Školka - děti v zimě na hřišti?

1939
6.1.14 13:30

Školka - děti v zimě na hřišti ??

Zdravím rodiče malých školkařů a chci se vás zeptat…jak tráví vaše děti ve školce čas, kdy jsou ven?
Do září začala naše 2,5letá dcera navštěvovat školku s tím, že jsem ještě na rodičovské, ale vyzkoušíme kolektiv. Od září do konce října byla 3× nemocná z toho 1× nachlazení, 2× antibiotika (jedenkrát z důvodu angíny, podruhé z důvodu zánětu močového měchýře). Nakonec nám lékařka doporučila školku přes zimní období vynechat a zahájit docházku až v dubnu. My jsme ale školku vypověděli, protože bychom museli platit zbytečně vysoké školné (navíc navazuji novou mateřskou, tak jsem doma).
A teď k dotazu. Několikrát jsem paní učitelky upozorňovala, že pokud půjdou s dětmi ven, dcera nesmí sedět na studeném nebo prochladnout, prosila jsem je, aby ji kontrolovali, aby měla zakasaný nátělník a tričko v punčochách a nepodfukovalo jí. Všechno si speciálně psaly a tak jsem byla klidná, jenže zánět se opakoval. Po té jsme školku zrušili.
No a dnes mi volal manžel z práce, že šel kolem školky a v té zimě viděl děcka na hřišti, jak vysedávají na kolotoči a houpačkách, že „atrakce“ byly orosené, čili vlhké, mokré. Učitelky postávaly a dělaly dozor. Tak se chci zeptat, zda je to normální, protože jsme se shodli s manželem, že jsme za celou zimu neviděli, že by nějaký rodič seděl s dětmi na hřišti a nechal je sedět na klouzačce, houpačce a kolotoči :nevim: Tak je to běžné a tím pádem zdravé dítě zůstane opravdu jen to nejodolnější nebo jak si to mám vyložit? Já jsem myslela, že v zimě se chodí s dětmi na procházky a podnikají se jiné aktivity. Máte s tím prosím někdo zkušenost??
Pak je velmi těžké dát dítě do školky a nebát se o jeho zdraví, když mi lékařka řekne, že dceři se tyto záněty mohou stát chronickými a postoupit dále na ledviny. Přece nemohou rodiče neustále stopovat dění venku a mohou se snad spolehnout na selský rozum učitelek, které většinou mají doma také vlastní děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8679
6.1.14 13:36

@Mistessa Ano,taky jsem zrovna dnes v jedné školce viděla děti venku. Na hřišti. :nevim: Dnes je ale opravdu krásně, takové miloučké jaro.
Možná bych znova apelovala na učitelku, i když, nevím zda je to v její síle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
6.1.14 13:36

Pravda v zime s detma taky nechodim na hriste aby tam na studenym mi dcerka nenastydla. Ale urcite nezavrhuji, aby deti pres zimu chodili ven. Ale urcite jde s nima vymyslet jiny aktivity - u nas s detmi chodi na prochazky a kdyz je snich tak chodi bobovat na kopec.
Clovek musi pocitat ze je tam plno deti, takze se nebudou specialne starat o nekolik deti zvlast.
A taky se musi pocitat s tim ze deti ve skolce proste nemocny vic jsou.

Ja ted cetla zapis z nasi skolky co byl sepsan na „schuzi“ a co tam pozaduji od tech malinkatych deti az jsem teda koukala :-(

• Citovat
  • Upravit
15814
6.1.14 13:37

Tak přiznám se, že netuším, jak to bývalo přes zimu ve školce, ale zas na druhou stranu - pokud nejsou atrakce zasypané sněhem, tak mě na hřiště moji haranti vždycky tahali a problém jsem v tom neviděla. jako tedy akorát mě děsilo, že jim v rukavicích budou podkluzovat ruce a bez nich jim budou namrzat prsty… ale evidentně děti byly šikovnější, než jsem myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326

U nás ve školce mají v jedné třídě 28 dětí na 2 učitelky. Chodí ven denně, pokud nejsou extrémní mrazy a střídají procházky, zahradu od školky (koukám na ni z okna) a různá dětská hřiště v okolí a je pravda, že třeba když je sníh, tak ty děti se v něm vyloženě rochní a jsou táááák spokojené…Taky jsem ze začátku trnula, že se malý nastydne, ale chce to prostě dávat kvalitní nepromokavé a dostatečně teplé oblečení. Děti prostě neuhlídáš, aby se neválely ve sněhu - když jim to zakážeš, budou padat schválně. Na podzim byla jejich oblíbená zábava zahrabávat se do hromad mokrého spadaného listí… Syn byl nemocný až teď před Vánoci, jen rýma a kašel bez teplot. Asi je to hodně o tom, jakou má prcek imunitu, někdo je holt náchylnější, jinej vydrží víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743

Ja s klukem chodim na hriste i v zime. Sedi i na kolotoci i na houpacce a i si hraje na pisku a nemocny neni, takze podle me to normalni je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2602

Ahoj,
no, tak u nas chodi taky na zahradu..celou zimu. Nevidim v tom problem, sak jsou obleceni. Ja se synem taky jdu klidne na hriste :nevim:. Me spis vytaci, ze jsou z te zahrady jak prasatka…bahno od kotniku po lopatky.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
6.1.14 13:38

Nemám dítko školkou povinné, i přesto ti napíšu :lol:
Náš malej tedy na klouzačku i kolotoč chodí - však nemrzne a není sníh, tak proč ne? Ono co s nimi mají dělat jiného?
A šla bych cestou nejmenšího odporu, spíš než aby učitelky hlídaly zastrkaný nátělník a sledovaly množství rosy na sedátkách, bych dítku pořídila kombinézu, případně zimní kalhoty s vysokým pasem a pak nic takového nemusíš řešit :think: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2228
6.1.14 13:40

Syn byl zrovna včera na hřišti (mírně pršelo a bylo okolo 3 stupňů). Seděl jak na atrakcích, tak na zemi a hrál si k kamínky a nenapadlo mě se nad tím pozastavovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
6.1.14 13:42

Já ani nevím, co dělají v zimě venku :oops: Ale syn říká, že chodí na procházky, krmit zvířata do lesa atd. Jinak doma si hraje i v zimě na písku, jezdí na šlapacím traktoru a tak různě. To by mi ani nevadilo, je taky nemocný víc než býval, když do školky nechodil. S tím se musí počítat. My měli problém ve školce na podzim, kdy učitelky nechaly děti lítat po zahradě jen v mikinách, když studeně foukalo, přitom měli větrovky v šatně. Samy seděly na lavičce v bundách :zed: :zed: Syn trpí na průdušky, takže nám to dost vadilo, ale stačilo dvakrát upozornit, ať mu dávají bundu a čepici a vysvětlit důvod a od té doby tak nějak bývá oblečený

• Citovat
  • Upravit
6.1.14 13:43

Hm tak mně nepřijde, že by zrovna teď byla nějaká extra zima, když se teploty od října pohybují od nuly do deseti stupňů, takže toho využívám a na hřiště docela chodíme a i na klouzačku malého pustím, proč ne. V březnu bude mít dva a půl. Ale nepromokavé a funkční oblečení je samozřejmostí, v normálních teplákách bych ho samo nepustila. Takže já bych se učitelek spíš zastala, nevidím na tom nic špatného.

Co budete dělat, až bude venku mínus deset? To budete s malou pořád doma?

Příspěvek upraven 06.01.14 v 13:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
6.1.14 13:43

Ano chodi ven. Kazdy den, vetsinou 2× denne. Vyjimky tvori extremni mrazy a inverze a dest. Chodi bud na prochazku nebo na zahradu. Rodice o tom vedi a vetsina deti nosi tomu prispusobene obleceni. Syn se vecne vali v trave, bahne, klouzacce… Takze nosi ven zateplene pogumovane kalhoty, k tomu boty s gortex membranou a poradnou bundu :palec: kalhoty ma ty z tchiba, jakoby laclace, takze mu nikam nefouka, je v teple :palec:
Ja teda jsem zastancem aby chodily deti ven, lepsi nez byt zavreni. Jinak letos byl syn poprve nemocny pres vanoce, mel kasel co chytl ode me. Jinak je zdravy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
6.1.14 13:44

Mám opačný problém. :lol: Já bych z :lol: chtěla, aby děti na h :lol: iště cho :lol: ili, učitelka je furt nebuzerovala, že si nesmí na nic sedat a nechala je žít. Jenže rodiče tvého ražení jsou v přesile, tak má smůlu. V sou :lol: kromé mladší naštěstí na houpačky i lavičky smí sedat. Oblékám jí k tomu adekvátně tak, aby mokro nevadilo. V soukromé to berou individuálně - děti, u ktrých si to rediče nepřejí hlídají, aby nesedali, ostatní můžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1939

Určitě nejsem proti, aby s dětma chodili ven, ty děti to potřebují, ale šlo mi spíš o to, že je nechají sedět na studeném. Je sice mírná zima, ale taky do ní neobleču dceru tak, že jí dám oteplováky, které hřejí a izolují, protože by jí bylo zase vedro.
Spíš mi šlo o to, jakou zkušenost mají ostatní a jak to mají ve školkách oni, když jsou děti venku. Taky je mi jasné, že učitelky nemohou věnovat speciální péči každému dítku a hlídat je. Ale vzhledem k tmu, že jsme psali do formulářů, kdo si přeje sladit čaj dítěti medem a kdo nesladit, kdo dovolí sahat dětem na zvířata, apod. „ptákoviny“, tak jsem si říkala, že jsou snad i schopné pamatovat si, že ve třídě mají 2,5-3 leté děti a nechat je sedět v 7C delší dobu je riskantní samo o sobě. To, že dítě pochytá chřipky a rýmy, to je ve školce jasné…ale tohle :nevim: No nevím, teď už to neřeším neboť mám dceru doma a na jaro ji do školky nedáme. Ale vyprovokoval mě k založení diskuze manžel tím telefonátem co viděl a pak mi to bylo celkem jasné, proč malá měla záněty a ne a ne se z toho dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
@Bačavelmistarý píše:
Hm tak mně nepřijde, že by zrovna teď byla nějaká extra zima, když se teploty od října pohybují od nuly do deseti stupňů, takže toho využívám a na hřiště docela chodíme a i na klouzačku malého pustím, proč ne. V březnu bude mít dva a půl. Ale nepromokavé a funkční oblečení je samozřejmostí, v normálních teplákách bych ho samo nepustila. Takže já bych se učitelek spíš zastala, nevidím na tom nic špatného.Co budete dělat, až bude venku mínus deset? To budete s malou pořád doma?

presne :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin