Čekání na embryotransfer...

Anonymní
14.5.24 17:59

Čekání na embryotransfer...

Ahoj holky, potřebuju se trochu vyzpovídat a zeptat se vás na podobné zkušenosti a na názor na celou situaci.

Ve zkratce: po cca 1,5 roce neúspěšného snažení jsme začali chodit do CAR, za sebou máme neúspěšné IUI, v mezičase nám vyšla špatná genetika, takže IVF je u nás jediná možnost + k tomu PGT… nyní jsme podstupujeme naše 1. IVF, tzn. cca před 1,5 měsícem jsem byla na odběru oocytů, což jsem nenesla úplně dobře, myslím zdravotně. Dostala jsem prudkou 2× po sobě alergickou reakci (anafylaktický šok) patrně na léky, co mi byly podány v kapačce při narkóze + celkové vyčerpání + nějaká viróza k tomu… už několik měsíců opakovaně nemocná nějakými virózami (už od IUI), na což také reaguji alergicky, prostě mě to celé nějak zdravotně semlelo. Dneska jsem šla do CAR k paní doktorce, kde mi měla sdělit kolikátý den tohoto cyklu půjdu na embryotransfer, a poté, co jsme si obě sesumírovaly co mám za sebou, a v jak žalostném stavu je moje imunita a psychika, tak mi řekla, že to raději o měsíc/o dva odložíme… zejména kvůli těm mým alergickým reakcím…

Upnula jsem se na to, že jsme si celkem vytrpěla, a to je teprve pitomý 1. pokus (je mi jasné, kolik z vás jich má za sebou, tím myslím kolik z vás má za sebou více jak 1 pokus), že už konečně se bude konat embryotransfer, a budou celá ta „muka“ za mnou, a ono prd. Vysvětlila mi, že v tomto stavu je riziko, že se embryo neuchytí. Krom toho máme jen jedno emryjko. Že se mám dát zdravotně dohromady a pak teprve k tomu svolí. Jenže u mě je to začarovaný kruh, protože nesnáším tohle čekání, které akorát generuje další dotazy dalších lidí v okolí, kdy už konečně budeme mít dítě, další změny plánů typu dovolená, akce… už jsme určité věci odřekli, protože jsme mysleli, že budu po embryotransferu, tudíž potencionálně těhotná… dokonce jsem si v práci naplánovala dovolenou, abych byla po transferu 14 dní skutečně v klidu a doma… NIC.

Poradíte některá, jak naložit s časem navíc, a jak to využít k tomu, aby se to čekáni vyplatilo a bylo úspěšné? Napadají mě věci jako aromaterapie, akupunktura, dát si nějaké pořádné wellness… peníze pro mě nejsou problém, rozhodla jsem se do tohohle investovat maximum svých zdrojů (časových, finančních, emocionálních…), ale neumím to efektivně využít k našemu společnému cíli s manželem… ta prodleva mě naopak ještě více drtí a obávám se, že to opět odnesu zdravotně. Nesnáším lidi, co jsou hypochondřim, a to se ze mě teď bohužel stalo, protože jak jsem neustálě měla dokola nějaké ty virózy, tak jsem se vyhýbala většímu počtu lidí, zrušila jsem několik schůzek s kmaraádkami, jakmile sjem zjistila, že mají nepatrnou rýmu… nedovedu si představit tuhle „fobii“ prodlužovat o další měsíc/dva :-/

PS: k psycholožce chodím, snaží s emi s tím psychicky pomáhat, ale s dalším prodloužením jsme prostě nepočítala a přijde mi to jako jeden krok dopředu, tři zpátky… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10928
14.5.24 18:11

Ja bych na transfer sla, furt je to tva volba. Psychicky na tom muzes byt za dva mesice klidne i hur, me treba to cekani vzdycky hrozne stresovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.24 18:52

Já bych na tvém místě transfer odložila. Já jsem šla na transfer před deseti dny s rýmou. Z rýmy se pak stal solidní zánět dutin. A teď se mi rozjíždí regulérní menstruace (asi), test je negativní. Svému já před deseti dny bych doporučila, ať si nehraje na hrdinku a odloží to.

• Citovat
  • Upravit
10928
14.5.24 18:54
@Anonymní píše: Více

To nemuselo byt ale vubec nemoci. Za sebe mam zkusenost zas, ze kdyz jsem sla na transfer treba nakrapla a pak se to rozjelo, tak byly pokusy uspesny. Telo je oslabeny a nema tolik energie se jeste branit proti embryu. Mam za sebou 10 transferu, takze vim, o cem mluvim. Casto jsem cetla, ze nemoc byva vyhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.24 19:02

Kolik jste meli embryí, že máte jen 1 embryo zdravé?
Co čtu zahraniční diskuze, tak ženy chodí na další ivf, aby měly embrya do zásoby, třeba pro sourozence a transfer dělají, až mají třeba 2-3, aby vajíčka nestarly. V ČR se to moc nedělá.

Mám za sebou 3 transfery, jedno dítě a druhé na cestě.
S jedním pokusem bych asi opravdu počkala at jsi fyzicky zdravotně fit.
Pokud je to jen psychika, tak bych do toho šla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.5.24 19:07

S jedním embryem bych do toho nešla. Není kam spěchat. Využij ten čas k tomu, aby sis to v hlavě trošku srovnala, neupínej se na ten výsledek - přece jen, šance na úspěch zase tak velká není, tak ať nejsi zbytečně ještě víc zklamaná. Mně vždycky pomáhalo mít v hlavě “záložní plán”, tj. vždycky jsem si říkala, že když nevyjde např. tenhle odběr oocytů, další krok bude to a to…

• Citovat
  • Upravit
116
14.5.24 19:55

No jsme na tom dost podobně, mám za sebou 3 IVF, první výsledek žádná blastocysta, druhé jen jedna, vítězné embryjko se chytlo, ale skončilo to zamlklým těhotenstvím a komplikacemi po revizi. Teď mám za sebou třetí IVF a opět jedna blastocysta. Transfer odkládám. Chci se na to připravit. Asi nedokážu udělat totální maximum, ale chci se hlavně dostat do stavu, kdy zase budu věřit, že to dopadne, to si myslím, že je základ. Je to opravdu tlak, pokud člověk má jen jedno embryo. Doporučuju v období před transferem soustředit se na kvalitní spánek, doplnit důležité vitamíny a antioxidanty, navíc probiotika, laktobacily a důležité jsou i ty pro vaginální mikroflóru. Na toto bych se zaměřila, pokud je imunita teď nalomená. Dobré pro psychiku je taky mít plán. Přímo před transferem je dobře prokrvit/prohřát pánevní dno. Po transferu si dát pohodičku a věřit. Přeju hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.24 09:08

díky moc za tuhle zkušenost, asi máš pravdu… jsem ráda, že mi to doložila. Jak tady už někdo psal - pro hlavu (psychikuú to čekání a prodlužování dobrý neni, ale pro tělo/organismus jo…

• Citovat
  • Upravit
ZinaJudita1
16.7.24 13:13

Ahojky, docela mě zaujal tvůj příběh, jak jsi na tom, už jsi v pořádku? Pokud jsi to musela odložit o 2 měsíce, proběhl teď v červenci již ET? :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.24 15:39
@ZinaJudita1 píše: Více

Ahoj, jsi hodná, děkuji, že se ptáš :-)

Neproběhlo nic :-/ Máme za sebou další horor, který to celé posunul, shodou okolností před týdnem - den před ET jsem dostala šílenou střevní chřipku, takže jsem 24 hod v kuse zvracela a měla průjem, museli jsme to zrušit… nejhorší je, že se to stalo v noci, a než CAR otevřel a než jsme se tam dovolali, embryjko již rozmrazili, což ho celkem prý ohrozilo… a znovu ho museli zmrazit a zkusí se to příště připravit znovu a budeme se modlit, aby se znovu vyvíjelo dál a nezachenalo na něm tohle znovurozmražení žádné následky. Ale říkali, že je prvotřídní kvality, že vypadalo dobře.

Nicméně vesmír prosím všemi zbylými silami a vůli ať to teď už SAKRA KONEČNĚ KLAPNE a hlavně ať se nám embryjko ujme :kytka:

Co ty, měla jsi s tím taky nějaké peripetie?

• Citovat
  • Upravit
ZinaJudita1
16.7.24 16:30

Tak já se snažím otěhotnět už zhruba rok. Nakonec jsme samozřejmě skončili v Caru a podstoupili jsme nejrůznější vyšetření. Celkem bylo všechno v pořádku, jen už mám nízké Amh, takže jsme přistoupili k IVF. Při prvním pokusu se nepodařilo získat žádná vajíčka, takže jsem se rozhodla, že už do druhé stimulace zbytečně nepůjdu a rovnou jsme s mojí lékařkou naplánovaly cyklus s Dv. Čekám na srpen a doufám, že se nám to podaří. Je tam vyšší pravděpodobnost úspěchu a máme větší naději ;) Samozřejmě to všechno stojí spoustu peněz, takže doufám, že to k něčemu bude. Je to boj :P
Ty sis toho zažila opravdu hodně, zní to až neuvěřitelně, co všechno se může stát. Docela bych ti to přála, aby se to už konečně povedlo a také jste došli k vysněnému cíli 8)
Taky budeš mít ten další ET až v srpnu? Máš nějaké léky na podporu sliznice?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.24 16:41
@ZinaJudita1 píše: Více

taky dobrý… achjo. Ale obdivuji vaše rychlé rozhodnutí o darovaných vajíčkách - držím moc palce! Ona ta stimulace a odběr vajíček je taky síla sama o sobě, viď? Kor když z toho pak nic není, to by člověk puknul vzteky. Já měla mimochodem ještě navíc alergickou reakci na tu kapačku v narkóze, takže jsem si pak pár dní ještě „užila“ po tom odběru. A z toho máme alespoň jedno embryo, ufff, vkládám do něj veškeré naděje. Už zním jako ezo magor, ale to se jinak nedá už… :D

Držím ti moc palce ať máte ty nejlepší vajíčka a ať se ti to pak ujme! Musíme si říkat, že rok je ještě prd, když to tady občas čtu (jsem na tom časově podobně, když to posčítám vše od prvního vstupu do CAR), takže když nám to klapne teď, budeme se tomu za pár let snad smát, že to byla ještě docela brnkačka :dance:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex