Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky děvčata,
obracím se k Vám na radu. Už jsem sem psala před pár měsíci a teď znovu. Věřte nebo ne Vaše zprávy čtu večer před spaním uklidnuji se nebo naopak se informuji co a jak dál jak postupovat.
S přítelem se snažíme o miminko už to teď bude rok. Abych Vás uvedla na pravou míru kolik mi je, co mám za problémy a tak to zkusím shrnout.
(Je mi 27let, brala jsem HA do svých 20 let kde mi způsobila hlubokou žilní tromobzu. Po mém vysazení se mi hormony zbláznili a začala jsem mít a přetrvavá do dnes nepravidelná MS.
Jeden měsíc to dostanu další dva né.. nebo v jednom měsíci 2×.. a do toho nekonečné špinění jako třeba teď mám zpoždění 22 dní nalitá prsa jak konve nemůžu se jich dotknout byla jsem už si jistá že jsem těhotná. Jelikož u mě přertvává unava chutě na jídlo a i nechutenství zárověn jsem citlivá na pach.. a vznětlivá což nebývám..
test samoszřejmně ukazuje že malý zázrak se nekoná..
několikrát jsem řešila nepravidelnou MS s lekářem dokonce jsem i nově změnila gynekologa všichni tvrdí že je těžké mi dávat hormony na cyklus když… nesmím „hormony“
cca od sprna jsem začala pít čaje na podporu cyklu a tehotenství po 4 měsísích už mi nechutnaly a musela jsem si dát pauzu bez výsledku
začala jsem brát nosifol forte duo dva měsíce špinení si myslím že lepší ale stále miminko nikde
další věc na kterou tu byli skvělý recenze je GYNEX začala jsem ho brát a asi jsem do něj vkládala obrovskou naději..
všude jsem četla jak se po 2 cyklech lidem zadařilo u mně nic
přítel byl na testu a spermie má v pořádku, dokonce prý.. hodně plodný
já podpostupila zatím hormonalní odběry kde mi vyšlo že mam lehce nižší nadledvinkový hormon jinak nic prý nic dramatického
dnes jsem začala pít znova kontryhel.. a plus gynex nasadila jsem to asi po měsíční pauze..měla jsem v sobě už takový to že se nechci snažit že to nepřijde..
Vím že plno z Vás bude psát že to je v hlavě a vím že ano..
Jenže se můžete snažit natolik na to nemyslet stejně vás to dožene..
Bojím se že těhotná už asi nebudu vím, že to zní hrozně ale ani po roce náznak tehotenství dokonce jsme si zakoupili i lubrikacni gel na podporu spermii
s tím jak teď špinim spolu s přítelem nespíme a špiním už 18 dní…
beru ascorutin 3× denně 2
snad to zabere..
máte někdo podobnou zkušenost snažíte se taky dlouho?
Děkuji Vám moc a berte mně prosím s rezervou jsem už děsně vystreslá děkuji
No s tím gynexem to má jak kdo… Mě třeba dělal nepořádek v cyklu, známá zase musela na kyretáž, protože prostě dva měsíce v kuse krvácela. Co třeba endometriózu, pcos, cysty… Nemáš? Jak jsi na to s pánevním dnem? Co páteř, kostrč?
Vim, že to tak nevypadá, ale rok je krátká doba. Co zkusit vitální houby? Mně to pomohlo. Plus pořádné vyšetření, odběry atd.
Podívej se, nejdřív si musíš dát dohromady cyklus, jinak je to snažení o dítě spíš taková loterie. Pokud tedy není tak závažný zdravotní důvod, že bys cykly normálně s ovulací vůbec neměla a musela podstupovat umělé oplodnění. „Hormony“ nesmíš - to je nějaké zkratkovité tvrzení mi přijde. Hormonální antikoncepce může u žen se zvýšenou srážlivostí tohle způsobit, ano. Ale to má nějaký důvod, neděje se to každému. Zřejmě máš vyšší srážlivost krve nebo trombofilní mutaci, to se dá vyšetřit a řešit. To bys pro těhotenství stejně musela, jinak bys taky mohla kvůli sraženině pak o dítě přijít. Takže tím bych začala. Až budeš mít srážlivost normální, možná s léky, pak bych řešila s doktorem léky na rovnání cyklu. Nevím o tom, že by třeba progesterony jako utrogestan nebo gynprodyl způsobovali sraženiny, berou se i v těhotenství a cyklus se jimi často úspěšně reguluje, berou se i v těhotenství běžně. Navíc ty bylinky někdy mívají víc fytohormonů než ty léky, tak bacha na to. A nedají se přesně dávkovat ani určit účinky. Jestli ti tvůj doktor není schopen nabídnout vůbec nic jak postupovat, navštívila bych centrum asistované reprodukce. Vždyť ani nemůžeš vědět, jestli máš ovulaci. A tam se nechodí rovnou na ivf, ale udělají pořádné vyšetření, i věcí, které gynekolog nedělá. Mohou pomoct problém vyřešit.
Nechápu vyjádření že „hormony“ nesmíš štítnou ti někdo kontroloval?
jdi do nějakého caru at ti projdou všechno přijde mi že chvilku zkoušíš tohle chvilku tamto a plácáš se v tom
@ka2ka
Taky jsem měla takové období bohužel. Gynekolog moc nekooperoval, psal mi tu jedny prášky, tu druhé, vůbec nevysvětlil proč, tak jsem taky zkoušela kde co a nervovala se že nic. Odnesla jsem si z toho polyp, cystu a nervy v háji ještě předtím, než jsem do CARu přišla. Pak se u nás dokonce zjistilo, že ten problém u mě není, že byl jen chvíli kdy jsem měla rozházený cyklus po vysazení HA, ale to se správnými léky srovnalo během 2 měsíců.
No já nevím, gynex a kontryhel mi udělali šílený průser v cyklech. Zajdete do car a ty se nech pořádně vyšetřit
@xsaleen
Je pravda ze mám problémy od dětství s bederní páteří, věcně Blokády i Kostrce už jsme se divala i na mojziskovku ze bych cvičila.
@ka2ka @xsaleen
Měla jsem vyšetření trombtickych stavu a všechno v pořádku neprokázala se genetická nic, stitna žláza v pořádku. Můžete mi prosím někdo napsat cely název toho CARU? Je to soukromá klinika? Musím mít zadanku? Jen abych věděla moc děkuji za všechno odpovědi
No to nekoukej na videa s mojžíšovkou, ale jdi za fyzioterapeutem. CAR je zkratka pro centra asistované reprodukce, jsou v každém kraji. Žádanku nepotřebuješ, stačí říct, že se vám nedaří.
@Jitka123wal CAR není jeden, je to centrum asistované reprodukce. v každém vetsim meste nějaký najdeš. Soukromá je, žádanku mít nemusíš
@Jitka123wal píše:
@xsaleen
Je pravda ze mám problémy od dětství s bederní páteří, věcně Blokády i Kostrce už jsme se divala i na mojziskovku ze bych cvičila.
Najdi si fyzioterapeutku, která na to je zaměřená, naučí tě ty cviky od Mojžíšové, ale hlavně ti nejdřív odblokuje žebra atd. Taky zkontroluje kostrč přes konečník, ale toho se neboj, je to chvilička. Akorát si pak nesmíš pár hodin sednout ![]()
Kromě léků zkus hormonální jógu, najdi fyzioterapeuta, který ti srovná pánevní dno a cvičí mojžíšovou. Mě třeba ty čaje na srovnání cyklu pomohly - grešíkův ženský čaj.
@Jitka123wal Osobně bych třeba Gynex nevolila, celkem mi stačilo vidět složení, já teď jedu druhé kolo Femigardu (užívá se 12 týdnů, pak 4 týdny pauza), což je bylinný sirup, mnoho žen díky němu začalo menstruovat, ovulovat, otěhotnělo… bylinky obecně je potřeba užívat dlouhodobě a pravidelně, jinak to nemá smysl, navíc trvá i měsíce, než začnou naplno účinkovat a taky bych doporučila dělat ženské bylinné napářky od skončení MS do ovulace/pokusů o dítě, případně cvičit hormonální jógu nebo třeba Mojžíšovou.
Moje žena měla velké problémy a cyklem, šílenou MS a jak čaje, tak napářky jí neuvěřitelně pomohly, ale obojí obě praktikujeme od srpna pravidelně, nebylo to hned. Čaje nejsem schopná vypít bez medu + kapek na ochucení, zkuste to taky, třeba vám to pomůže, je to lepší než nepít bylinky vůbec nebo zkuste tinktury. Do toho cvičím hormonální jógu s yoni vajíčkem.
Jestli vás to uklidní, tak se snažíme o dítě přes rok, je mi 26, žádný zdravotní problém nemám a těhotná stále nejsem a zdaleka nejsem jediná, znám páry (i heterosexuální), kterým to trvalo roky a oba byli v pořádku, ovlivňuje to strašně moc faktorů ![]()
Volila bych nejaky CAR, nez zkouset neco doma, kde jsem si co nacetla..
Je mi 24, o druhe miminko (prvni neplánovaně na pohodu, hned v 19) se s Manželem snazime 2 roky v CARU, 3 neúspěšné inseminace a ted me ceka ivf, v 4 den stimuluji, tak jsem zvedava..
Jinak Ja pry podle testu jsem Ok, jen ovu nechodi vcas. Manzel spermie úžasné a taky nikdo nevi proc to nejde..
Drzim palečky