Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mohl by mi někdo alespoň cca poradit, jaké by mohly být přibližné měsíční náklady pro jednu osobu a pár zvířátek v celoročně obyvatelné chatce cca 40 max. 50m2? Žádnou myčku apod. nepoužívám, praní tak jednou za 14 dní, vaří se párkrát do týdne max. jednou denně, topilo by se buď kamny, ale lépe na elektřinu. Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.
Záleží asi i na okolnostech - jak moc je chatka zateplená, takže jak udrží teplo a jak brzo vychladne. Topení elektřinou je docela drahé.
Co voda - vlastní studna? Ohřev vody na mytí.
Septik?
No zatím se pouze „rozhlížím“, voda většinou bývá obecní, klasika jako v paneláku. To topení by mě právě zajímalo, jak moc velký rozdíl je topit kamny či elektřinou. Chatky jsou většinou zateplené na celoroční bydlení…
@Monik29 pokud budeš topit kamny, je otázka jestli budou na dřevo nebo uhlí, jestli si budeš moci dřevo sehnat nebo ho budeš kupovat
nebo jestli tam budeš mít kotel a jaký ![]()
Podle me je na takove prebyvani nejlepsi krb - vecer tam hodis jedno velke poleno a celou noc mas teplo. topit elektrinou je vetsinou drahe i v malych prostorech.
Většinou všude bývají kamna viz foto. Dřevo by se muselo kupovat. Zajímalo by mně cca kolik by se mohlo protopit. Popřípadě kolik, kdyby se jelo na elektřinu. Co se týče krbu, tak ten by se musel vybudovat, zatím jsem žádný takový objekt nenašla, kde by byl
Jinak topit by se muselo pořád, jsem dlouhodobě nemocný člověk, trávím v bytě téměř 24 hodin denně
Nebo pokud tu někdo bydlí v menším baráčku, kolik má cca náklady? Zatím jsem tu četla hlavně o domcích 5+kk a velikostech přes 100m2, což bude asi o dost jiné.
Myslím, že s krbem to dvakrát nevyhraješ, rychleji tam vše hoří. Ideálně topit v kamnech a uhlím a dřevem. Elektřinou protopíš dost. Obecní vodu vypínají na podzim a zapínají na jaře, tak na to pozor. Nejlépe mít vlastní studnu. Náklady neodhadnu, mohu jen napsat, kolik platíme na zálohách a ostatních platbách. I když my platíme vlastně jen tu elektřinu.
Ano, to čtu často u chatek v zahrádkářských koloniích - voda od jara do podzimu. U jedné z chatek, kterou mám vyhlídlou je napsáno: dálkový vodovod, tak by snad měla být po celý rok. Většinou jsou u všech právě ty kamna. A za tu elektřinu dáte přibližně? Nám v paneláku za elektřinu ještě vracejí, za to za vodu jsou pěkné nedoplatky. Po vyúčtování za rok byl nedoplatek 8500kč a z toho velkou část tvořila voda.
@Monik29 píše:
Většinou všude bývají kamna viz foto. Dřevo by se muselo kupovat. Zajímalo by mně cca kolik by se mohlo protopit. Popřípadě kolik, kdyby se jelo na elektřinu. Co se týče krbu, tak ten by se musel vybudovat, zatím jsem žádný takový objekt nenašla, kde by bylJinak topit by se muselo pořád, jsem dlouhodobě nemocný člověk, trávím v bytě téměř 24 hodin denně
Nebo pokud tu někdo bydlí v menším baráčku, kolik má cca náklady? Zatím jsem tu četla hlavně o domcích 5+kk a velikostech přes 100m2, což bude asi o dost jiné.
Tou elektřinou protopíš hodně, když budeš topit přímotopem a bude chladno, počítej s tím, že jede celý den. Zkus si zadat někam na internetu kolik to vyjde, když jeden den jede 24h přímotop na 1000-2000W. Možná dostaneš nějaký výhodnější tarif. A to chce mít ještě další přímotop v koupelně.
Jenom se zeptám, to tmavé u stropu v rohu je plíseň?
Příspěvek upraven 05.05.15 v 12:15
Děkuji za reakci a informace. 116kč na den, to je cca 40 000kč za rok, no možná ani to ne, když se v létě netopí, ale zase to byla pouze jedna místnost, takže kamna budou asi rozumnější. Zda je to plíseň netuším, fota nejsou moc kvalitní, nad těmi kamny je právě ta druhá místnost. Jinak plíseň se mi objevila za postelí i v panelovém domě v 9 patře z 12.