Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím, neřešili jste náhodou podobný logistický problém
? Rádi jezdíme na kole, známe docela hodně bezva tras a už se nemůžeme dočkat, až vyrazíme celá rodinka. Jenže
Dceři budou čtyři, na kole se naučila nedávno bez koleček, ale spíš jen tak po chodníku a s naším dohledem. Nevím, za jak dlouho ji bude sama jistá vyjet do terénu. Do cyklosedačky už nemůže, páč tu zabral její sotva roční brácha. Otázka tedy je. Nezkoušeli jste náhodou tyč za kolo, ale pro to nejmenší dětské kolo (myslím, že se tomu říká 12ti palcové) a pak nezkoušeli jste vozík za kolo pro obě děti? Já ale slyšela, že se dvěma je to těžký jako prase
No, a přimontovat zpět kolečka se nám moc nechce.
P.S.: Leda tak, že já bych se zase obětovala a běžela po svých za nimi a hlídala dceru
Manžel by určitě nadšeně souhlasil
![]()
Ahoj,
taky jsme to řešili. Za prvé musím podotknout, že sotva roční brácha by v sedačce na kole jezdit neměl - četla jsem článek ortopeda, který upozorňoval, že zádové svalstvo je na tohle zralé nejdříve v 18 měsících. Co se týče dcery, naší je devět a vyjet s ní na silnici si troufáme tak poslední rok, při dnešním provozu je to fakt o ústa. Synovi budou čtyři a jezdí s manželem v sedačce, sice umí na kole bez koleček, ale na silnici bych ho prostě nepustila, jezdí na něm jen tam, kde je to bezpečné. A u něj jsme s ježděním v sedačce začali až v roce a 3/4 - kvůli těm zádům.
Takže pokud chceš poradit - tak dceru do sedačky k taťkovi a ty hlídej synka v kočáru
. Ono vám nic neuteče a za rok už bude dcerka zase zkušenější.
Jinak o té tyči jsem taky uvažovala, ale ono je to vlastně zvednuté, takže jede jen po zadním kole a prakticky se na té jízdě nijak nepodílí, tak to už mi přijde pohodlnější v té sedačce. S vozíkem nemám zkušenosti, musím říct, že bych prostě takhle děti nevozila, obzvlášť na silnici, takže jsem to ani nezkoumala.
Dovolím si trošku nesouhlasit, teda nejsem lékařka ani jiná odbornice na miminka
, ale myslím si, že pokud mimčo už samo sedí naprosto jistě bez opory a nemá jiné problémy, může v sedačce nějaký ten kilometr klidně usedět. Nepředpokládám, že by Maaca s rodinou pořádala stokilometrové výjezdy, ale nějaký ten cyklovýletík bych určitě neviděla jako problém.
My s malou jezdíme teda od toho roku a půl cca, ale to proto, že jednak sama si sedla až hodně pozdě a druhak byla zima a na kolo jsme začali vyrážet až na jaře.
Bohužel s tyčí ani s vozíkem neporadím ![]()
Iva
osobní zkušenost nemám, ale kamarádka holčičku odvozila ve vozíku moc a moc, i na dovolených v běžném provozu, na cyklostezkách apod., a nemůže si ho vynachválit. Je prý pohodlný, malá se v něm na delší túře i v poho prospala, což by v sedačce těžko mohla,,,,, tedy mohla, ale dost nepohodlně. Takže já bych Tvoji situaci řešila následovně: holku do sedačky a malýho do vozíku. Takhle malé děti by opravdu v sedačce ještě jezdit neměly. Ten vozík nemusíte rovnou kupovat, myslím, že existují půjčovny cyklovozíků. A přijde mi to bezpečnější než tyč za kolo.
nepřihlášená Anik
Ivo, já to mám od kamarádky doktorky, ta mi to nedoporučila a své malé dítě do sedačky taky nedala, až později,,,,,,,,,, samozřejmě co doktorka to asi jiný názor, jako ostatně u všeho, ale mně to takhle připadá OK. Navíc u Maacy by to řešilo problém co s holkou, protože takhle malou pustit do provozu je opravdu o strach, nelíbí se mi ani to s tyčí /ale to jen od pohledu, nezkoušela jsem/. Zkrátka kombinace sedačka/vozík mi opravdu připadá nejpřijatelnější ![]()
Anik
Na silnici s dítětem? Jedině v autě v autosedačce, jinak ani náhodou. Nechápu jak někdo může cyklosedačky, vozíky a jiná nebezpečná hebla považovat za zdoj zábavy pro děti. Na cyklostezce a v parku zase narazíš na desítky neukázněných magorů, takže my na kole zatím jen doma na dvorku, do budoucna snad na dopravním hřišti.
jezdíme celá rodina - Anička už sama bez problémů, Čenda sám, ale křižovatky a velké kopce je na tyči (za mým kolem, se šlapáním pomoct může, měly by tak jezdit děti, které už umí jezdit samy bez koleček, jinak je to fajn, že na rovné a bezproblémové úseky ho můžu odpojit a pustit samotného), dvojčata jezdí ve vozíku Chariot Corsair, má skvělé odpružení a jsou v něm moc spokojení. Tahá je taťka, váha je prý znát, ale zvládne se. Pořídili jsme jim do vozíku lehátka, která jsou určena do 10 měs., ptž ještě úplně nesedí (takže by pro ně cyklosedačka rozhodně nebyla). Můžu vše jen doporučit. Je fakt, že bydlíme v Belgii, kde jsou celkem cyklostezky a do běžného provozu jezdíme minimálně.
Holky a zkoušely jste některá jet se čtyřletým dítětem v cyklosedačce? Nejenže přečuhuje na všechny strany, ale hlavně nebude pravděpodobně splňovat váhový limit - sedačky jsou tak do 18 kg ne? A i kdyby se do váhy vešlo, tak se teda sakra nadřete.
My to řešíme taky, přemýšlíme o té tyči, ale taky s ní nemáme zkušenosti. Tak asi letos pojedeme ještě na kola bez dětí (nastřídačku) a příští rok už Anička v cyklosedačce a Tomášek sám na svém kole.
Bylo to myšlený tak, že vezmeme na dovolenou jen naše kola a tam že vždy jeden pojede a druhý bude hlídat ![]()
janina - cyklosedačky jsou do 22 kg, myslím, že většina,,, aspoň my takovou máme a co jsem viděla v obchodě, tak byly všechny… čili nevím do kolika je to let, ale určitě víc jak do čtyř,,,,,, já mám tříletou 15kg holku, a věřím, že jí ještě chvílku vydrží. Jistěže záleží na vzrůstu, ale to mě, přiznám se, nenapadlo. Dřina to bude, ale to s vozíkem a tyčí taky, takže to si moc nevybereš. Hlavně v případě Maacy zrkrátka nevidím jiný řešení
Pořád nepřihlášená Anik
ANIK - a jo máš pravdu, já si to spletla s naší krosničkou, tam je limit 18 kg. My jsme zkoušeli jet s Tomíkem, to mu byl rok, ale za prvé se mu to moc nelíbilo, a za druhé mu byla navíc velká přilba, takže jsme to taky odložili až na ten rok a půl, dva roky.
Ale problém Maacy to neřeší, to je fakt. Jedině ten přívěsný vozík pro malého a holčičku do sedačky. Pak se ještě dělají takové jednokolky, které jsou spojené s dospělým kolem, něco jako ta tyč, ale to je taky k ničemu, to nejde odpojit a dítě na tom nemůže jet samo.
Tak jedině to kolo odložit na příští dovolenou a letos jen na pěší výlety s krosničkou… tak to budeme mít my.
Pro Maacu : zapomněla jsem dodat, že Čenda zatím jezdí na tyči právě na kole 12, už z něj ale vyrostl a bude mít ségřinu 16. Kompatibilní to ale bez problémů je.
Taky vidím problém v tom, dát prckovi helmu, moji by ji okamžitě chtěli stáhnout a byli by pěkně otrávení. Ve vozíku ji bezpodmínečně mít nemusí.
Pokud Terezka ještě není v ježdění moc jistá a nebude jí moc líto, že zatím na delších výletech nebude „aktivní“ jezdec, tak bych asi místo tyče volila sedačku. Pokud nechcete přesto pro malého koupit vozík, tak asi druhou sedačku koupit nebo půjčit. Terezka se mezitím vyjezdí a bude zralá na tyč
Tyč se fakt vyplatí, pokud jezdíte častěji, manipulace při jízde s ní není tak složitá, jak by se mohlo zdát, ani mně se do toho nechtělo, ale vzhledem k počtu dětí nebylo zbytí
a je to v pohodě.
Díky moc za tipy a rady. Myslím, že ještě chvíli budeme trénovat a jako celá family pouze po metrech popojíždět, i tak to bude určitě zážitek. Co se týče sedačky, my do ní po:,–(ili Terku, když jí bylo 10 měsíců a objeli takto Balaton. Bylo to vynikající. Strašně se jí to líbilo a posed prošel schválením mého manžela-ortopeda. Jezdili jsme docela často a věřte, že jediný „chromajzl“
z naší rodiny jsem já. Za těch pár let s dětmi jsme z našeho pohybového života vyřadili pouze špatné nekvalitní boty a gymnastiku. Jinak jedeme ve všem ![]()
M
P.S.: Jo, ještě tip na cyklodovolenou - cesty kolem Balatonu jsou moc hezký, velice dobrý i pro kočár plus brusle. Tady v Praze jezdíme podél Vltavy (v okolí Kralup, Dolan, Roztok). Převoz loďkou před řeku je pro děti úžasný zážitek, zastávky v hospůdce, kde je i hřiště. Bezva výlet na víkend.
Ahoj tak to je dobrej for jak ti všichni poradili že to ortoped nedoporučuje když tvůj manža je ortoped jestli jsem to dobře pochopila.My vozíme Vali čtyři roky v sedačce uplně v poho a ještě tak rok dva budeme jezdí tak taky od deseti měsíců.Starší už jezdí sám v provozu tak od pěti let nejdříve jezdil kratší trasy tak do dvaceti km.Od šesti let ujede čtyřicet až padesát km a já mám někdy co dělat abych mu stačila hlavně do kopce.
Zdravím ZUZAN
Doporucuji navijeci voditko a do kopcu a po mekkem terenu tahat dite za sebou . Odzkoušeno na vlastnim diteti. Zkopce odpojit! Vzdy! Kdyz to videla kamoska , jak to je sikovny, i do drsneho terenu, poridila si ho taky a doslova mi blahorecila. Samozrejme je treba byt opatrny, nejaky ty pady jsou, ale helma a chranice to jisti. Ted je dceri 7 a nejlepsi je ze chce zaprahnout obcas do kopce a pak je votidko navinute a ona spokojena