Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, co myslíte dávat čepičku na ven pro 3-měsíční miminko vždy a nebo ne?
Když třeba byly ty vedra v červenci, tak jí byly 2 měsíce a rozhodně jsme nedávali, protože by se uvařila. Ale teď v srpnu, když je venku třeba 25, nefouká a má přikrytou boudičku, tak taky nedáváme. Jenom když fouká nebo je ráno nebo večer zima.
Když je venku třeba o tři stupně víc, než máme v bytě a má přikrytou boudičku a nefouká, tak mi to právě přijde zbytečný. Ale přítelkyně manželovo kamaráda na mě koukala jak z jara. A že je pravidlo, že čepice na ven se dává. Tak nevim. ![]()
to pravidlo je jen v CR
… ja ziji v UK a rikali mi, ze cepicku davat jen kdyz je opravdu chladno nebo vetrno…a to tu mame oproti CR opravdu zimu/10-18st./a maly cepku skoro nenosi- boudicka ho dost kryje… Tady rikaji, ze se pri pripadnem prehrati mimco hlavickou ochlazuje…
liky píše:
to pravidlo je jen v CR… ja ziji v UK a rikali mi, ze cepicku davat jen kdyz je opravdu chladno nebo vetrno…a to tu mame oproti CR opravdu zimu/10-18st./a maly cepku skoro nenosi- boudicka ho dost kryje… Tady rikaji, ze se pri pripadnem prehrati mimco hlavickou ochlazuje…
No právě, mě se začně přehřívat a to není nijak navlečená. Jen bodíčko a dupačky. Přece jí nepovezu polonahou, jenom aby mohla mít čepici.
dělala jsem to taky tak, čepičku měl na jaře a na podzim, když bylo chladněji, v létě prakticky vůbec - slunko na něho nesvítí, tepleji je kolikrát víc, než doma, v boudičce nefouká… Není důvod ![]()
Tak zrovinka včera jsem šla s malým dopoledne ven (celkem svítilo sluníčko a nijak zvlášť nefoukalo) malý byl bez čepičky - dotaz od kamaráda zněl - kde máte čepičku?? Tak jsem odpověděla že do kočáru mi nefouká.
No a k večeru jsme se vraceli a lilo a celkem i foukalo. Malý byl přikrytý krytem peřinkou, krytem na kočár a ještě pláštěnkou - dotaz kamarádky - matko kde máte čepičku - opět jsem podotýkala že mi do kočáru nefouká - tak mi odpověděla že dítě má mít vždy čepičku nebo bude nemocné. Samozřejmě mi nasadila brouka do hlavy a celkem jsem se strachovala že začneme kašlat a výsledek. Malý je v pohodě, jen maminka trošku prochladla. Takže odteď dávat čepičku jen když uznám za vhodné. Protože dle mého výzkumu, kdy jsem strčila do kočáru plenu abych věděla, jak dovnitř fouká a plena se nehnula, jsem došla k závěru, že ty kočárky se dělají neprodyšné - takže chudáčci naše miminka v těch vedrech.Jo a ještě jedna věc, myslím, že když je dítě nespokojené tak pláče, a myslím, že čepička se dává převážně pro to, aby nenafoukalo do oušek - a na to je každé dítě náchylné jinak.
zaploska píše:
Tak zrovinka včera jsem šla s malým dopoledne ven (celkem svítilo sluníčko a nijak zvlášť nefoukalo) malý byl bez čepičky - dotaz od kamaráda zněl - kde máte čepičku?? Tak jsem odpověděla že do kočáru mi nefouká.No a k večeru jsme se vraceli a lilo a celkem i foukalo. Malý byl přikrytý krytem peřinkou, krytem na kočár a ještě pláštěnkou - dotaz kamarádky - matko kde máte čepičku - opět jsem podotýkala že mi do kočáru nefouká - tak mi odpověděla že dítě má mít vždy čepičku nebo bude nemocné. Samozřejmě mi nasadila brouka do hlavy a celkem jsem se strachovala že začneme kašlat a výsledek. Malý je v pohodě, jen maminka trošku prochladla. Takže odteď dávat čepičku jen když uznám za vhodné. Protože dle mého výzkumu, kdy jsem strčila do kočáru plenu abych věděla, jak dovnitř fouká a plena se nehnula, jsem došla k závěru, že ty kočárky se dělají neprodyšné - takže chudáčci naše miminka v těch vedrech.Jo a ještě jedna věc, myslím, že když je dítě nespokojené tak pláče, a myslím, že čepička se dává převážně pro to, aby nenafoukalo do oušek - a na to je každé dítě náchylné jinak.
No jo, „ježišikriste, kde máte čepičku?“
To je mantra většiny lidí
Na mě se jednou dívala pohoršeně i baba na zahrádce v restaurantu, když jsem ve 30 stupních svlékla 3měsíční miminko do plenky. Ostatní maminky totiž vozily mnohem větší dítka v dlouhých rukávech a zakryté dekama ![]()
To chce si z toho nic nedělat, Samík je teď aspoň otužilý a zdravý ![]()