Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No… je jí 5,5 let, umí psát, číst a počítat - zkusila bych se stavit k psychologovi a domluvit se na na IQ testy, jestli náhodou nemáš doma abnormálně inteligentní dítě. A s tím může přijít to, že si s ostatními dětmi nerozumí (protože ty jsou někde jinde). Socializaci se dá postupně naučit, s tím by měl psycholog pomoci.
Asi jí aktivně někdo neučil, jak v takové situaci jednat. To, že není družná, bych neviděla výraznou zvláštnost. Každý jsme jiný a pokud ten kontakt s vrstevníky nepotřebuje, tak bych jí ho nevnucovala. Spíš, aby byla ochotná později (ve škole) s tím kolektivem pracovat.
Každopádně psycholog na škodu není, poradí, jak nacvičovat sociální situace, ve kterých holka plave ![]()
Myslím si, že tady je psycholog na místě. Možná by mohla poradit @Zuziky, psycholog není, ale má doma synka, co je taky svůj. ![]()
@Modesta mě právě připadá, že socializace se moc naučit v tomto věku už nedá
Abnormálně inteligentní mi nepřipadá. Baví jí sice hodně věcí, ale třeba u oblíkání je zabržděná, oblíká se sama od tří let, ale pomalu. Kouká stále kde co lítá. Je jakoby v jiném světě. Spíš mě čím dál víc napadá autismus ![]()
Ještě doplním…když čtu, jak jsem to napsala, že jí asi nikdo neučil, jak v takových situacích jednat… většina dětí se to učí naprosto přirozeně tím, že takové situace okoukávají. Jsou ale takové, které se to musí aktivně učit. Sama mám jedno takové doma.
Zdá se, že dcera má nadání a momentálně si třeba s vrstevníky co říct. Ona je rozumově někde jinde a může jí nudit to, jak si oni hrají.
Prave som sa vratila od psychologa s mojou 5 rocnou. Verdikt - ‚zubaty‘ vyvoj. Socialne pod 4 roky, intelektom nad 7. Pojdeme na terapiu, aby sa naucila vychadzat s vrstovnikmi.
Ta Tvoja moze mat to iste… intelektovo jej spoluziaci nestacia, socialne nestaci ona im ![]()
@JayLee jo ještě, ona neumí číst, to jsem špatně napsala. Přečte všechna písmena, ale z písmen slovo nepřečte. Baví jí třeba slovní fotbal, tam je to těch písmenech.
Anonymna, naozaj skuste toho psychologa… ale dobreho, ja som v dvoch rokoch bola u tiezpsychologicky a ta len valila RaBR a ja som bola zla, a decko dokonale, a tak sme sa nejak pretrapili dalsie tri roky… az som ukecala pana doktora, ktory sa venuje prave autistickym detom.
Teda, chvilu trvalo, kym som ho ukecala na schodzku, no a vysledok je taky, ze ak by aj tej mojej predsa len nejaku diagnozu napasoval, tak by bola s privlastkom ‚vysoko funkcna‘… co je skoro normalna
![]()
Ani uz dalsie stretnutie s nami nedohodoval… akurat tu terapiu, ze sa mu tam zislo cez prazdniny zo 10 deti ako je ta moja.
@Bábi Zlopočasná píše:
Prave som sa vratila od psychologa s mojou 5 rocnou. Verdikt - ‚zubaty‘ vyvoj. Socialne pod 4 roky, intelektom nad 7. Pojdeme na terapiu, aby sa naucila vychadzat s vrstovnikmi.Ta Tvoja moze mat to iste… intelektovo jej spoluziaci nestacia, socialne nestaci ona im
Ty brďo to je přesný. Díky, za příspěvek. Když vidím, že to má nějaké dítě podobně, říkám si, že je naděje, že s tím psychologové třeba budou mít zkušenost a tím pádem i praxi co s tím.
@Anonymní píše:
Ty brďo to je přesný. Díky, za příspěvek. Když vidím, že to má nějaké dítě podobně, říkám si, že je naděje, že s tím psychologové třeba budou mít zkušenost a tím pádem i praxi co s tím.
Moje dítě ve čtyřech letech inteligenčně nad 7 let, sociálně na 3 roky. Diagnoza Aspergerův syndrom (porucha autistického spektra). I s tím se dá pracovat. Neboj se toho, holka je úžasná, chytrá, jen potřebuje pomoci v těch sociálních kontaktech ![]()
@Bábi Zlopočasná myslíš, že bych měla zkusit kontaktovat APLu? Já jsem s ní totiž už jednou byla v PPP, kuli tomu, že se jí stále chtělo čůrat, tak jestli to nemá psychický (to už je ok) Tam mi řekli, že je uplně v normě. Ona je ale s jedním dospělým uplně nadšená a baví jí plnit úkoly. Nesocializaci jsme tam tenkrát neřešili. Bojím se, že tam dcera bude chovat normálně (protože tam jiné děti nebudou) a neporaděj nám.
@Kakika píše:
Moje dítě ve čtyřech letech inteligenčně nad 7 let, sociálně na 3 roky. Diagnoza Aspergerův syndrom (porucha autistického spektra). I s tím se dá pracovat. Neboj se toho, holka je úžasná, chytrá, jen potřebuje pomoci v těch sociálních kontaktech
díky moc, a jak s ní pracujete? Vysvětlujete? Nebo nacvičujete nějaké situace? Vůbec si to nedovedu představit, jak na to.
@Anonymní píše:
@Bábi Zlopočasná myslíš, že bych měla zkusit kontaktovat APLu? Já jsem s ní totiž už jednou byla v PPP, kuli tomu, že se jí stále chtělo čůrat, tak jestli to nemá psychický (to už je ok) Tam mi řekli, že je uplně v normě. Ona je ale s jedním dospělým uplně nadšená a baví jí plnit úkoly. Nesocializaci jsme tam tenkrát neřešili. Bojím se, že tam dcera bude chovat normálně (protože tam jiné děti nebudou) a neporaděj nám.
no, any mala nesla driv do skoly, nez vas vubec vemou… zacla bych asi klasickym detskym psychologem. klasickeho autismu byste si vsimli davno a s tim problemem, co mate, si myslim bude umet pracovat i bezny detsky psycholog.
Ahoj holky, jdu se k Vám vypovídat a vylít srdíčko, popřípadě zjistit jestli někde existuje podobné dítě, jestli jo, jak to řešíte? Mám předškolačku (5.5 let), kterou nezajímají vrstevníci. Ve školce si většinou s nikým nehraje, vyjímečně s jednou holčičkou, když tam tato holčička není, hraje si sama. Když jí paní učitelka pošle, ať si jde hrát s dětmi, řekne že nechce. Když si si hraje sama třeba se stavebnicí, přijde k ní chlapeček a začne jí pomáhat stavět nehezky ho odstrčí a třeba i když je malej
To se stane třeba každý den. Nemá ráda děti a ony nemají rády jí. Když k nám přijde má kamarádka s hočičkou, vymyslí, že si budou hrát s panenkami a pak sedí a převlíká je, aniž by se snažila s holčičkou nějak víc bavit 

Jinak mluví normálně, baví jí malovat a vyrábět, vystřihovat, vydrží u vyrábění celé odpoledne. Umí celou abecedu přečíst i napsat, umí počítat (neučili jsme jí to, sama aktivně se vyptávala, až se to naučila). S dospělými komunikuje normálně. Plánuji jí objednat k psychologovi.
Vždy to tak s ní bylo, ale dříve chodila do soukromé školky, kde měli stále nějaký program, tak na socializaci nebylo tolik času, tudíž, to, že se nesocializuje s dětmi nebylo tak vidět a neřešilo se to. Teď chodí do klasické MŠ, kde je to hodně znát. Řešila jsem to s paní učitelkou, prý si dáme schůzku i s paní ředitelkou abychom se domluvily co s ní a jak s ní pracovat. Už se moc těším na schůzku, snad se někam posunem. Nejvíc mi na tom vadí, že neumí hezky říct dětem, že si chce třeba stavět sama a je na ně zlá