Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky
Snad nikoho nepohorším, když založím tuto diskuzi. Vím, že obdobných témat je tu více, nějaké diskuze jsem pročetla, ale ani jednou jsem nenarazila na aktuální rok.
Po 2,5 letech snažení, kdy se nám bohužel nepodařilo počít spontánně, nás zřejmě čeká IVF. Loni jsme byli na prvním pokusu IUI, ale nevyšlo to. Přítel měl v ten den počet normálních spermií pouze 0,5 %, takže mi doktor narovinu řekl, že to na zdařený pokus nevidí. Výsledek spg byla Teratozoospermia. Co se týká mě, hormonální profil byl v pořádku, výsledek AMH byl 6,42 ng/ml - dle dr. vyšší hodnota pohybující se na horní hranici normy, až lehce nad ní. Ale to byly výsledky loni, mohly se určitě změnit. Ale proč to píšu. Je tu někdo, kdo měl třeba podobné výsledky a IVF vyšlo?
Celkem se toho bojím, vím, jak jsem byla vyklepaná před IUI a to bylo úplné prd oproti IVF
Případně ani nevím, co mám očekávat a jaké je procento, že to vyjde
Mám obavu, aby spermiogram nevyšel zase s tímto výsledkem a kvůli tomu se nám nepodařila ani tahle cesta.
Moc děkuji za názory a pocity. ![]()
@Berulina2503
Procenta jsou na netu závisí kolik ti je let. Nicméně individuální situace se může lišit.
Podle mě je stěžejní kvalita vajíček. Spermií je obvykle hodně, takže i když je hodně špatný spermiogram, sance je. A i když třeba chlap nemá spermie, umí získat spermie z testikularni tkáně. Podstatnější je kvalita vajíček.
@Berulina2503
Nejsem sice expert, ale pri ivf vezmou spermii (i kdyby byla z tech milionu jedna jedina pouzitelna) a oplodni ji vajicko, takze staci, ze je tam nejaka ziva a dostatecne kvalitni. Pokud ne, jsou i jine zpusoby odberu.
Ta uspesnost zavisi na mnoha faktorech, ale podle me je to stejne “v rukou bozich” (a to nejsem krestan:).
Procenta uspesnosti proto ani necti. Me je 38 a jsem v 17tt po 1. ivf.
Vsechny testy nam delali (hradila pojistovna), jsme uplne zdravi a stejne nam to neslo leta prirozene.
Mela jsem “jen” 8 folikul a 5 vajicek. Zalezi na jejich kvalite a pak na kvalite embrya, ale i super embryo se nemusi chytit a horsi ano.
Embryo nam zustalo jedno a chytlo se:)
Celkem nas to ivf vyslo na 11.500kc. Injekce jsem pichala jen cca 7 dni. To jen pro info.
Drzim palce!
@Andromeda81 Ahojky, moc děkuji za odpověď
Celkem jsi mě uklidnila s těmi spermiemi, že ta šance tady je. Teď to tedy defakto záleží tedy na mých vajíčkách.. ![]()
@Marina28 Ahojky
také děkuji za odpověď. Gratuluji k těhotenství, to je super, že se vám zadařilo hned na první pokus, pokud do toho půjdeme, tak bych si samozřejmě také přála, aby to u nás tak bylo, nejen kvůli financím, ale i kvůli tomu, abych nebyla zase zklamaná..
Jsem ráda, že i přes špatný spermiogram je velká naděje, že to vyjde. A vy jste platili tak málo za celé IVF?
tak to je pecka. Ono asi hodně záleží na tom, co všechno se dělá navíc mimo pojišťovnu že?
Moc se v tomto nevyznám. Hlavně jsem si nikdy nemyslela, že to budu muset vůbec někdy řešit.. ![]()
@Berulina2503
Zalezi jak dlouho si pichas ty injekce, jestli je treba nejaka jina lecba (i ta medikace neco stoji, pojistovna hradi jen cast), jestli si nechavas zamrazit embrya, vysetrit je geneticky (my nedelali ani jedno), atd., proto nas to vyslo tak malo:)
@Marina28 Jasně, to chápu, že to závisí i na dalších úkonech
A t léčba samotná, respektive vyšetření, nasazení hormonů atd., se začíná asi dělat, až to přijde přes pojišťovnu že? Případně jak dlouho to trvá, než to pojišťovna nějak „schválí“? ![]()
Presne tak, car to nahlasi pojistovne. Uz jsem zapomnela jak dlouho rikal, ze trva to schvaleni, ale bylo to 14 dni az mesic.
Ale vysetreni typu imunologie, spermiogram, genetika, krev atd.se provadi uz pred schvalenim pojistovny k IVF.
@Marina28 Moc děkuji za info.
jsem zvědavá, co nás tedy čeká, mám z toho trošku obavy. Psala jsem doktorce, u které jsme byli loni na IUI, tak čekám na odpověď a uvidíme.
snažím se myslet pozitivně, ale na druhou stranu mám strach, že nám to nevyjde… ![]()
@Berulina2503
Strach budete mit porad. Ja ho mam i jako tehotna take, jestli je mimco ok. Az se narodi, tak budeme mit strach zase kvuli necemu jinemu🤷♀️ 😁 Je to nekonecne, zaroven normalni, ale do jiste miry
Moc na to nemyslet a nepoddavat se tomu.
@Marina28 Ano, to souhlasím, všeho s mírou
půjdu do toho s vědomím, že vše dobře dopadne a snad nebudeme zklamaní
já už doma jedno dítko mám, ale chtěla bych k němu sourozence ![]()