Čemu dát přednost při výběru školy

Ivi
1839
7.1.14 16:10

Čemu dát přednost při výběru školy

Poraďte mi prosím, co je podle vás důležitější při výběru školy. Doufám, že se mi ozvou hlavně maminky malých školáčků z prvního stupně. Byla bych vám za to moc vděčná. :kytka:

Máme na výběr ze dvou škol…

Škola A:

• Větší škola (4 první třídy po 20-25 žácích)
  • Moderní vybavení (nová tělocvična, interaktivní tabule, vše zrekonstruované)
  • Výuka psaní klasickou metodou (analyticko-syntetická)
  • Angličtina od 3. třídy
  • Sportovní kroužek a navazující sportovní třída (malý je spíš sportovně založený)
  • Větší vzdálenost od domu (cca 15 minut pomalu pěšky). Do blízké školky budu ještě nějakou dobu vodit mladší děti. Skutečně sám by malý musel do školy až v 6. třídě.
  • Kamarádi ze školky půjdou převážně na tuto školu.

Škola B:

• Menší škola (cca 3 první třídy po cca 20 žácích)
  • Zastaralé vybavení (např. i prostředí na chodbách je dost nevlídné)
  • Výuka psaní genetickou metodou (nejdřív jen velká tiskací a neslabikovat)
  • Angličtina od 1. třídy 1 hodina týdně
  • Sportovní zaměření, které nám nevyhovuje (golf, fotbal :roll: )
  • Máme to „za rohem“, žádná silnice cestou
  • Děti z okolí půjdou převážně na tuto školu, zatím tu kamarády nemá.

Tak teď baby raďte… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30408
7.1.14 16:14

Nezmiňuješ paní učitelku - případně kolektiv pedagogů, která by tvé dítě učila. To považuji za nejdůležitější. Jinak z tohoto výběru bych volila možnost první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574

Spíš ti to vychází na tu první, ne?
Ještě bych zkusila zjistit, kdo bude mít první třídu a nějaké reference o těch učitelkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569

Volila bych školu A a to ještě nemám škláčka ;)
Kamarády si najde nové a 15 minut není taková dálka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
7.1.14 16:20

Škola A - na interaktivní tabuli se syn dost chytá, baví ho to. AJ od třetí třídy nevidím jako handicap - syn má 1hod. týdně a to je celkem k ničemu. Známé děti ze školky jsou plus, u nás je to taky tak - záměrně dávají děti ez stejné školka do stejné třídy.
Sice je to dál, ale stejně tu trasu musíš ujít s menšíma, takže vzít sebou i většího nevidím jako problém.
Já nejsem moc fanda generické metody.
Tobík se učí klasiku, dcera známých generickou a přijde mi, že na ty děcka se dost spěchá (učí se větší skupiny písmen najednou) a že pak nerozumí tomu, proč se učit další tvary písmen, když už psát a číst umí.

Ovšem ze všeho nejdůležitější mi přijde osobnost učitelky, to jak si sednete, jaký má přístup. Ty máš obhlídnuté?

Příspěvek upraven 07.01.14 v 16:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
7.1.14 16:21

Já teda předškoláka nemám (jen nevlastního a školu neovlivním). Ale jasně bych zvolila školu A. Je hezká, bude tam mít kamarády ze školky, sportovní zaměření, které vám vyhovuje. Vzdálenost 15 min, se mi nezdá velká, zvlášť když stejně budeš chodit do té školky. Škola B má snad jen tu výhodu, že ji máte za rohem.
Když jsem já začala chodit do školy, byl první stupeň rozstrkaný všude možně. První třídu jsme měli ve školce, do druhé jsem jezdila autobusem do vedlejší vesnice (3 km), sama se spolužáky. Třetí třída byla v jiné vesnici, pěšky 15min, sama, do jídelny jsme chodili do našeho městečka asi 20min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
7.1.14 16:21

Podle toho co píšeš, sis odpověděla sama :D

Důležitý je, abyste byli spokojení oba - ty i syn. Co kluk, jaká škola se líbí jemu?

Genetická nebo analytická metoda - je to jedno, na konci roku to umí stejně.
Angličtina - pokud je to jen 1 hodina týdně, tak to je jakoby vůbec nebyla.

Z vašeho okolí nikdo do vzdálenější školy nejde?

Co se týká učitelky - tu stejně poznáš pořádně až bude kluka učit.

Co se týká docházky do školy - to zvládne. Znám třeťáky, co chodí sami domů přes hlavní ulici už od druhý třídy. Prostě to jinak nejde.

Já mám třeťáka a předškolačku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
7.1.14 16:35

@Ivi těžko říct.. jak to čtu, každá škola má něco do sebe. Osobně bych volila co nejmenší počet žáků (věř, že v první třídě je hodně znát, kolik na ně má učitelka času-mladý nastupoval, bylo jich 16, pak v druhé sloučili třídy, je jich 25 a to je šílený)… Ale zase na druhou stranu - dala bych přednost škole A - anglina od 1. třídy mi přijde zbytečná, ve 3tí stačí, moderní vybavení je fajn, kamarády ze školky velké plus. Osobně jsem vybírala tak, aby měl kamarády, malý počet dětí ve třídě, pěkné vybavení a hlavně jsem chtěla znát učitelky. A musím říct, že sice vozím 8 km, když mám v okolí cca 10 ZŠ, ale kluk je naprosto spokojený, učení zvládá levou zadní a hlavně ho to ve škole hodně baví. Takže to by pro mě byla priorita :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
7.1.14 16:38

Jak už radily holky přede mnou. Zkusila bych si ještě zjistit reference na učitele/lky v obou školách. To je podle mého hodně důležité.
Jinak bych se za sebe spíš klonila ke škole číslo 1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
7.1.14 16:59

Nejdůležitějším bodem v první třídě je učitel..

Jinak zásadní rozdíl nevidím, v ničem..
Genetická metoda není zase takové terno, ale může být vhodnější pro děti narozené koncem školního roku, které nastupují čerstvě šestileté a potom pro levoruké děti - protože se delší dobu provádí uvolňovací cviky a s psaním jako takovým se začíná až po Vánocích..Ve finále je to asi jedno, číst se naučí tak i tak..Syn měl genetickou metodu, čte krásně plynule, neslabikuje, ale teď ve druhé třídě probírají slabiky a ze začátku měly děti trochu problémy..

Co se týče sportovní třídy - v té době může být Tvůj syn už dávno na osmiletém gymnáziu. Můj syn chodí taky na sportovní školu, ale do žádného kroužku tam nechodí, nic z toho by ho nebavilo..Vybral si úplně jiný sport v Sokole, ve kterém je úspěšný..Podle toho bych taky nehodnotila..

Kroužek angličtiny od první třídy - zjistila bych si, jakou to má návaznost později a jestli je vyřešeno - opětovné začínání. Na spoustě škol mají kroužek hned od první třídy, ale ve třetí třídě se tam přidají nové děti a Ti, co byli dál, jsou zase přibržděni..Málokdy se stane, aby se vytvořily dvě skupiny - jedna „silnější a rychlejší“ a druhá „slabší nebo od začátku“..Navíc Ty děti, které nechodily do AJ od první třídy a začnou ve třetí třídě a jsou na jazyky nadané, často doženou ty děti, které měly angličtinu už ve školce..TAkže v tomto věku děti vytřídit nejdou - jedině za předpokladu, že by jim dělali testy studijních předpokladů, ale to se děje málokde.
Chtěla jsem tím napsat, že ani tento aspekt by pro mě nebyl rozhodující..

Syn je druhák, školu má taky cca 15 minut pomalou chůzí, přes jeden světelný přechod a pár menších, ale poměrně bezpečná cesta, jsme menší město..Od poloviny první třídy chodí zcela sám..TAkže bych se taky neupínala, že až do 6. třídy bude nutno vodit, to už by se mu to ani nelíbilo.

Taky bych volila A..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivi
1839
7.1.14 20:24

Díky moc za postřehy. Bohužel zrovna ty učitelky jsou pro mne velká neznámá. Nejsem odtud a nemám tu žádné kamarádky s dětmi už na škole. :( Ještě zkusím něco zjistit při zápisech, ale tam mi sotva řeknou, že učitel/ka stojí za pendrek…
Malý se zatím nejeví jako nějaký myslitel, takže s gymnáziem radši moc nepočítám.

Jsem ráda, že se spíš kloníte k té první škole. Také se mi líbí víc, ale bála jsem se, aby to nebyl jenom můj pocit z toho hezčího prostředí a aby pro malého nakonec nebyla lepší ta bližší škola.
Malý byl na dni otevřených dveří na obou školách a není mi schopný říct, jestli se mu na některé něco hodně líbilo nebo naopak nelíbilo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
8.1.14 06:10

@Ivi Co nějaké dny otevřených dveří? Většinou bývají před zápisem, většina škol u nás je měla ještě před Vánoci, bylo možno navštívit kterékoliv hodiny, mluvit s ředitelem nebo se zástupcem ředitele a poptat se na důležité informace. Je jasné, že nikdo neřekne, že učitel stojí za pendrek. Ale referencemi případných kamarádek bych se taky stoprocentně neřídila, protože každý rodič může požadovat něco jiného a každé dítě je jiné. A dnes je doba taková, že jsou děti rozežrané a rodiče se jich ještě zastávají, přímo před dítětem jsou někteří schopni podrývat autoritu učitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24797
8.1.14 06:23

Taky bych vybrala školu „A“. Navíc, když tam jdou kamarádi ze školky, bude to tak pro něj i příjemnější přechod na školu. AJ od třetí třídy si myslím, že je v pořádku. A i to prostředí píšete, že je vlídnější, hezčí… Navíc 15 minut docházení do školy není nic proti ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin