Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vytvareli jste nejakou hru na cele prazdniny detem. Aktivity, kdy se plni ukoly, neco podnika a dostavaji treba razitky a pak na konci prazdnin byla odmena. Neco malo me napadlo, ale nedovedu to dotáhnout do konce. Prosím o rady, jsem ochotna i za cele zpracování zaplatit.
![]()
U nás ve vesnici je hra „poznej naši vesnici“. Deset různých míst po vsi a u každého razítko a otázka vztahující se k historii obce a zašifrovaná úloha. Děti místa během prázdnin navštíví, zpracují šifry a dostanou odměnu.
Tak ono záleží na tom, co by to mělo být - dovednosti, zážitky, kombinace? Vytvářím pro syna „prázdninový deník“. Ale není to o odměnách. Děti by neměly dělat všechno za odměny, ale prostě jen pro zážitky.
Na začátku jsem mu dala list, kde jsem mu vymyslela „prázdninové výzvy“ a to ho hodně baví. Za každou si vybarví sluníčko. Jsou tam věci typu - procházka v dešti, vaříme na ohni, spaní ve stanu, procházka bez bot…
Pak různé týdenní úkoly, kdy mám každý týden zaměřený na něco jiného. Třeba teď nás čeká téma les. Takže jeden úkol bude „udělej domeček skřítkům“. To vyfotím a fotky nalepím. Na konci léta to nechám svázat a bude to mít jako památku na letošní léto. Mimo to jsem udělala různé pracovní listy.
Delala jsem jeden rok pro sve deti 6 a 4 na mesic na chatu, mely takovy sesit a tam asi 16 stranek aktivit - vazani uzlu, nalepit listy stromu-meli tam obrazky stazene z netu a vedle misto na nalepeni, stranku na rekordy - skok z mista, dribling, hod na cil, svihadlo - cca 1 tydne jsme se snazili zlepsovat, vybarvovali si ctverecky za kazde koupani v bazene, delali jsme luky… pak tam meli nejake rebusy podle veku… Indianskou zkousku chuti - davas jim kousky potravin se zavazanyma ocima a musi poznat, co to je, to same na hmat. Mapu okli jsem jim vytiskla a tam meli zakresleno, kde najdou poklad. A za vyplneni na konci malou odmenu - medaili takovou tu detskou.
@Billi Tohle je super
! Jak Tě to napadlo? Fakt bomba, asi zkusím taky ![]()
@Billi Tyhle vyzvy jsou fajn.
Mne prekazelo jeste jedno ted uz odrostle batole (cerstve 3r), tak se tesim, ze pristi rok ve 4r uz s ni taky bude trochu vic srandy. Ted je jeste posuk a na nic se nesoustredi. Kdyz ji byl rok, tak se s velkejma dalo neco delat, protoze jsem ji aspon na chvili narvala do kocaru a koukala na nas. Loni neslo nic, v kocaru nevydrzela a mimo kocar se snazila zabit, letos uz zas pro zmenu pracuju a nebude moc cas
… Ale mam projekt velky rozplavat a rozjezdit na kole, snad malou nekdo pohlida obcas.
@Salorka ty výzvy jsem se inspirovala různými seznamy typu „jarní zážitky“ nebo „co by dítě mělo zažít do 10 let“. Upravila jsem mu to na míru, aby tam měl to, co je pro něj v našich podmínkách reálné, ale aby tam nebyly jen věci, co by pro něj byly brnkačka.
No a pak ty týdenní úkoly opět vychází z toho, jaké máme možnosti a i z toho, co se děje kolem nás. Až budou perseidy, budeme je pozorovat, takže týdenní plán zaměřím na to.
@Hobitka my máme kluky 6 a 8 a toho 6letého to zatím nebaví. Ten starší je v tom jiný ![]()
@Billi Ja mam nadsence ty dva starsi a mala je takovy nas ignorant. Mozna, ze hodne veci „musi“ s velkejma a neni ji to uplne vekove na miru… Starsi dcera v jejim veku sjizdela v TV max krtka, ta nejmladsi zna uz i Zelvy Ninja
.