Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máme čerstvě potvrzenou celiakii a zajímalo by mě, jak řešíte dietu mimo domov - hlavně ve školce. Existuje nějaký program pro celiaky, nebo vaříte doma a nosíte dítku každý den vlastní jídlo sebou? Jak to Vaše děti zvládají, když ostatní baští rohlík / housku a oni nesmí?
@Bambulka12 Syn nemá celiakii, ale dodržuje celkově mnohem přísnější dietu než bezlepkovou, jídlo do školky nosím vlastní, snáší to dobře, protože on má oproti dětem něco „speciálního“, vařím mu věci, které má rád.
Záleží na školce, jak bude vstřícná. Některé přímo vaří, jiné ohřívají donesené jídlo a ty nejhorší nedovolí nic a chtějí, aby děti chodily před obědem domů.
Ano jak píše @vokishka. Záleží na školce a jak to mají sjednané s kuchyní. Dcera od známé také má Celiakii, maminka ji do školky dává jídlo z domu, ve školce s tím problém není. Druhá se o nic starat nemusí, neboť je takových dětí více a jídlo jim vozí přímo z jídelny..
@Bambulka12 kluk má jinou alergii, ale vařila jsem, nosila já. Jednou ochutnal jiné věci, pak mu bylo zle. Od té doby to nezkoušel.
vařila jsem, co měl rád, takže v klidu.
U nas dovazi jidlo vegetarianska restaurace a vzdy ma i bezlepkovou a veganskou variantu a jejich kombinace, takze zakladni alergeny nejsou problem. Ale je to soukroma skolka, jidlo muzem i nosit. Syn to bere v pohode, pokud ostatni deti nemaj knedliky, ty ma bohuzel rad:)
Mateřská školka Korycanská vaří i pro děti s bezlepkovou dietou. Jsou tam děti s různými zdravotním postižením a hlavně i s potravinovými alergiemi nejen na lepek.