Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy,
mám doma 8,5 měsíční holčičku. Už měsíc pořád zdvihá nožky do vzduchu, prpopíná je a tlačí. Byli jsme dvakrát u naší dr. a nic, prohmatala bříško, že prý je dobrá, přibývá, žádnej problém. Dneska mi o nedalo, protože mě to trápí, tak jsem se vydala k dr. znova a byla tam nějaká paní doktorka na zástup na dovolené a říkala, že je možný, že má malá celiakii. Vyděsilo mě to, víc nic neřekla, moc to nerozebírala, protože čekárna praskala ve švech, jen že to máme zkusit na 14 dní vysadit lepek, pak kontrola u dr., protože bříško má opravdu čistý, bez hmatného nálezu. Vůbec nevím, co by případná celiakie znamenala pro malou a jestli je to u tak malého bobíska trvalá záležitost. Předem děkuji za veškeré případně info.
Celiakie se dá jednoduše zjistit z krevních odběrů. Je to 100× lepší než nějaký pokus, omyl - myslím při případné intoleranci lepku…
Akorát tedy nevím, kde tu „diagnózu“ dr. vzala, když to takhle pálí od boku…
Adélky píše:
Celiakie se dá jednoduše zjistit z krevních odběrů. Je to 100× lepší než nějaký pokus, omyl - myslím při případné intoleranci lepku…Akorát tedy nevím, kde tu „diagnózu“ dr. vzala, když to takhle pálí od boku…
Taky netuším
přiznám se, že hrůzy jako alergie na lepek mě nenapadla, spíš rozhozená střevní mikroflora, apod. doslova mě vyděsila, nevím, co si myslet.
celiakie se z krve nepozná, vlastní zkušenost, musí se udělat gastro vyšetření sliznic, trubka s kamerou krkem nebo nosem do zaludku
jinak celiakie je celoživotní záležitost, prostě vyloučení lepku z potravy, velice finančně náročné
mouka stojí 70kč kg
jinak příznaky jsou průjem a nepřibírání, takže spíš má malá normální zácpu ![]()
Já bych to zatím vůbec neřešila, zkus vysadit ten lepek a až se vrátí vaše dr., tak jí požádej o odběry.
Jinak se ta celiakie projevuje většinou bolestmi břicha, průjmy atd atd.
Jizvíková: Ne? No to je zajímavé, že v naší rodině na ní přišli právě až z odběrů, kdy už doktoři zkoumali vše možné a nemožné a celiakie je nenapadla…
Náš malej má prozatím podezření a za měsíc půjde na speciální odběry, které by to potvrdily nebo vyvrátily…
Jinak kopíruji nějakou citaci o nemocech:
Vyšetření celiakie
Pro diagnózu je rozhodující pozitivita sérologických testů (z jednoduchého odběru krve), kde se sledují různé protilátky, které imunitní systém vytváří proti složkám vlastních tkání a proti gliadinu. Ty mohou sloužit také pro sledování léčby, zda pacient dodržuje správně dietu.
tak samozřejmě lepek se nevysazuje, pokud maj následovat odběry, byly by neprůkazné.
Stejně tak v tomhle věku si nejsem jistá, zda to vůbec průkazné je a vyšetření na to budou dělat, pokud by to bylo nějak více problémové, ten průběh. Si myslim
Takže lepek se teď klidně na čas ještě vysadit může, i nemusí (názory na dobu nasazení se velice různí). Každopádně pokud byste měli podezření, tak je ale třeba,aby ho dítě mělo ve stravě a dá se sledovat protilátky v odběrech a pokud by to vypadalo, že ano, tak rozhodně se nechat doporučit na kvalitní dětskou gastroenterologii a tam by se o vás postarali
Z krve se to 100× jistě poznat nedá. Navíc se to může měnit a nesleduje se jen jedna hodnota.
No a další věc jsou ty příznaky. NEDA se to říct obecně. Nikde nejsou stejný. Jsou jich hromady a některý věci si člověk dá do souvislosti třeba až, když v tom začnete hleat, když jsou indicie a podezření (a spousty jich ale nemusí znamenat automaticky celiakii!)
Pokud stačí, tak mojí holce diagnostikovali před rokem a žádný z těch slavných vyhlášených a zaručených příznaků neměla
Příznakem může být i průjem, i zácpa. Ani jedno holka neměla. Ani neměla problém s pibíráním ani nic dalšího. Jediné, na čem jsme se před rokem shodli, jsou její opary a afty. Ale my s manželem na ně trpíme a celiakii nemáme.
Doporučuju žádné plašení, žádné zaručené rady a pokud bude podezření, tak ano, je vhodné udělat odběry, ale myslim, že v tomhle věku je brzy a případná pozitivita nemusí znamenat hned biopsii.
Mě bylo řečeno, že u mladší dcery se vyčká, že pokud by opakovaně měla pozitivní protilátky (testována v rámci alergologie cca od roka a pak i navíc s ohledem na starší), tak na biopsii půjde kolem 3 roku. Hodnoty klesly a jedna je zcela negativní, takže zatím stále jen jednou za rok odběry a pak se uvidí.
Hodně individ…
No, doktorka říkala, že to vysadíme do další kontroly proto, aby se zjistilo, zda díky bezlepkovému stravování ustoupí potíže v tím přitahováním nožiček, nebo zda to i přes vysazení lepku zůstane.
Teď mě vyděsila ta biopsie? Biopsie čeho????
luciashek píše:
No, doktorka říkala, že to vysadíme do další kontroly proto, aby se zjistilo, zda díky bezlepkovému stravování ustoupí potíže v tím přitahováním nožiček, nebo zda to i přes vysazení lepku zůstane.Teď mě vyděsila ta biopsie? Biopsie čeho????
to je v pořádku, ale není pak možné dělat testy.
Další věc je, že tam taky může být rozdíl, jestli to bude souviset s lepkem, jstli se bude jednat o alergii NEBO nesnášenlivost
ta biopsie potvrdí/vyvrátí celiakii a to je nesnášenlivost
BIopsie je tenkého střeva, vezmou vzorek sliznice a pošlou na histologii a posouděj, zda to je či neni C.
ale jinak si myslim, že dočasné vyloučení ze stravy problém není, může to být vodítko a nebo to může být i o tom, že to konkrétní tělíčko na to není připravené ještě a později to snese lépe
Jen zkrátka upozorňuju, že i jen proto, že dojde k uklidnění, z toho nelze vyvozovat diagnozy, protože i přes zlepšení to ani nemusí znamenat ani C, ani alergii ![]()
luciashek píše:
Ahojky maminy,mám doma 8,5 měsíční holčičku. Už měsíc pořád zdvihá nožky do vzduchu, prpopíná je a tlačí. Byli jsme dvakrát u naší dr. a nic, prohmatala bříško, že prý je dobrá, přibývá, žádnej problém. Dneska mi o nedalo, protože mě to trápí, tak jsem se vydala k dr. znova a byla tam nějaká paní doktorka na zástup na dovolené a říkala, že je možný, že má malá celiakii. Vyděsilo mě to, víc nic neřekla, moc to nerozebírala, protože čekárna praskala ve švech, jen že to máme zkusit na 14 dní vysadit lepek, pak kontrola u dr., protože bříško má opravdu čistý, bez hmatného nálezu. Vůbec nevím, co by případná celiakie znamenala pro malou a jestli je to u tak malého bobíska trvalá záležitost. Předem děkuji za veškeré případně info.
Ahoj, sama mám celiakii a z krve mi ji nezjistili, jediný jistý způsob je biopsie. Tam se mi to teprve potvrdilo. Ale u tvého dítěte jen podle tohoto popisu to celiakie být nemusí…příznaky jsou u každého různé.
Ahoj, mám sestru celiatičku. Takže o tom něco vím, kdyby se to potvrdilo, tak nevěš hlavu. Jsou mnohem horší věci. Věř mi, že s tímhle se dá normálně žít. Celiakie ale je bohužel na celej život. Ta neodeznívá ani se léčit nedá, jen tou dietou. Co se týče malé, tak jen písnu, co mě Dr řikala na alergologii, protože tím že to máme v rodině, tak je větší pravděpodobnost, že to můj malej má. Mě dr řikala, že se to zjistit dá až tak ve dvou letech, kdy má zanesený lepkem střeva. Osobně si myslím, že po pár měsících dávání lepku malé být takhle blbě nemůže. To nevim, ale přijde mi že ta DR mlžila. Jen tak pro uklidnění, přijde mi že pediatričky jsou v tomhle trošku mimo, protože ta moje taky řikala, že to malej určitě má a přitom to zatím vypadá dobře.
tvoja doktorka bude zas jeden z „odbornikov“ vysadenie lepku na 14 dni vela nevyriesi, kedze pri celiakii trva kym sa crevo zregeneruje dlhsie
![]()
krvne testy, minimalne ti mozu urobit genetiku ktora by celiakiu mohla vylucit ..
robili nam ich v immunoflow u dr. fuchsa.. tam asi poradia najlepsie aj dalsi postup
drzim palce aby to celiakie nebola ale bud v klude, zit sa s tym da a financie , no stravujeme sa bezlepkovo cela rodina koli prenosu cez nadobi a hrnce a da sa to zvladnut ![]()
Gabinka1 píše:luciashek píše:
No, doktorka říkala, že to vysadíme do další kontroly proto, aby se zjistilo, zda díky bezlepkovému stravování ustoupí potíže v tím přitahováním nožiček, nebo zda to i přes vysazení lepku zůstane.Teď mě vyděsila ta biopsie? Biopsie čeho????to je v pořádku, ale není pak možné dělat testy.
Další věc je, že tam taky může být rozdíl, jestli to bude souviset s lepkem, jstli se bude jednat o alergii NEBO nesnášenlivost
ta biopsie potvrdí/vyvrátí celiakii a to je nesnášenlivost
BIopsie je tenkého střeva, vezmou vzorek sliznice a pošlou na histologii a posouděj, zda to je či neni C.
ja myslim ze takto malickej biopsiu neurobia, nam ked hrozilo na testoch ze by to celiakie bola tak nam povedali ze biopsie najskor po druhom roku ,.. ![]()
Te´d to dělala hodinu v kuse, brekot, od rána neprdí, napadlo mě, jestli to nemůžou být prdíky?Nepomohlo zahřátí, masáž, nic, spíš to bylo horší.