju že já s tím začala někdy v první třídě jednou mě nacapal děda (vyzvedávali mě že školy a já u nich čekala na mamu)a byl to trapas
ale moc dobře si pamatuju že frekvence byla dost častá prostě člověk začíná objevovat své tělo.