Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak samozřejmě, že mohou ![]()
Moje citlivější mladší holka reagovala výrazně na nadýmavé věci ![]()
Přidávám se, celiakie není tak hrozná jak se na začátku zdá. Manžel má celiakii rok a už mi to vůbec nepříjde. Máme teď dvouměsíční dceru a doktorka podle příznaků vyslovila podezření na alergii na kravské mléko. Mě ale pořád vrtá hlavou jestli to není celiakie, že by se lepek dostal přes mateřské mléko k malé (malá je plně kojená). Nemáte někdo zkušenosti?
Dobré dopoledne,
mám 9,5 měsíčního synka. Posledních několik týdnů bojujeme s ekzemem a průjmem. Ten jsem vyhodnotila, jako příznak růstu zubů, tak jsem to neřešila. Ale do toho se objevil ekzem - objevil se v těch příšerných vedrech, tak jsem to brala jako důsledek zpocení.
Ale když jsem to začala zkoumat zpětně, tak mi vyšlo, že se ekzém horší ve dnech, kdy dostává prcek pečivo (nedávám ještě denně) a jiné věci s lepkem (možná to je náhoda, protože průjem teď nemá, ale ekzem se zhoršil - v neděli měl chleba).
Máte některá zkušenost, že může být i ekzem příznakem celiakie? Doktorka nám zatím dala mazání, lepek vysadím, ale zajímala by mě zkušenost někoho dalšího…
I naší malou sledují pro celiakii. U malých dětí je to však běh na dlouhou trať. Ono do 2 let věku hodně bývají zkreslené výsledky testu a také vychýzí i falešně pozitivní. Nepřemýšlela jste spíše nad mlékem? Dělá pěknou neplechu, zahlení střeva a pak se ani nevstřebávají živiny.
@Julie5 ne HA UM má od narození a nikdy nebyl problém. První problémy se vyskytly až se zavedením lepku do jídelníčku. Jinak ABKM je druhá varianta.
@Billi Asi bych vysadila oboje na 4-6 týdnů a pak zase začala zařazovat mléko a po 14 dnech i lepek. A uvidíte. Může to být i dočasná nesnášenlivot po nějaké infekci, malý nemusí reagovat vůbec už na nic.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se to vyvíjí dále? mám 8,5 měsíčního syna a mám vyzkoušené, že ve dnech, kdy dostává lepek (krupičku, rohlík), má bolení bříška, nadýmání, velké prdíky. Když lepek nemá, je veselý, klidný, dobře spí a nic jej nebolí. Mám velký strach z celiakie. děkuji za reakce!
Zdravím, můžu se zeptat, kdy jste s lepkem začali? Manžel je celiatik, Dr. nám poradila nasadit malému lepek (je mu 5,5 mesíce) ale zatím se to na něm nijak neprojevuje. Chová se stejně, jako když lepek neměl. U manžela se celiakie projevovala neprospíváním, bolestmi břicha a krupičkou na čele.
Začala jsem asi v 6 měsících kaší, vyzkoušeli jsme různí, ale po všech bolelo bříško. začala jsem dávat místo kaše i večer zeleninu (stejně jako v poledne) a do ní trochu krupičky, krupičku střídám s rýží, kuskusem, občas dostane žužlat rohlík, naposledy kurku chleba. vsimla jsem si, že když má krupičku nebo rohlík, tak má bolení a když nemá, je úplně v pohodě, jako vyměněný. ty reakce jsou čím dál prudší a závisí i na množství, čím více lepku, tím silnější reakce a déle trvá, než se z toho dostane. když jsme zkoušeli kaše (asi 1 měsíc) nepřibral nic, jakmile jsme je vyssadili, přibral půl kila snad za 14 dní! jsem vážně smutná, asi má opravdu alergii ![]()
Obávám se, že to asi bude opravdu reakce na lepek
Jak jsem psala dříve, neprospívání, bolení bříška, může být i kožní reakce. Dr. mi taky říkala, že dítě potom lepek bude odmítat samo, ví že např. z rohlíku ho bolí bříško, tak ten rohlík bude odmítat sám. A co na to pediatrička? Možná by bylo dobré se poradit s dětskou alergoložkou, jestli pokračovat v lepku, nebo přestat. My podáváme lepek - pár lžiček navečer kaše a zatím žádná reakce, nevím jak dloho mám čekat, jestli se to objeví hned nebo třeba až za měsíc. Máte v rodině celiakii? Manžel je celiatik, dodržuje to dva roky a po své zkušenosti, musím napsat, že to není tak hrozný. Problém je asi u dětí, musí se naučit, co můžou a co ne.
