Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Poraďte, z čeho to může být. Mám migreny a to dvakrát do měsíce. A to je fakt síla, bolest trvá dva dny nepřetržitě, nemůžu se kouknout do světla, je mi na zvracení a někdy cítím různé pachy, i kdyz tu nic není.. Prášek je bez efektu.. Napadlo mě, zda to není od očí, vidím poslední dobou špatně do dálky, mámění problémy přečíst něco z televize no prostě vidím špatně. Můžou být migreny z toho? Jinak mě bolí skoro vždy víc na pravé straně hlavy, ccítím tam pulsovani. Máte to některáněkterá taky tak, co vám pomáhá..
Ja podle hlavy poznam zhorseni dioptrii, bryle nosim nekolik let na dalku a jak me zacne castombolet hlava mazu na ocni. Vzdy jsem na tom cca o 0,5 dioptrie hur
jeste to muze byt od krcni patere, na to pomuze dobry fyzioterapeut
@yasmine5 Co užíváš za léky? Běžné proti bolesti nebo ty přímo na migrénu, tzv. triptany? Jsi v péči neurologa? Migrénu dokáží vyvolat různé věci, letitý migrenik to mívá vypozorované, u někoho přespání, námaha, některé druhy jídla, koření, ztuhnutí krční páteře.. tak zřejmě i nadměrné namáhání očí, když hůře vidíš.
Mám z důvodu migrén ČID. Jediné co mi na záchvat pomůže je triptan RELPAX.
Vezmu si ty dostupné v lékárně, migralgin, ataralgin.. Někdy je to síla ze jsem úplně nepoužitelná ty dva dny, v noci nemůžu spát i me bolest budí.. na neneuro jdu v únoru už mi to nedalo. A na oční taky, Chtěla jsem se zeptat tu vas, už se někdy bojim, že mám snad v té hlavě něco, co tam nepatří.. ![]()
@yasmine5 Trpím migrénami už 15 let a to je mívám i týden vkuse. Hold jsem se s nimi naučila žít. Vyšetření MR mozku, páteře, spec mozku atd. Nakonec mi řekli na neurologii, že to je ze stresu a pracovního vyčerpání. Prostě jsem se zklidnila a když to nestihnu dnes, tak to udělám zítra.
Beru léky co mi napsal neurolog, aby se mi migréna nespouštěla a s větším klidem to začíná zabírat ![]()
V prvni řadě resit migrenu s neurologem. Rozhodne lepsi nez bezne leky z lekarny, nechat si predepsat triptany, vezmes si hned kdyz citis, ze to na tebe jde.
Mohu te uklidnit, ze casta migrena vypada jinak, ja mam 20 zachvatu do mesice, nekdy i trikrat denne.
Od oci to muze byt, stejne jako nedostatek spanku, stres, koukani na televizi, do pc, pater… Spoustecu muze byt mnoh, v podstate cokoli, zkus si psat, co jsi delala pred migrenou, treba ti z toho neco vyleze. I jidelnicek.
@LadyTommy A dělá ti to taky, že když se ti to rozjede, tak ti ani léky nezabírají.
Měla jsem to jako malá, bylo to šílené. Začala jsem nosit brýle, hlava mě bolí sice každý den, ale tak silné migrény už naštěstí nemám
pamatuji si jak jsem pořád brečela a naši mě uklidnovali, at nebrečím, že je to pak ještě horší, ale nešlo to zastavit..
No 20× do měsíce to si ani neumím představit to bbych jistě nevydržela.. Zkusím to vypozorovat. Na neuro to všechno řeknu snad mi konečkonečně něco pomůže
@LadyTommy píše:
V prvni řadě resit migrenu s neurologem. Rozhodne lepsi nez bezne leky z lekarny, nechat si predepsat triptany, vezmes si hned kdyz citis, ze to na tebe jde.Mohu te uklidnit, ze casta migrena vypada jinak, ja mam 20 zachvatu do mesice, nekdy i trikrat denne.
tak to je síííla ![]()
Do breku je mi často taky.. Nejhorší ze mám dvouleté dítě takže pořád se jí věnovat a čekat až to přejde. Nejhorší že ti kdo to neznají pořád že no tak tě bolí hlava, to je toho musíš něco děldělat ono tě to přejde..
Když se mi rozjede migréna nepomůžou už žádné léky - to mám myšlenky na uřezání hlavy. Než se to rozjede pomůže jedině algifen a to jen někdy. Mě pomůže se vyzvracet. Migrény se mi nejčastěji rozjíždí když dlouho spím nebo sním čokoládu - to je pak jistota. A často dvakrát do měsíce? Co bych za to dala mě tohle trápilo před otěhotněním i 3× do týdne už jsem se s tím naučila žít. Mám to od 8mi let, ale čím jsem starší tím je to méně časté. V těch osmi jsem to měla i pětkrát týdně. Teď jsem 6 týdnů po porodu a ještě jsem migrénu neměla, tak doufám že už ji mít ani nebudu. ![]()
@Lima69 píše:
@yasmine5 Trpím migrénami už 15 let a to je mívám i týden vkuse. Hold jsem se s nimi naučila žít. Vyšetření MR mozku, páteře, spec mozku atd. Nakonec mi řekli na neurologii, že to je ze stresu a pracovního vyčerpání. Prostě jsem se zklidnila a když to nestihnu dnes, tak to udělám zítra.Beru léky co mi napsal neurolog, aby se mi migréna nespouštěla a s větším klidem to začíná zabírat
já trpím na migrény už spoustu let. Na bolesti hlavy od dětství, kdy jsem měla zápal mozkových blan. Když mám migréna tak i 4 dny v kuse, hnus. Většinou to začne průjmem, pak zvracím, i když nejím a často to začíná bolestí za levým okem nebo od krční páteře. Léky vyzvracím, měla jsem všelijaké, dlouho mi zabíral Naramig, někdy Relpax. Teď mám sumaptriptany, ty jsou aspoň levné. Když to trvá dlouho, jedu na injekci k neurologovi nebo na pohotovost. Do toho mám ještě svoje bolesti hlavy, a to zobu bohužel Ibuprofen 2×400mg, někdy každý den. Dr.je velmi nerada. Na přdcházení záchvátů užívám asi 4 rokem Topamax, zdá se mi to trošku lepší.
Zhodnocení od lékařů mám podobné jako ty.