Jak na kousky

569
17.2.05 15:07

Jak na kousky

Ahojky,
Mám 10měs klučinu a všechno jídlo musí mít děsně moc rozmixované.Nesnese ani malinkatej kousíček :cry: .I kdyby ve 150ml kaše byl 1malinkej tak ho prostě vyplivne a nebo se mu zvedne žaludek až se začne dávit :?
Jak se vaši prckové naučili baštit kousky?
Ahoj Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
17.2.05 15:33

Ahoj Petro,

na podobné téma proběhla na těchto stránkách diskuse, do které jsem přispívala. Protože bych se jen opakovala, zkopírovala jsem Ti svůj původní příspěvek:

Ahoj maminky,

tak na toto téma bych mohla napsat román na pokračování. Klukovi budou za dva měsíce dva roky a ještě donedávna jsem vše musela mixovat do hlaďoučka. Běda, jak byl ve stravě pucek, tak se dávil nebo se rovnou vyzvracel. Nepomáhalo nic, ani „zaručené“ rady babiček a známých.
Jednu dobu to došlo tak daleko, že se nebyl schopen skoro vůbec najíst. Problém řešili i v gastroenterologické poradně dětské kliniky v Praze na Karlově. Zkoušeli na něj různé fígle, ale nic nepomáhalo.
Musím dodat, že kluk byl o šest týdnů nedonošený a občas ho v porodnici museli krmit sondou, a pak mu jednou před akutní operací rvali šlauch do krku a pumpovali žaludek. Takže resumé hlav moudrých bylo, že má extrémě vyvinutý dávivý reflex, což u nedonošenců krmených sondou bývá.
Trpělivě jsme zkoušeli piškoty, dětské sušenky, chleba, zeleninu mačkanou vidličkou atd. atd., ale nic nešlo, pokaždé se poblil. Je to asi měsíc co náhle pochopil, k čemu jsou zuby a začal kousat a co víc i polykat strukturovanou (nevím jak to pojmenovat) stravu. Zatím to nejsou žádné super výkony, ale oproti předchozímu stavu, paráda!
Milé mamky, já bych prcky do ničeho nenutila. Já vím a moc dobře to znám, jak babičky dokáží otravovat: „A už konečně kouše? A jí už taky něco pořádnýho? Aby měl pořádnou výživu. To Maruška vod vedle, no eště jí neni ani deset měsíců, a už baští rohlík!“ Nic neuspěchávejte, nechte dítka vklidu vyvíjet, a hlavně jim nic nenuťte. Příroda si poradí. Vždyť koho bude za deset let zajímat, jestli začali chroupat mrkev v osmi měsících nebo ve třech letech.
A na závěr - nedovolte babičkám, aby něco podnikaly. V našem případě iniciativní babča, když jsem se nedívala, narvala klukovi do pusy kus buchty (vona mladá neví, jak se to má správně dělat). Kluk se div neudusil, zblil se od hlavy k patě a několik dní trpěl vyloženým nechutenstvím. Jak viděl jídlo, zvedal se mu žaludek. Takže v tomto směru pozor na aktivní babičky co věří, že když to nevezmou sami do ruky, my matky to nezvládneme. Protože jejich synáček přece už v deseti měsících pořádal řízek se salátem a dorazil se okurkovým salátem … !

Toliko mé předchozí povídání. Zkrátka a dobře, ani hlavy otevřené a kapacity vědecké si s tímto nevědí rady a žádný opravdu zaručené recept neexistuje. Dle mého názoru k tomu dítě musí prostě a jednoduše „dospět“ a my dospělí s ním musíme mít hodně trpělivosti.

Takže pevné nervy a hlavu vzhůru!

Evča

• Citovat
  • Upravit
2304
17.2.05 15:34

Byli zvědaví co jíme tak se to snažili ochutnávat. Jestli si strká věci do pusy, dej mu třeba kousek banánu vedle na talířek. Jak ho vezme a začne ožužlávat a oslintávat, máš vyhráno. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
569
17.2.05 15:56

Evčo nemáme náhodou stejné babičky? :lol:
Jinak Když mu dám piškot nebo rýžovej chleba tak to mu stačí říc kousej kousej a hezky kouše.Ale jakmile mu dám banán jablíčko nebo rozmačkanou zeleninu tak je zle.

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
17.2.05 16:09

No tak to není tak hrozný jak to zprvu vypadalo :-). To je šikulka. Asi chce jen čas. A zkusilas mu ten chlebík prokládat mixovaným? Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
569
18.2.05 08:19

Nezkoušela :oops: Já mu ho dávám bud po O a nebo jen tak na jako mini svačinku.A piškotek ten si nacpe celý do pusinky a pak ho žužlá a kouše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.3.05 10:37

Zdárek Peťo, je mi líto, že Ondrášek je takovej nejedlík. Uvidíš, že se to zlepší. Já jsem zatím v pohodě, protože Matásek je jen kojenej. To ty ale víš, zdravímě tě a těšíme se na vás. Kamila a Matýsek

• Citovat
  • Upravit
685
11.3.05 11:00

Ahoj,
nemáme sice úplně vyhráno, ale zdá se, že nám pomohly kukuřičné křupky (takové ty žluté "žížalky). Teď jsem sehnala i pohankové. Rychle se rozpouštějí a myslím, že se na tom malá naučila přehazovat jídlo v puse. Zkoušela jsem sušenku Hero baby, ale tu ukousne (má 7 zubů), polyká a dáví se.

Jitka a Hanička (8m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.3.05 12:13

Ahojky, chce to trpělivost a zkoušet znova a znova (piškotek, rohlík, kůrku z chleba je toho spousty co mimi mohou cvičně žužlat v pusince) v 10měsících je ještě dost času, jen bych chtěla upozornit na zkušenosti s mojí známou. Měla asi stejný problém jako ty, malá jí kousky taky odmítala. Vyrešila to bohužel tak že se s tím nezatěžovala a mixovala a mixovala (bylo to pohodlnějí a rychlejší ono než mimčo spapá rozmačkaný brambor trvá dýl než rozmixovaný). Dopadlo to tak že její malá měla 2,5 roku a neuměla kousat, vše musely mixovat teď má 3,5 roku a jí jen rozmačkané, kousek si prostě nevezme. Myslím ze to bude hodně zajímavé až půjde do školky. Hodně trpělivosti a zdaru přeje Iva

• Citovat
  • Upravit
266
14.3.05 20:03

Nás zachránily burizonky(neochucené).Náš kluk má ukončený 11měsíc a před pár týdny ihned zvracel všechno,kde se jen objevil malinkatý kousek.Je fakt,že má teprve 2 zuby a tak to s kousáním není nic moc.Ale ty burizony nás spasily,rychle se rozpouští,malý si zvykl na něco v pusince.A přišel na to,že to není zase zak hrozný.Pak jsme přidávali další papánko.Pomalu a hlavně nenutit. :lol:
mnoho zdaru přeje Katty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.3.05 22:32

Je zvláštní jak je každé mimčo jiné. Já jsem s „kousky“ začala asi týden po tom, co jsme začali s příkrmy a malá mi teď nechce jíst hladké kaše a cokoliv pasírované, vyloženě se dožaduje kousků. Zatím jsme bez zubů - 8m. Chtěla bych upozornit na to, jak maminky doporučují rohlík! Hrozně se lepí na patro, tak bacha na to! Lepší jsou chlebové kůrky a nebo suchary.
 Radka

• Citovat
  • Upravit
54
16.3.05 21:17

Já nemám s malím nejmenší problémi je to strašnej žebral a miluje bebe sušenky ale ty se musí kousat tak teď se mě občas snaží pokousat i jogurt tak mu skoušej nabízet různý kousky on na to časempřijde, Jo a to nemáme ani jeden zub.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí