Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Teresa.p píše:
Ja popravde nevim co s tim asymetrickym plazenim-jak tomu branit. zkousela
jsem treba chytit za kycle a zvednout, ale tehdy jeste nemel dost pevna zada, ale zkus ji do plateni davat prekazky. smotanou deku nebo nejaky valec z neceho a za prekazku nejake lakadlo. uvidis jak si s tim poradi. koberec super. jinak ja jsem fatalista-jestli ho ma neco stipnout tam v kocaru nebo na trave…navic jestli ti zacne za mesic lozit tak se tomu venku nevyhnes. nebude treba chtit byt v kocaru, das na travu deku a z deky ti odleze behem minutysyn lezl aj ve snehu v zavejich v kombineze.
Ale zeptam se jeste na tu hyporehabilitaci neurolozky nebo na plavani nebo co jeste muzeme proste delat. Rehabilitacni doktorka mi rikala, ze delame vojtovkou max, ze se jedna o spravne nastaveni mozku. Ale i tak bych chtela ty kone, le ted si to nedovedu predstavit po kazdem cviceni spi je z toho hotova a v techto vedrech kor. Spis asi pak navazeme. Po vojtovce. Ale uz toho zacinam mit plne brejle vojtovky, cvicime od 6 tydnu a uprimne vzdy jsem cvicila 4× denne nikdy se nestalo ze 3×
@Teresa.p píše:
@xtrnj202 ja jsem z Brna, takze v Praze nevim, ale vis co budou urcite cekacky, takze kdyz se k nekomu objednas tak se dostanete na radu za par mesicu. zkus pohledat nebo se primo zeptat fyzio ke ktere chodite. mohla by vedet. ostatne i nejakou orofacialni stimulaci vam ukazat. ja doporucuji zkouset male davat pit z brcka. mozna ji to nepujde hned, ale sem tam to zkus a ona se chytne. je to velmi zdrave na posileni mimickych svalu a udajne i na mozkove hemisfery. jinak treba stetcema na malovani se ruzne jezdi po pusince. jeste nas logopedka ucila prstam lehce zatlacit pod horni celist. aktivuje to jazyk. mozna i nejaka videa na youtube budou. treba u deti s Downovym syndromem se zacina velice brzo orofacialka cvicit a urcite budou nekde nejaky videa.
ted me napadlo kolik ma zubu? jak ji budou rust vic a vic zacne treba kousat a polykat kousky lepe.
jinak ze zase zminuji tu hipoterapii. je to fakt pro hypotoniky pecka a je to nenasilna metoda, ktera pozdeji prejde v zalibuale trochu leze do penez.
Nema zoubek zatim ani jeden, jo jo zeptam se rehabky, kam na orofacialku. Konici super, sama je miluju a jsem aktivni jezdkyne ![]()
@xtrnj202 píše:
Moc dekuji, snazim se, ale nemam ani oporu v rodine a manzelovi, tak je to tezke. Ale snazim se.
Buďte na sebe tvrdá a HLAVNĚ HRDÁ, řekněte si, holt je to všechno na mě, ale já jsem tady ta nejhlavnější pro svoji dceru, já to zvládnu. Možná to zní divně, ale v duchu chvalte sama sebe, občas si něco kupte za odměnu, prostě se naučte mít ráda, jak píšu, buďte hrdá sama na sebe, jak se skvěle dokážete postarat o dceru. Já když někde jsem a slyším, jaké lidi řeší krávo. iny, tak si v duchu říkám, jo jo život je fakt o něčem jiném…
Oni chlapi na tyhle věci nejsou moc naprogramovaní (pánové mi prominou), ten můj při nemoci našeho synka sám sebe i mě ze začátku přesvědčoval,,třeba to nemá, třeba to ještě zmizí", i když doktoři jasně věděli co mu je a genetické testy to jen potvrdily… Když se vyskytne nějaký nečekaný zdravotní problém, je to na mě, abych to řešila, chlap mě vyslechne, ale oporu moc nečekejte, možná jsou vyjímky, ale myslím, že to je spíš na mamince…
Jak jsem psala výše, psychika vašeho dítka se hodně odrazí i od té vaší, musíte být v pohodě…
Držím palce… ![]()
@Petája amen. krasne pisete. my mame se synem jiny problem a mate pravdu. divam se na svet uplne jinak. ono to cloveka nauci. my brecime u kazdeho noveho slova a pokroku, ktery je pro jine bezna vec. nez nam odesla logopedka na MD, tak syn pri posledni
lekci pekne opakoval a na jeho pomery “mluvil” a ona rika: ty jeste budes mluvit, ze mamku bude brnez hlava, ale kdyz jste prisli poprve nebyla jsem si jista, ze mluvit bude…brecely jsme obe dojetim.
@Petája píše:
Buďte na sebe tvrdá a HLAVNĚ HRDÁ, řekněte si, holt je to všechno na mě, ale já jsem tady ta nejhlavnější pro svoji dceru, já to zvládnu. Možná to zní divně, ale v duchu chvalte sama sebe, občas si něco kupte za odměnu, prostě se naučte mít ráda, jak píšu, buďte hrdá sama na sebe, jak se skvěle dokážete postarat o dceru. Já když někde jsem a slyším, jaké lidi řeší krávo. iny, tak si v duchu říkám, jo jo život je fakt o něčem jiném…
Oni chlapi na tyhle věci nejsou moc naprogramovaní (pánové mi prominou), ten můj při nemoci našeho synka sám sebe i mě ze začátku přesvědčoval,,třeba to nemá, třeba to ještě zmizí", i když doktoři jasně věděli co mu je a genetické testy to jen potvrdily… Když se vyskytne nějaký nečekaný zdravotní problém, je to na mě, abych to řešila, chlap mě vyslechne, ale oporu moc nečekejte, možná jsou vyjímky, ale myslím, že to je spíš na mamince…
Jak jsem psala výše, psychika vašeho dítka se hodně odrazí i od té vaší, musíte být v pohodě…
Držím palce…
Moc dekuju, jste moc hodna. Moc vam preji, at je vse u vas v poradku. Jste moc silna zena. Ja tu silu teprve hledam a probouzim se do reality. Prvni dite a clovek si predstavoval vse ruzove. Tak se s tim nejdriv musim srovnat, abych mela silu do boje. Drzim vam moc palce!!! ![]()
@Teresa.p píše:
A jak saje? z lahvicky nebo kojis?
Ja jsem po cisari mela malo mleka, sala, ale mela jsem malo a ona byla taky slabsi usinala, mela zloutenku a byla chudokrevna, tak jsem 4 mesice odsavala mm a pak uz jsem ho nemela. Pije z lahvicky v pohode. Hodne plazi jazycek a hraje si s nim. Byla jsem s ni i na stomatologii a tam primar rekl, ze nema hypotonii pusinky, ze to by nedelala psi kusy s jazyckem
Tak to je super. to by primar urcite poznal, tak orofacialku neres a pockej na zoubky ![]()
@Teresa.p píše:
@Petája amen. krasne pisete. my mame se synem jiny problem a mate pravdu. divam se na svet uplne jinak. ono to cloveka nauci. my brecime u kazdeho noveho slova a pokroku, ktery je pro jine bezna vec. nez nam odesla logopedka na MD, tak syn pri posledni
lekci pekne opakoval a na jeho pomery “mluvil” a ona rika: ty jeste budes mluvit, ze mamku bude brnez hlava, ale kdyz jste prisli poprve nebyla jsem si jista, ze mluvit bude…brecely jsme obe dojetim.
Když jsem byla s dcerou naposledy na logopedii, bylo zrovna ten den pololetní vysvědčení. Také mně vyhrkly slzy štěstí po těch letech námahy. Měla jsem z toho větší radost, jak z vysvědčení. Kolikrát si s ní ani logopedka nevěděla rady, protože třeba měla takový vibrátor, a to na ní vůbec nezabíralo. Stejné to bylo s chozením, zrovna jsme byli na dovolené v Řecku a tam se rozchodila. ![]()
@Teresa.p jj uvidime, co zoubky, ona je celkove takova silene neklidna, furt s sebou mele. Jsem z ni za vever uplne hotova. Rehab. doktorka pronesla, ze je drazdive mimi a ona fakt bude, lekava, vse ji rozhodi
@Anonymní píše:
Když jsem byla s dcerou naposledy na logopedii, bylo zrovna ten den pololetní vysvědčení. Také mně vyhrkly slzy štěstí po těch letech námahy. Měla jsem z toho větší radost, jak z vysvědčení. Kolikrát si s ní ani logopedka nevěděla rady, protože třeba měla takový vibrátor, a to na ní vůbec nezabíralo. Stejné to bylo s chozením, zrovna jsme byli na dovolené v Řecku a tam se rozchodila.
To verim, my to mame jeste cele pred sebou. Uvazujeme, ze si druhe dite asi neporidime. Nevime, jak by jsme to zvladli a jak by na tom bylo druhe
@xtrnj202 píše:
To verim, my to mame jeste cele pred sebou. Uvazujeme, ze si druhe dite asi neporidime. Nevime, jak by jsme to zvladli a jak by na tom bylo druhe
My máme druhou dceru po 3 letech. Mít ji dříve, tak by ta mladší tu starší ještě v lecčems předhonila. Ta je úplný opak. Strašně akční. Ta lezla všude možně do výšek, běhala rychle, až se za ní lidi otáčeli, jakou nasadila rychlost. Třeba když starší dcera na logopedii cvičila čertíka, tak mladší to uměla dříve než ona, stejně tak ř. A pro starší dceru je to velké plus mít sourozence, vzájemně se táhnou kupředu. Starší jí zase všechno učila třeba barvy, zkontroluje jí úkol z matematiky. Ale s mladší jsou zase jiné problémy, které se starší neznám. Třeba přinesla poznámku, že se houpe ve škole na židli. Každé dítě má něco.
Ale pokud můžete, tak bych do druhého sourozence šla. I když se dohadují, kolikrát je to na prášky, tak to oběma hodně dává mít sourozence.
@Anonymní píše:
My máme druhou dceru po 3 letech. Mít ji dříve, tak by ta mladší tu starší ještě v lecčems předhonila. Ta je úplný opak. Strašně akční. Ta lezla všude možně do výšek, běhala rychle, až se za ní lidi otáčeli, jakou nasadila rychlost. Třeba když starší dcera na logopedii cvičila čertíka, tak mladší to uměla dříve než ona, stejně tak ř. A pro starší dceru je to velké plus mít sourozence, vzájemně se táhnou kupředu. Starší jí zase všechno učila třeba barvy, zkontroluje jí úkol z matematiky. Ale s mladší jsou zase jiné problémy, které se starší neznám. Třeba přinesla poznámku, že se houpe ve škole na židli. Každé dítě má něco.Ale pokud můžete, tak bych do druhého sourozence šla. I když se dohadují, kolikrát je to na prášky, tak to oběma hodně dává mít sourozence.
Moc dekuji, no uvidime, jak na tom vsichni budeme za 3 roky s nervama
ale verim, ze jakmile prestaneme cvicit vojtu, bude to lepsi, preci jen s ni motivacne cvicit nebo konici plavani je zabavnejsi a nepere se u toho se mnou. Jak ted zvatla, tak cele cviceni rve ne ne ne
![]()
@Teresa.p píše:
@xtrnj202 jak mala zacne capkat tak na to spatne zapomenete
Ani si to neumim predstavit, zatim je to scifi predstava
nekdy jsem uz tak vycerpana psychicky, ale to vsechny znate. Kazda maminka by si mela vazit zdraveho ditete a nebrat to jako samozrejmost
Tak se holky opatrujte a moc vam vsem drzim palce, at jsou vase deticky zdrave!!!a verim, ze budou a jednou nam podekuji.