Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jestli máš čípek v pořádku, tak to ber jako součást těhotenství no. Magnesium ti pomůže. Nejlepší magnosolv, ale je, tuším, na předpis. U mě tvrdnutí tak brzy vždy znamenalo otevírání, ale to by ti lékař řekl.
Co je tedy často? Celý den je to několikrát do hodiny? Nebo to půlku dne nevnímáš a potom při té potřebě, odpočinku nebo po delší procházce během hodiny několikrát ztvrdne? Doporučuje se ten hořčík, ležet nemusíš, ale při fyzické činnosti se víc šetři, dávej si mezi prací pauzu, klidně se na chviličku natáhni, pokud máš možnost. Taky jsem si všimla, že hodně dělal stres nebo když jsem někam nervózně spěchala. Vždycky jeden den v týdnu jsem to měla v práci náročnější a jezdila tam s odporem, to jsem někdy bolestmi ztěží vystupovala z auta… Budeš mít dráždivější dělohu, i zvětšený močový měchýř tu dělohu dráždí. Taky mi v porodnici zakazovali hladit břicho, že tím se taky děloha masíruje a víc dráždí k tvrdnutí.
Dokud se neotvíráš, je to protivná součást těhotenství. Snad ti lékař při každé kontrole zkontroluje čípek a kdyby se začal moc brzy zkracovat, půjdeš si poležet, i když ani tak to není záruka, že se otevírání zastaví. Ale teď jsi v pořádku, zatím nepanikař. ![]()
Když ležím vnímám to víc třeba 2× do hodiny když něco dělám tak nic nebo se na to asi moc nesoustredim, zatím je čípek v pořádku tak snad to tak i zůstane. Snažím se odpočívat co nejvíc. Nechci nic podceňovat. Na kontrolu mám jít až za měsíc už aby ten měsíc byl zamnou.
@Anonymní píše:
Když ležím vnímám to víc třeba 2× do hodiny když něco dělám tak nic nebo se na to asi moc nesoustredim, zatím je čípek v pořádku tak snad to tak i zůstane. Snažím se odpočívat co nejvíc. Nechci nic podceňovat. Na kontrolu mám jít až za měsíc už aby ten měsíc byl zamnou.
2× za hodinu párkrát přes den, to vážně není žádná katastrofa a nic neobvyklého. ![]()
Měla jsem to samé, brala jsem magnosolv, a důležitý byl podle dr. klid, takže od půlky těhotenství neschopenka. Doma jsem byla v klidu, polehávala, ale normálně jsem šla v rámci vycházek ven na procházku. Někdy tvrdlo hodně, tak jsem se rychle vrátila domů do klidu. Čípek byl celou dobu ok. Porodila jsem až po vyvolávání ve 40+1. Držím palce, bude to dobré ![]()
Taky jsem to tak mela. Brala jsem 3× denne 2 tablety. Cipek byl v klidu. Trochu to pomohlo. Moc ne.
Skoncila jsem na kapackach s horcikem v nemocnici ve 28 tydnu, skraceny cipek pri tvrdnuti, pak jsem mela narizeny klid na luzku (max sprcha jednou tydne. Jinak lezet).
Stejne jsem porodila predcasne v 35 tydnu. Praskla mi voda.
Prcek to zvladnul bravurne. Mel v te dobe uz 2,95 kg. Po tydnu nas pustili domu. Cvicili jsme Vojtovku, lehka hypotonie, ale to maji deti bezne po mega davkach horciku v tehotenstvi. Ted uz uplne v pohode. Ma temer 3, beha, mluvi(az moc), chytry jak liska.
A to mi na zacatku tehu nic nebylo. V 6 tydnech (nevedela jsem ze jsem tehotna) jsem bezela pulmaraton.
Taky pořád cítím v podbřišku jakoby převalovani a čas od času i takové skubnuti nevím jestli to je třeba nějaká víc pulzující zilka nebo je to mimčo ale na to ze jsem prvorodicka mě říkají že to je moc brzo ale cítím to každý den hodně často
Ahoj, přidám se s dotazem. Nechci zakladat další diskuzi na stejné téma ![]()
Nejsem tedy prvorodicka, ale u prvního jsem krom zvracení nic takového nezažila.
Jsem 6+3tt a dneska je mi opravdu zle, ne zvracení, ale z vysokého tlaku. Do toho mi tvrdne břicho(už to na sobě fakt cítím, jak jsem nafouklá)…přijde mi to hodně brzy aby mi tvrdlo břicho. Od dr. beru večer ultrogestan. Jinak jsem po dvouch potratech, takže mám fakt hrůzu z toho co se děje.
K dr. Jdu na kontrolu v pátek odpoledne, co myslíte mám ji radši zítra ráno zavolat? Zažili jste to někdo? Nikdo v okolí tohle nezažil, tak nevím co se děje.
Ahoj jsem v 18tt a asi už týden mě trápí tvrdnutí břicha a to třeba několikrát do hodiny, trápí mě to hlavně když se mě chce čůrat nebo když ležím v klidu, chci se zeptat jestli jste to některé z vás měli už tak brzo. Když jsem byla na prohlídce u doktora a říkala jsem mu to, tak mě na to řekl, že je to neobvyklé takhle brzo, čípek byl v pořádku a žádný jiný problém nemám předepsal mě magnezium lactacit 3×1 tabletu denně jenže se mě to ani po dvou dnech nezlepsilo spíš zhoršilo a tak jsem jela radši na pohotovost kde opět dopadlo vše v pořádku čípek dlouhý 4cm uzavřený mimčo v pořádku tak mě navýšili na 3×2 tablety denně, a přes den hodně odpočívat nevím co si pod tím mám přectavit ležet celý den v posteli to bych asi zešílela, bylo mě řečeno že to některá žena tak má a i přesto porodí v termínu tak se chci pro jistotu ještě zeptat zde. Děkuji