Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den všem, chci se zeptat jestli mate někdo zkušenosti s CBD kapkami?
Chtěla bych je vyzkoušet před spaním, protože mi trvá dlouho než usnu a pořad se mi hlavou honí milion myšlenek a nemuzu kvůli tomu usnout. Kdo tohle zná, tak ví, jak je to otravné, a ze s tím nejde nic delat.
Kapky by měly pomoct k celkovému zklidnění a lepšímu spánku, máte s nima někdo zkušenost? Popřípadě kolik 10% CBD kapek mate a kde jste zakoupili?
Pro mě to bylo akorát placebo a docela drahý, dopotřebovala jsem to jen aby se za ty prachy neřeklo. A to jsem měla 10%, i když se má začít s míň procenty. Kolik se dávkovalo už nevím. Zkus nejdřív z lékárny melatonin, asi to taky není žádná pecka, ale řekla bych, že mi zabírá líp.
CBD kapky jsou k ničemu. Znám už desítky lidí, co to koupili pro své nemocné přibuzné, méně i pro sebe, a nikomu to neudělalo vůbec nic.
Na spaní tě vyjdou pěkně draho, protože na sedativní účinek jich potřebuješ brát docela vysokou dávkou - okolo 40-50 mg CBD.
To co popisuješ je zhoršeé usínání způsobené stresem a starostmi, nauč se s tím zacházet a bude se ti spát lépe.
1. po setmění nepouštěj žádné obrazovky. Dělej cokoliv jiného, než je sledování videa či brouzdání na internetu. Radikálně ti to zlepší spánek.
2. začni si večer psát deník. Nejde o to, co si ten den zažila, i když to samozřejmě můžeš taky zaznamenávat, ale primárně potřebuješ vypsat na papír všechno, to co se ti v té hlavě honí. Tím že to svážeš do slov a přeneseš rukou na papír, tak to najednou bdue vypadat daleko méně děsivě, než když to jen klokotá v mysli a stahuje k sobě emoce.
Udělej si z toho rituál, pusť si nějakou oblíbenou muziku, co zrovna vyjadřuje tvoji náíladu, zapal si třeba svíčku a nakapej do aroma lampičky nějakou příjemnou vůni.
Na závěr, až se vypíšeš, tak napiš alespoň jednu věc, za kterou si ten den byla vděčná a jednu věc, na kterou se příští den těšíš. A když tam nebude nic samo od sebe, tak si prostě naplánuj něco příjemného, na co se budeš těšit, i kdyby to byla maličkost.
Zároveň po sobě pravidelně ten deník čti. Vždycky v neděli, vždycky 1. v měsíci a vždycky na Nový rok. A pokaždé to nějak shrň a okomentuj. Díky tomu budeš mít pěkný přehled, jestli se ti daří směřovat tam kam chceš, nebo jak moc si se třeba za pýr měsíců změnila. Pokud raději kreslíš, než píšeš, tak to co se ti honí hlavou klidně kresli, jen pak k tomu napiš to za co si byla vděčná a na co se těšíš.
2. po té co dopíšeš si zacvič. Něco jemného, na protažení, co tě zbaví napětí celého dne. Třeba tohle https://www.youtube.com/watch?…
3. pak si dej pořádnou sprchu a používej levandulovou a nebo meduńkovou vůni.
4. pokud máš partnerem/kou uspokojivý sex, tak přijatelný sex před spaním taky pomáhá, orgasmus je ještě lepší. Klidně i vlastnoruční.
5. pokud by tě uspávalo třeba mluvené slovo, pouštěj si před spaním audioknihy - klidně do sluchátek, kdyby mělo rušit další lidi.
6. nauč se nějaké relaxačně- meditační cvičení a to v posteli před usutím praktikuj, vydrž i když se nebude dařit, čím déle to bdueš trénovat, tím snáze to půjde. Taková celkem snadná a úspěšná technika je tzv. Jacobsnova progresivná relaxace - třeba tady
https://www.youtube.com/watch?…
7. pokud doplňky, tak spíš než CBD sáhni po nějaké směsi kde bude kozlík, chmel a třezalka. Ale klíčové je naučit se zvládat stras a úzkosti a změny v denním režimu a v tom, jak řešíš zátěž.
Příspěvek upraven 29.01.23 v 12:56
@deniiina melatonin beru už par let a jsem po tom víc unavená, což má správný efekt, ale potřebovala bych ještě něco na celkové zklidnění, abych pořad nemyslela na tisíc veci.
Pro mě taky vyhozené peníze. Zkusila jsem je tehdy na uklidnění a přišlo mi to spíš horší.
CBD olej je na spaní na nic. Chtěla by to totiž určitě mnohem větší dávku než pár kapek, jenže to by se člověk nedoplatil. ![]()
Za mě nejlepší CBD s kombinací CBN a usnu po tom hned. Za mě lepší než melatonin, ten na mě reaguje asi jinak.
Stačí 4 kapky a do půl hoďky už nevím o světě.
Mohu doporučit z kama beru https://www.goldenbrotherscbd.cz/…ctrum-10-ml/ za ty peníze se mi to vyplatí, jsou silnější a tak mají vyšší účinek a občas jsou tam i dobré slevy. ![]()