Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mam problem s nasi Nikolkou. Strasne casto se v noci budi a zacne brecet. Kdyz rikam casto, tak tim myslim cca kazdou pulhodinu. Kdyz vydrzi vic jak hodinku spat v kuse, tak skoro oslavujeme. Jako male miminko spala krasne a asi pred dvema mesici se to zlomilo a je to cim dal tim horsi. Uklidni ji bohuzel vetsinou jen piti - voda. Obcas pomuze dudlik, nekdy se chce drzet za ruku. Pres noc vypije zhruba pul litru vody, coz nevim, jestli je hodne nebo malo, kazdopadne je to min nez asi pred mesicem, to vypila i litr.
Uz nevim, co zkusit. V pokoji jsme snizili teplotu, zkousela jsem ji davat teplejsi deku, slabsi deku i zadnou deku, pyzamko a taky jen bodycko.
Myslim, ze to nebude ani tim, ze by ji neco bolelo, protoze to by se asi tak lehko nedala uklidnit.
Mozna ji to casem prejde, ale do ty doby ze me nejspis bude chodici mrtvola.
Poradte, co s tim…budu vdecna za kazdou radu.
Diky Lucka a nespavec Niky (brzy 1.rok)
http://nikolasek.wz.cz
Lysinko,
ja myslim ze by nemela v noci tolik pit, hlavne kvuli zatezi na ledviny ale i na ostatni funkce tela . Telo by melo po celodenni praci odpocivat a ne neustale zpracovavat i kdyz jenom vodu. V 1 roce mimco by uz melo dokazat bez jidla a piti spat ale to je otazka toho na co je navykle.
Nam to Honzik delal taky sice te v takovych castych intervalech ale i tak uz to bylo zbytecne buzeni. A nikdo z nas nebyl vyspany ani kluk ani my.
Nechali jsem ho vyplakat i kdyz ja jsem byla za:,–(ne proti od zacatku. Ale po tolik probdelich nocich jsem jednoho dne rekla ze to zkusim ze za to nic nedam. A jak jsem do dneska rada ze jsem to udelala.
Prvni noc Honzik plakal hodinu a 20 minut a chodil k nemu jenom manza priblizne po 10 minutach ty intervaly jsme prodluzovaly a asi po hodine dostla napit jenom kvuli tomu protoze ho ten plac vycerpaval. Potom usnul a spal az do rana. Druhou noc plakal hodinu a taky ke konci dostal napit a usnul a zase spal az do rana. A treti noc plakal jenom 10 minut a to uz nedostal nic a usnul a spal zase az do rana. Od te doby spinka krasne celou noc. Stava se nekdy ze se probudi nad ranem a tak si ho vezmeme k nas do postele ale piti dostava az v 8 rano.
Vim ze nektere mamci o tom nechteji slyset ale ja byla taky takova, ale vyplatilo se to.
Mozna prave place kvuli tomu ze ji i boli brisko z tolika vody ja bych se tomu nedivila. Zkus tolik vody vypit za noc a uvidis. Dlouhodobe zatezovani ledvin se muze rozvinout v daleko horsi vec. Ja bych to buzeni odbourala hlavne kvuli zdravi.
Myslim ze to diteti v nicem neublizi. Proste se jenom musi naucit usinat samotne. Urcite to dokaze i jinak nez touto metodou ale zrejme to bude trvat o hodne dyl. Zalezi na vas na co se citite.
Pekny den.
Diky za odpoved. Prave jsem ji nechala vybrecet a ona za par minut prestala a sama usnula, ale ja jsem u ni stala, takze vedela, ze tam jsem.
On je u nas trochu problem v tom, ze jsme vsichni tri v jednom pokoji a tudiz i kvuli nasemu klidu se ji snazime co nejdriv zase uspat. Ale je to jen kolotoc vecneho probouzeni, piti a usinani. To se neda vydrzet. Takze asi k tomu budeme opravdu muset pristoupit radikalne a nechat ji vybrecet.
S tim pitim mas pravdu a ja to vim, jenze zatim jsem v sobe nenasla tolik sily, abych ji nedala napit, kdyz chce. No, asi nebude jina cesta.
Jeste jednou diky.
Dorbou noc ![]()
Lysinko,
my taky spime doted vsichni v jednom pokoji, protoze mame maly byt. Ty prvni dve noci byly opravdu na psychiku trochu narocnejsi ale ja jsem si porad rikala v duchu MUSI MUSI usnout prece takhle nebude plakat celou noc, to by nebyl normalni. Strasne jsme mu verila ze to dokaze a ze ten plac ho prestane bavit. Meli jsme pripravenou alternativu tu prvni noc ze pokud neusne do 2 hodin tak mu dam prso - v te dobe jsem jeste kojila.
Urcite se toho neboj ale musis byt o tom vnitrne presvedcena ze to chces opravdu udelat, jinak se budes strasne stresovat a mimco to pozna. Urcite bych ale k nemu nechala chodit manzela ne abys ty nemusela ale myslim si ze to ma lepsi efekt. U nas urcite protoze z manzela necitil mliko. Preju at se brzo vsichni vyspite.