Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím rodiče malých školkařů a chci se vás zeptat…jak tráví vaše děti ve školce čas, kdy jsou ven?
Do září začala naše 2,5letá dcera navštěvovat školku s tím, že jsem ještě na rodičovské, ale vyzkoušíme kolektiv. Od září do konce října byla 3× nemocná z toho 1× nachlazení, 2× antibiotika (jedenkrát z důvodu angíny, podruhé z důvodu zánětu močového měchýře). Nakonec nám lékařka doporučila školku přes zimní období vynechat a zahájit docházku až v dubnu. My jsme ale školku vypověděli, protože bychom museli platit zbytečně vysoké školné (navíc navazuji novou mateřskou, tak jsem doma).
A teď k dotazu. Několikrát jsem paní učitelky upozorňovala, že pokud půjdou s dětmi ven, dcera nesmí sedět na studeném nebo prochladnout, prosila jsem je, aby ji kontrolovali, aby měla zakasaný nátělník a tričko v punčochách a nepodfukovalo jí. Všechno si speciálně psaly a tak jsem byla klidná, jenže zánět se opakoval. Po té jsme školku zrušili.
No a dnes mi volal manžel z práce, že šel kolem školky a v té zimě viděl děcka na hřišti, jak vysedávají na kolotoči a houpačkách, že „atrakce“ byly orosené, čili vlhké, mokré. Učitelky postávaly a dělaly dozor. Tak se chci zeptat, zda je to normální, protože jsme se shodli s manželem, že jsme za celou zimu neviděli, že by nějaký rodič seděl s dětmi na hřišti a nechal je sedět na klouzačce, houpačce a kolotoči
Tak je to běžné a tím pádem zdravé dítě zůstane opravdu jen to nejodolnější nebo jak si to mám vyložit? Já jsem myslela, že v zimě se chodí s dětmi na procházky a podnikají se jiné aktivity. Máte s tím prosím někdo zkušenost??
Pak je velmi těžké dát dítě do školky a nebát se o jeho zdraví, když mi lékařka řekne, že dceři se tyto záněty mohou stát chronickými a postoupit dále na ledviny. Přece nemohou rodiče neustále stopovat dění venku a mohou se snad spolehnout na selský rozum učitelek, které většinou mají doma také vlastní děti.
@Mistessa Ano,taky jsem zrovna dnes v jedné školce viděla děti venku. Na hřišti.
Dnes je ale opravdu krásně, takové miloučké jaro.
Možná bych znova apelovala na učitelku, i když, nevím zda je to v její síle.
Pravda v zime s detma taky nechodim na hriste aby tam na studenym mi dcerka nenastydla. Ale urcite nezavrhuji, aby deti pres zimu chodili ven. Ale urcite jde s nima vymyslet jiny aktivity - u nas s detmi chodi na prochazky a kdyz je snich tak chodi bobovat na kopec.
Clovek musi pocitat ze je tam plno deti, takze se nebudou specialne starat o nekolik deti zvlast.
A taky se musi pocitat s tim ze deti ve skolce proste nemocny vic jsou.
Ja ted cetla zapis z nasi skolky co byl sepsan na „schuzi“ a co tam pozaduji od tech malinkatych deti az jsem teda koukala ![]()
Tak přiznám se, že netuším, jak to bývalo přes zimu ve školce, ale zas na druhou stranu - pokud nejsou atrakce zasypané sněhem, tak mě na hřiště moji haranti vždycky tahali a problém jsem v tom neviděla. jako tedy akorát mě děsilo, že jim v rukavicích budou podkluzovat ruce a bez nich jim budou namrzat prsty… ale evidentně děti byly šikovnější, než jsem myslela.
U nás ve školce mají v jedné třídě 28 dětí na 2 učitelky. Chodí ven denně, pokud nejsou extrémní mrazy a střídají procházky, zahradu od školky (koukám na ni z okna) a různá dětská hřiště v okolí a je pravda, že třeba když je sníh, tak ty děti se v něm vyloženě rochní a jsou táááák spokojené…Taky jsem ze začátku trnula, že se malý nastydne, ale chce to prostě dávat kvalitní nepromokavé a dostatečně teplé oblečení. Děti prostě neuhlídáš, aby se neválely ve sněhu - když jim to zakážeš, budou padat schválně. Na podzim byla jejich oblíbená zábava zahrabávat se do hromad mokrého spadaného listí… Syn byl nemocný až teď před Vánoci, jen rýma a kašel bez teplot. Asi je to hodně o tom, jakou má prcek imunitu, někdo je holt náchylnější, jinej vydrží víc.
Ja s klukem chodim na hriste i v zime. Sedi i na kolotoci i na houpacce a i si hraje na pisku a nemocny neni, takze podle me to normalni je ![]()
Ahoj,
no, tak u nas chodi taky na zahradu..celou zimu. Nevidim v tom problem, sak jsou obleceni. Ja se synem taky jdu klidne na hriste
. Me spis vytaci, ze jsou z te zahrady jak prasatka…bahno od kotniku po lopatky.. ![]()
Nemám dítko školkou povinné, i přesto ti napíšu ![]()
Náš malej tedy na klouzačku i kolotoč chodí - však nemrzne a není sníh, tak proč ne? Ono co s nimi mají dělat jiného?
A šla bych cestou nejmenšího odporu, spíš než aby učitelky hlídaly zastrkaný nátělník a sledovaly množství rosy na sedátkách, bych dítku pořídila kombinézu, případně zimní kalhoty s vysokým pasem a pak nic takového nemusíš řešit
![]()
Syn byl zrovna včera na hřišti (mírně pršelo a bylo okolo 3 stupňů). Seděl jak na atrakcích, tak na zemi a hrál si k kamínky a nenapadlo mě se nad tím pozastavovat ![]()
Já ani nevím, co dělají v zimě venku
Ale syn říká, že chodí na procházky, krmit zvířata do lesa atd. Jinak doma si hraje i v zimě na písku, jezdí na šlapacím traktoru a tak různě. To by mi ani nevadilo, je taky nemocný víc než býval, když do školky nechodil. S tím se musí počítat. My měli problém ve školce na podzim, kdy učitelky nechaly děti lítat po zahradě jen v mikinách, když studeně foukalo, přitom měli větrovky v šatně. Samy seděly na lavičce v bundách
Syn trpí na průdušky, takže nám to dost vadilo, ale stačilo dvakrát upozornit, ať mu dávají bundu a čepici a vysvětlit důvod a od té doby tak nějak bývá oblečený
Hm tak mně nepřijde, že by zrovna teď byla nějaká extra zima, když se teploty od října pohybují od nuly do deseti stupňů, takže toho využívám a na hřiště docela chodíme a i na klouzačku malého pustím, proč ne. V březnu bude mít dva a půl. Ale nepromokavé a funkční oblečení je samozřejmostí, v normálních teplákách bych ho samo nepustila. Takže já bych se učitelek spíš zastala, nevidím na tom nic špatného.
Co budete dělat, až bude venku mínus deset? To budete s malou pořád doma?
Příspěvek upraven 06.01.14 v 13:44
Ano chodi ven. Kazdy den, vetsinou 2× denne. Vyjimky tvori extremni mrazy a inverze a dest. Chodi bud na prochazku nebo na zahradu. Rodice o tom vedi a vetsina deti nosi tomu prispusobene obleceni. Syn se vecne vali v trave, bahne, klouzacce… Takze nosi ven zateplene pogumovane kalhoty, k tomu boty s gortex membranou a poradnou bundu
kalhoty ma ty z tchiba, jakoby laclace, takze mu nikam nefouka, je v teple ![]()
Ja teda jsem zastancem aby chodily deti ven, lepsi nez byt zavreni. Jinak letos byl syn poprve nemocny pres vanoce, mel kasel co chytl ode me. Jinak je zdravy
Mám opačný problém.
Já bych z
chtěla, aby děti na h
iště cho
ili, učitelka je furt nebuzerovala, že si nesmí na nic sedat a nechala je žít. Jenže rodiče tvého ražení jsou v přesile, tak má smůlu. V sou
kromé mladší naštěstí na houpačky i lavičky smí sedat. Oblékám jí k tomu adekvátně tak, aby mokro nevadilo. V soukromé to berou individuálně - děti, u ktrých si to rediče nepřejí hlídají, aby nesedali, ostatní můžou.
Určitě nejsem proti, aby s dětma chodili ven, ty děti to potřebují, ale šlo mi spíš o to, že je nechají sedět na studeném. Je sice mírná zima, ale taky do ní neobleču dceru tak, že jí dám oteplováky, které hřejí a izolují, protože by jí bylo zase vedro.
Spíš mi šlo o to, jakou zkušenost mají ostatní a jak to mají ve školkách oni, když jsou děti venku. Taky je mi jasné, že učitelky nemohou věnovat speciální péči každému dítku a hlídat je. Ale vzhledem k tmu, že jsme psali do formulářů, kdo si přeje sladit čaj dítěti medem a kdo nesladit, kdo dovolí sahat dětem na zvířata, apod. „ptákoviny“, tak jsem si říkala, že jsou snad i schopné pamatovat si, že ve třídě mají 2,5-3 leté děti a nechat je sedět v 7C delší dobu je riskantní samo o sobě. To, že dítě pochytá chřipky a rýmy, to je ve školce jasné…ale tohle
No nevím, teď už to neřeším neboť mám dceru doma a na jaro ji do školky nedáme. Ale vyprovokoval mě k založení diskuze manžel tím telefonátem co viděl a pak mi to bylo celkem jasné, proč malá měla záněty a ne a ne se z toho dostat.
@Bačavelmistarý píše:
Hm tak mně nepřijde, že by zrovna teď byla nějaká extra zima, když se teploty od října pohybují od nuly do deseti stupňů, takže toho využívám a na hřiště docela chodíme a i na klouzačku malého pustím, proč ne. V březnu bude mít dva a půl. Ale nepromokavé a funkční oblečení je samozřejmostí, v normálních teplákách bych ho samo nepustila. Takže já bych se učitelek spíš zastala, nevidím na tom nic špatného.Co budete dělat, až bude venku mínus deset? To budete s malou pořád doma?
presne ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.