V rodině celiakii nemáme, vlastně žádnou potravinovou alergii. Začali jsme taky kašemi, protože nás pediatra bnutila začít dávat lepek, tak rovnou kaše s lepkem. Reakce byla v postatě okamžitá, jak dostal víc než 50ml kaše. Stejně to pak bylo s krupičkou. Když jí měl minimum, tak reakce byla nepatrná, když jsem dala krupičky víc, tak měl bolení, Ano, kaše pak i odmítal, plakal a krotil se, 2 x se i hned pozvracel, když jedl. Teď 14 dní nedáváme žádný lepek, syn přibírá velkou rychlostí, jako jsme u něj nezažila a je spokojený. Kamarádka říkala, že její syn měl také bolení bříška po lepku a že ho vždy zkusila zařadit po 4 - 6 týdnech. Až v 11 měsících začal lepek snášet. Tak nevím, počkám a za 14 dní zkusím něco zařadit. Když bude mít bolení, tak zase počkám měsíc. Diagnoza se stejně nestanovuje prý před 2.rokem věku.
Ahojte, ja sa chcem spytat, ci je mozne aby sa celiakia prejavovala u dietata, ktore je kojene ale este nedostava tuhu stravu. Je mozne, aby lepok prijmalo zo stravy, ktoru jem ja? Mame obrovske problemy, 2,5 mesacneho synceka velmi bolieva brusko a co ma desi uplne najviac je, ze ma neustale velmi vela hlienov v stolici. Trva to uz vyse mesiaca, doktorka tvrdi, ze to je u dojcenych deti normalne
ale aby stolica vyzerala tak, ako keby sa niekto vysmrkal do plienky, to mi ozaj normalne neprijde… V utorok budeme mat vysledky rozboru stolice a mocu, uvidime, ci tam nieco nie je…
Mam dvoch podozrivych, v prvom rade mliecne vyrobky (uz tyzden vysadene, ziadna zmena, skor horsie, ale viem, ze na vsledok si v tomto pripade este musim dlhsie pockat) alebo celiakiu… Aka je vasa skusenost?
Dobrý den, mám dceru 7m a když jsem zavedla lepek (piškotem) tak mi ho vyzvracela, to samé i kuskus a ted po měsící jsem to zkusila znovu s 1 piškotem s banánem a zase. Vyzvrací všechno, pak se nadavuje, zvrací i jakoby hleny, je pak pul dne taková bez života, ospalá…Myslíte že má celiakii? Dr. když sem posledně volala tak mi řekla že to bude střevní chřipka, že to řádí ať jí dám probiotika a Espumisan a jen kojím nějakou dobu…na kontrolu jdeme za 14dní, tak uvidime.Jsem se starším synem objednaná za 3 týdny i na alergologii tak jí vezmu taky ale už teď z toho mám strach a jestli se to potvrdí tak je mi jí už teď líto, že nebude moct ani rohlík, koláč, těstoviny… V rodině to nikdo nemá.
Ne to není celiakie, ta vypadá jinak. Problém je až v tenkém střevě, pokud zvrací, tak je problém už někde v žaludku.
To že je po zvracení a následním nejedení unavená je vcelku logické.
@Ou - aha, tak uvidime co se z toho vyklube, asi nás pošle Dr. na nějaký vyšetření, možná sono břicha…Díky ![]()