Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
pomalu se rozhlížíme po novém bydlení a v lokalitě, která by se nám z mnoha důvodů nejvíc zamlouvala, je bohužel většina bytů v družstevním vlastnictví.
Současný byt máme v osobním, tak s tím nemáme zkušenost. Pročetla, jsem si starší diskuze, tak už chápu, jaký je mezitím rozdíl a popravdě mám z družstevního bydlení trochu obavy (možná neoprávněně) ![]()
Našel by se tu někdo, kdo se v dané problematice pohybuje a poradí na co si dát pozor, co a kde zjišťovat atd. Prostě praktické typy co a jak… ![]()
@martina.se píše:
@hanula23 záleží, co chceš vědět
ahoj, třeba osobní zkušenost s družstevním bydlením, pro a proti
nebo např. modelová situace - absolvuji s realitkou prohlídku bytu, líbí se, mám zájem - co a kde začít zjišťovat, na co si dát pozor? atd
@hanula23 Družstevní byt si můžeš za poplatek převést do osobního vlastnictví, ale musí být splacené právo byt užívat… To ti řeknou na družstvu, zda je u bytu vše v pořádku a převod je možný (jen pak platíš družstvu o něco víc za správu tvého bytu). A když jsme řešili koupi bytu my, tak na družstevní byt si nešla vzít hypotéka, ale třeba už to změnili, je to cca 8 let zpátky… ![]()
@hanula23 Já bych se zajímala hlavně o to, jestli lze byt do OV převést. Tzn. aby byla doplacena anuita, úvěry atd. Pokud ne, kdy je možno splatit a kolik to bude.
@hanula23 píše:
ahoj, třeba osobní zkušenost s družstevním bydlením, pro a protinebo např. modelová situace - absolvuji s realitkou prohlídku bytu, líbí se, mám zájem - co a kde začít zjišťovat, na co si dát pozor? atd
Dv nekoupíš na hypo - když, tak s podmínkou převodu do OV. co se týče zjišťování - tam moc rozdílů není - ale zajímala bych se o funkci družstva, hospodaření atd.. my teď rozhodovali, zda DV nebo OV, nakonec jsme šli do OV ![]()
@Budrum Dnes není problém vzít si předhypoteční úvěr. Samozřejmě je to o tom si sehnat všemožné potvrzení. Hlavně to, že se byt bude moc do roka převést do OV.
@kolik A jak je to s dědictvím družstevního bytu? Je právo užívat byt normálně dědičné? ![]()
@Budrum Stejně jako s osobním vlastnictvím. Pouze může být omezeno stanovami, že nelze mít společné členství krom manželství.
Ahoj…máme osobní zkušenost…hypoteku Ti dají, ale musí se byt převést do osobního vlastnictví do 1roku…hypotéku na DB poskytovala KB a ČS…některá družstva převádějí byty několikrát do roka, některé ne(potřeba zjistit, abyste převod popříp. stihli)…dále je důležité, kdo si bude brát hypotéku (jestli jeden z vás nebo oba) a kdo bude zapsaný na družstvu jako družstevník…pokud jste manželé není co řešit( budete družstevníci oba), pokud ne…je nejvýhodnější, aby ten co si bere hypotéku, byl i družstevníkem…platí se za vstup do družstva vstupní poplatek, musí být splacená anuita, a všechny úvěry, které se vztahují na byt (zateplení, okna atd)…tyto poplatky se musí splatit, pokud byt převádíte do OV a je tam podmínka, že musíte byt převést do OV (z banky)…my čekali ten rok, a po tu dobu v bance jsme platili jenom úroky…až družstvo převede byt, čeká se 20dní na katastru neb běží ochranná lhůta…po této době jste zapsáni na katastr…pak informovat banku(doložit list vlastnictví)…a z banky opět na katastr vložit návrh na vklad do KN, aby se zapsalo zástavní právo…každý návrh na vklad do KN stojí 1000kč..no hrozná byrokracie a papírování…ale snad už i my budeme mít pokoj ![]()
@kolik píše:
Nechapu k cemu je tak dobre prevadet byt do OV, pokud kupujici nepotrebuje hypoteku. Kdyz pominu to, ze z OV musim platit dan z nemovitosti, z prodeje bytu v OV musim platit dan z nabyti nemovitosti, takje tu porad to, ze byt OV je videt na katastru, verejne. Byt v DV dohledatelny pro bezneho cloveka neni. Jinak neni pravdilo, ze pri doplacene anuite lze byt prevezt do DV. Nas byt v DV uz splacenou anuitu ma, a predseda DV presvecil na schuzi dostatecnou vetsinu, aby prevadeni do OV zablokovali. Ne ze by mi to nejak extra vadilo, ale z principu ano. Jsou lidi, co potrebuji hypoteku a chteli bytem rucit a ted nemuzou. Takze to, ze na bytu nejsou dluhy a ma doplacenou anuitu jeste neznamena, ze je mozne ho prevezt do OV.
ted se změnil občanský zákoník a může se ručit družstevním podílem, ovšem nevím jak to funguje v praxi
…dříve v zákoně bylo, že družstvo, po přijetí žádosti o převodu do OV nesmí tento proces zbytečně protahovat a byla tam tuším i lhůta snad do toho roku?…teď jak se změnil občanský zákoník a vznikl zákon o korporacích (tam patří i družstva) se všechno nějak vytratilo…my museli zaúkolovat právníka neb kvůli hypotéce jsme měli pokutu 300tis, pokud se to do roka nestihne…
Kupovali jsem DB loni, je velký problém si na něj vzít hypotéku a kolikrát ani družstvo nepovolí ani nezaručí, že se bude dát byt převést do OV, je to na dlouhé lokte a pořád vlastníš jen podíl v družstvu… ![]()
@kolik jj my ji máme od české spořitelny i komerčka ji poskytuje…další nevím…ale je tam ta podmínka do 1 roku prevod do OV…chce to propocitat, zda se to opravdu vyplati a hlavne ty nervy…nase druzstvo tez bylo ochotne jak…
takovy stat ve state…proto jsme museli zaukolovat pravnika…
Převod družstevního podílu je celkem finančně výhodný, protože odpadá placení daně z nabytí. Ideálně, pokud je již splacena anuita. Pokud není potřeba hypo, tak je snad lepší to do OV nepřevádět. To lzev případě potřeby udělat velmi rychle.
Jinak je potřeba „papír“ od družstva, že převod do OV proběhne do 1 roku.
Tak jakto, že my na DB hypotéku máme, už 2 roky a žádná podmínka převedení do OV tam nebyla
![]()