Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mame v rodine dite s centralni hypotonii, kousky v jidle neji ani ve trech letech, pomahaji mu fyzioterapie, hipoterapie, trampolina. vojtovku cvicili taky. nedonosene deti potrebuji cas, spoustu casu, musis se vyrovnat s tim, ze to to je tak, jak to je a nehroutit se. dite potrebuje klidnou mamu
Dcera měla hypotonii zádového svalstva vlevo. Také jsme cvičili Vojtovu metodu. Pokud má ráda vodu, doporučuji kojenecké plavání, cvičení na míčích. Dcera se začala plazit asi v 9 měsících, a to stylem Meresjev, pak ve 14 měsících začala lézt, chodit asi v 18,5 měsících. Na neurologii byla sledovaná do 14 měsíců, než začala lézt. Doktorka říkala, že to lezení je nejdůležitější pro vývoj, že se nesmí tato fáze přeskočit. Tenkrát jsem z toho také byla špatná, protože mě jedna fyzioterapeutka vyděsila, že nebude chodit. Naštěstí jsme chodili na tu neurologii a tam se tvářili, že je to v pohodě. Přece jenom jsou to odborníci než nějaká rehabilitační sestra. Ten psychomotorický vývoj se potom odrazil i v řeči, měla ochablé svalstvo i v ústech, takže musela dělat třeba čertíka, koníka, uvolňovat ruku - kreslila třeba kouř, klubíčko, na logopedii chodila od třech let až do poloviny druhé třídy, kdy skončila s ř. Měla problémy s rovnováhou třeba chodit po obrubnících, skákat po jedné noze, jezdit na koloběžce. Chodila jsem s ní na cvičení pro rodiče s dětmi, pak chodila sama na cvičení pro předškoláky, kde hrály různé hry, dělaly opičí dráhu. Jinak na kole se naučila asi v 5 letech (předtím měla koloodrážedlo), lyžovat v 7 letech (za 4 dny v lyžařské škole). Dodnes chodí na plavání, to jí hodně baví. Teď je jí 11 let.
@Anonymní píše:
Dcera měla hypotonii zádového svalstva vlevo. Také jsme cvičili Vojtovu metodu. Pokud má ráda vodu, doporučuji kojenecké plavání, cvičení na míčích. Dcera se začala plazit asi v 9 měsících, a to stylem Meresjev, pak ve 14 měsících začala lézt, chodit asi v 18,5 měsících. Na neurologii byla sledovaná do 14 měsíců, než začala lézt. Doktorka říkala, že to lezení je nejdůležitější pro vývoj, že se nesmí tato fáze přeskočit. Tenkrát jsem z toho také byla špatná, protože mě jedna fyzioterapeutka vyděsila, že nebude chodit. Naštěstí jsme chodili na tu neurologii a tam se tvářili, že je to v pohodě. Přece jenom jsou to odborníci než nějaká rehabilitační sestra. Ten psychomotorický vývoj se potom odrazil i v řeči, měla ochablé svalstvo i v ústech, takže musela dělat třeba čertíka, koníka, uvolňovat ruku - kreslila třeba kouř, klubíčko, na logopedii chodila od třech let až do poloviny druhé třídy, kdy skončila s ř. Měla problémy s rovnováhou třeba chodit po obrubnících, skákat po jedné noze, jezdit na koloběžce. Chodila jsem s ní na cvičení pro rodiče s dětmi, pak chodila sama na cvičení pro předškoláky, kde hrály různé hry, dělaly opičí dráhu. Jinak na kole se naučila asi v 5 letech (předtím měla koloodrážedlo), lyžovat v 7 letech (za 4 dny v lyžařské škole). Dodnes chodí na plavání, to jí hodně baví. Teď je jí 11 let.
Mockrat dekuji a ted je holcicka ok? Prislo se na pricinu?
Jinak syn mel hypotonii. narozen 34 tyden. lezeni v 10m bio, chuze v 17 m bio (15,5 korigo). vojtova metoda do 10 mesicu pak jsme zacali s hipoterapii a jezdime doted (4 roky). je takovy neobratny-treba nechce na Firts bike ani kolobezku, ale na plastove motorce valil v 18 mesicich. v zabavnych parcich pro deti nepozuruji odlisnosti s vrstevniky v oblasti pohybu. diky hypotonii hlavne v oblasti brisnich svalu ma valgozitu kotniku, takze jeste cvicime-balancni povrchy, trampolina, balon, chodime plavat (sami, rizene plavani pro batolata jsem nesnasela ja i on
)bohuzel se u nej kolem 2 let zacala projevovat vyvojova dysfazie nebo porucha autistickeho spektra, takze v necem je pomalejsi (sebeobsluha, oblekani, rec, porozumeni reci), ale v necem vynika (rika abecedu, pocita, zvlada puzzle pro starsi deti..)
na polykani a kousani jsou cviky-orofacialni stimulace-tu vas nauci dobry logoped.
Zpetne co bych udelala u syna jinak je to, ze bych zazadala o lazne a zacala s hipoterapii drive.
Moje holcicka ma prave jen mirnou hypotonii, je hodne akcni.
Mladsi syn po komplikovanem cisari. Od 4 mesicu jsme s nim cvicili Vojtovku, od 7. mes. plavat, pak hipoterapie a rehabilitace na principu Vojtovky pro vetsi deti. Pred nastupem do skoly grafomotoricky kurs, logopedie ( r, ř) a pak dalsi kurs v 1.tride, ted nevim presne nazev. S jidlem byl problem vzdycky, kousky mu vadily jeste ve 3 letech, navic byl mlikovy zavislak. Motoricky vse dohnal, neni moc obratny, takze TV ve skole nesnasi, ale naucil se na kole, lyzich, bruslich i inlinech, se vsim jsme zacali velmi brzy ale nenasilne, aby ho prvni neuspech neodradil.
@xtrnj202 tak proc jsi na dne, kdyz je akcni? na lezeni ma jeste cas. syn se taky plazil asymetricky a pak se rozlezl a lezl krasne a dlouho.
@Teresa.p píše:
@xtrnj202 tak proc jsi na dne, kdyz je akcni? na lezeni ma jeste cas. syn se taky plazil asymetricky a pak se rozlezl a lezl krasne a dlouho.
Protoze mam strach prave z pridatnych diagnoz typu autismus apod.
@xtrnj202 píše:
Mockrat dekuji a ted je holcicka ok? Prislo se na pricinu?
Je v pořádku. Na tělocvik moc není, ale to je v rodině.
Když tenkrát dělali u nás testy prevence specifických poruch učení - projekt EU, tak jí zjistili nadprůměrnou inteligenci nad 130 IQ. Přičina se nezjistila. Ale tenkrát na neurologii dr. říkala, že kdyby se s tím nic nedělalo, že by potom v dospělosti měla velké problémy se zády.
A co se osvědčilo, jí vést k tomu pohybu, aby do školky nebo školy šla bez většího hendikepu, protože bude vždy pomalejší, tak nespoléhat na nějaké hromadné školní kurzy třeba plavání, aby tam nebyla nejhorší a neztratila motivaci atd. Tím, že se naučila mít třeba od malička ráda vodu, tak se potápí, plave všechny styly. A na to zádové svalstvo je to výborné. Jeden rok nechodila a bylo to znát.
Znam naopak deti s autismem co jsou pohybove nadane a chodili v 10 mesicich ![]()
@Anonymní píše:
A co se osvědčilo, jí vést k tomu pohybu, aby do školky nebo školy šla bez většího hendikepu, protože bude vždy pomalejší, tak nespoléhat na nějaké hromadné školní kurzy třeba plavání, aby tam nebyla nejhorší a neztratila motivaci atd. Tím, že se naučila mít třeba od malička ráda vodu, tak se potápí, plave všechny styly. A na to zádové svalstvo je to výborné. Jeden rok nechodila a bylo to znát.
Mockrat dekuji za povzbuzeni. Dcerce je 7 mesicu a od 6.5 mesice se plazi asymetricky odrazem jedne nohy. Dalsi pohyb byl u vasi holcicky symetricky? Lezeni atd? Mely jste prosim problemy s kousky jidla?
@xtrnj202 píše:
Mockrat dekuji za povzbuzeni. Dcerce je 7 mesicu a od 6.5 mesice se plazi asymetricky odrazem jedne nohy. Dalsi pohyb byl u vasi holcicky symetricky? Lezeni atd? Mely jste prosim problemy s kousky jidla?
Lezla myslím normálně, tam už jsem nic nepozorovala. Ona měla problémy i při kojení, špatně sála, pořád u toho usínala. Kousky jídla si nepamatuji, ale nerada kouše dodneška.
Raději má mleté maso nebo věci, které jsou nakrájené. Třeba jablko samotné nekouše, to ho přinese domů a sní ho, jen když ho má nakrájené.