Cena za doučování ČJ

Anonymní
21.3.26 09:10

Cena za doucovani CJ

Uvazuju po letech zase zacit doucovat (ZS). Kdysi za 200/45 min, ale je to vic nez 10 let. Kolik platite nebo berete dnes? Prip. prosim napiste, jestli je to na zivnost, nebo bez. Diky.
Nejsem student, mam vystudovano plus dlouha leta praxe.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
21.3.26 09:17

Platím dvě učitelky, které připravují moje dítě na přijímačky. Obě jsou učitelky, berou 400 za 60 minut.. ale podle mě záleží na městě.
Koukni na FB, teď všude lidí shánějí a nabízejí doučování kvůli příjímačkam. Tam se dozvíš, kolik je obvyklé ve vašem městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
21.3.26 09:40

Je tam strašný rozptyl, většinou v rozmezí 200-600 za hodinu, hodinu mají někde 45, někde 60 minut. Obecně záleží na lokalitě, poptávce o daný předmět, osobní kvalifikaci (student dostane méně než certifikovaný lektror), osobní odvaze, o kolik si říct, a taky o tom, kolik je kdo ochoten dát. Pro představu mrkni na doucuji.eu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35706
21.3.26 10:16

200 je málo a jestli si tím hodlas vydělávat tak samozřejmě musíš mít živnost a příjmy přiznávat, takže platit i daně a příslušné odvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
21.3.26 11:04

Pokud je přivýdělek nepravidelný, tak do 50000 Kč za rok, nepotřebuješ živnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6213
21.3.26 11:08
@Anonymní píše: Více

Koukněte na hlidacky.cz. Kdysi jsem odtamtud měla doučování pro syna. To bylo 350/hod., ale je to taky přes deset let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.26 11:23

Dekuju za reakce. Prave ze to zalezi na tom, jestli se z toho odvadi, spousta lidi to dela bez dokladu, proto se ptam, jaka cena za jakych okolnosti.
Jsem v blizkem okoli Prahy, byl by to privydelek.
Kdysi jako studentka gymn. za 15 Kc/hod :lol: ale to byly rane devadesatky.

• Citovat
  • Upravit
35706
21.3.26 12:19
@ZuzaM píše: Více

Tak to se týká např toho když 3× za rok něco nárazově uděláš. Pokud bude pravidelně někoho doučovat tak to není příležitostný příjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
21.3.26 12:41
@JancaS84 píše: Více

Pokud budeš chvíli někoho doučovat a pak zas měsíc nikoho, tak to není soustavná činnost a nevyžaduje to živnost. Není nijak určeno, jestli 3× nebo 20× za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
21.3.26 13:10
@ZuzaM píše: Více

No tak snahou každého, kdo si chce doučováním přivydělat, je najít stálé žáky, které budu učit pravidelně. Za chvilku se vyrojí potřeba doučovatelů, co budou připravovat na Cermaty v dalším školním roce.
Styl - sem tam někomu trochu pomůžu - může fungovat někde mezi známými, kterým občas pomůžu na písemku, ale to mi úplně nepřijde jako zakladatelčin dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.26 14:02

Můžu se k tomu připojit, protože sama několik let doučuji a cena opravdu záleží na kombinaci zkušeností, lokality a toho, jak oficiálně chcete výuku vést. V okolí Prahy je pro někoho s kvalifikací a dlouholetou praxí, jako popisujete vy, běžná cena kolem 400–500 Kč za hodinu při pravidelných týdenních lekcích. Pokud jde jen o občasnou pomoc známým nebo přípravu na písemky, můžete si účtovat méně, ale pak je to spíš neformální záležitost. Z hlediska zákona, pokud máte několik stálých žáků a pravidelný příjem, je bezpečnější mít živnostenský list website nebo alespoň příjmy přiznat k dani. Občasné doučování do 50 000 Kč ročně lze dělat neformálně, ale pokud je to pravidelně, úřady očekávají formalizaci. Je to otázka vyvážení férové odměny a jednoduchosti, ale orientovat se podle lokálních standardů a frekvence doučování mi přijde nejrozumnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze