Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, těhulky a snažilky......Prosím o radu ty, kteří prodělali cerkláž neboli steh. Za týden mi budou odstranovat steh. Jak dlouho to trvá a je to hodně bolestivé
? Mám si sebou vzít vložku? Za jak dlouho se porod potom rozjede? Můžu porodit i dřív, než se steh odstraní? Začínám mít mírné bolesti a tak se bojím. Je to moře otázek, ale chci být o tom trošku poučená, než se pak divit a stát tam jako tvrdý y
. A ještě jedna otázka. Mám čípek dlouhý 2 cm. To asi není moc dlouhý, že? Může to něco ovlivnit na porodu (otevírání, dobu porodních bolestí atd). Budu vám moc vděčná za každou odpověd. Hledala jsem na internetu odpovědi na moje otázky, ale bohužel bezvýsledně
. Martina+ dvojčátkave 36 tt
Ahoj Martino.
Nevím odpovědi na tvé otázky,ale mohla by jsi trošku pomoct ty mě.Už 2× jsem rodila předčasně a tak mi doktor řekl,že bude nejlepší mi udělat cerkláž.Za dva týdny jdu na velký ultrazvukm a tam se rozhodne.Můžeš mi prosím napsat co mě čeká?Jak dlouho budu ve špitále,jestli se uspává atd…?Moc díky za odpověď
Ahoj,
podívej se na přiložený link - je tam dotaz a odpověď ohledně cerkláže
http://www.rodina.cz/dotaz5108.htm
Jinak info můžeš nejlépe najít tak, že si zadáš „cerkláž“ do vyhledávače a projedeš si odkazy. Já bohužel nemám zkušenosti, ale věřím, že ti vše dobře dopadne ![]()
Ahoj Martin_o,
ja ziji v nemecku a ve 26 tt tehotenstvi mi delali cerklaz, tady se nedela operativne ale pouze se na cipek na:,–(i takovy pesar (krouzek) ktery se odstrani pred planovanym terminem porodu. Pokud se sije tak urcite s lokalnim umrtvenim. Rekla bych ze s cerklazi porodit nemuzes protoze jsi vlastne sesita tak aby se cipek dele nezkracoval a aby se miminko nenarodilo driv.
Delka cipku je normalni kolem 5 cm a v prubehu tehotenstvi se pomalu zkracuje az uplne zanikne a pak se zacnes otvirat… nez se miminko narodi musis se otevrit na celych 10 cm.
Ja mela od 26 tt 3 cm a nakonec jsem porodila o 10 dni po terminu, a to mi hrozil predcasny porod, no nase beruska si to asi nakonec rozmyslela s tim spechanim na svet hehe.
nevim jestli jsi to psala nebo jsem si jen nevsimla, nevim kolikaty jsi ted tyden tehotenstvi ale nijak bych se delkou 2 cm neznepokojovala, jsou holkdy co jsou uz otevrene na prst ci dva a to rodi az za nekolik tydnu. ja byla 3 tydny pred porodem otevrena na centimetr.
Tak preji rychly a bezproblemovy porod a hlavne se nestresuj, doktori urcite vedi co delaji ![]()
Pa
Lenka
PRO MARCELKU: Nemusíš se ničeho bát. Vše se provádí pod slabou narkozou. Celý zákrok trvá asi 15 minut, ale vše zaspíš
Po probuzení tě to tam dole bude trošku pálit, ale dá se to vydržet. Já jsem asi 3 dny musela nosit vložku. Vytékala ze mě desinfekce a trochu zaschlá krev. V nemocnici mě drželi 4 dny po zákroku. Takže ve čtvrtek jsem šla na příjem, v pátek ráno mi to udělali a v pondělí jsem šupajdila domů. Potom budeš muset týden ležet v posteli, ale na wc chodit můžeš
. To aby ti steh nepraskl. Děloha je tímto stehem trochu podrážděná a musí si chvíli odpočinout. Váha miminka by na čípek moc tlačila a hrozilo by prasknutí vody. Když budeš poctivě ležet, tak se nemusíš ničeho bát. No a potom týdnu jsem zase dělala věci jako dřív a jsem mnohem klidnější, protože vím, že miminka se narodit předčasně nemůžou. Ve 36-38 týdnu se steh vyndá. Ale o tom už nevím nic. to poznám až za týden
.Tak držím palečky a opravdu se není čeho bát. Je to bezbolestné.
Martino,víš já nemám strach o sebe,ale o mimčo.Už těď musím doma ležet a občas mám i stahy.Jím 8 prášků magnézia denně.Děložní hrdlo se mi začíná zkracovat a to jsem teprve v 18tt.Před pěti lety jsem porodila ve 31tt dceru.Je naštěstí v pořádku,ale minulý rok jsem čekala dvojčata a ty jsem porodila ve 24tt.Pár dnů žili,ale byli moc malí a nevyvinutí takže…Nechci už to zažít.
Ještě jeden dotaz.V kterém týdnu jsi podstoupila cerkláž?
Dělali mi ji v 19 týdnu. Tuším, že se provádí maximálně do 24 týdne. To co se ti přihodilo je mi líto. Doktoři mi doporučili, abych po celou dobuu těhotenství hodně odpočívala, žádný sport nedělala a hlavně byla psychicky v klidu. Asi pro tebe bude těžké hodně odpočívat, protože máš jistě čilé dítě, ale opravdu odpočívej jak jen to půjde. Tak at ti to dobře dopadne a toho drobečka donosíš až dokonce!!!!!!!
Ahoj zdravím Tě, mně dělali cerkláž ve 26 týdnu těhotenství, které jsem měla rizikové a drželi mě v nemocnici až do 36 týdne. Bylo to hrozný ale zvládla jsem to. Steh mi odstranili ve 38 týdnu. Doktor vzal nějaký zahlý nůžky a udělal šup a šup a vůbec to nebolelo a nebylo to cítit, trvalo to snad pět vteřin.Hned druhý den mi praskla voda, porod byl velmi rychlý za dvě hoďky byl syn venku. Bylo to v pohodě - určitě to zvládneš a vše bude v pořádku. Já jsem také čekatelka 39+4, tak už mám taky strach jaký bude druhý porod. Ahoj
Pezy a to druhe tehotenstvi jsi mela bez problemu?Nebo jsi taky lezela?Totiz tak, ja jsem mela prvni tehu problemove,taky jsem musela lezet ve spitale dva mesice, protoze se mi zkracoval cipek ,ale zasita jsem nebyla.Tak by me zajimalo, jake jsi mela to druhe tehu?Totiz mam strach jit do druheho:(A tak bych chtela,jenze si to nedovedu predstavit lezet a pritom se starat o trileteho kluka.Petra
Ahoj Pezy, tak to je fajn, že to nebolí, ale stejně mám strach
. Porod se rozběhne už další den? Tak to je teda rychlovka. Představa, že budu za týden rodit mě teda děsí, ale na druhou stranu už chci to mít za sebou a držet ty svý fotbalisty v náručí. A jak je to s krvácením po tom odstranění? Mám si sebou přobalit vložku?
@Pezy ahoj
jak to bylo s tim druhym tehu?:D jsem hrozne zvedava:D
Ahoj, jsem se po 100 letech přihlášila. Druhé těhu už bez stehu, ale klidový režim (nohy hore) doma, zavřít už jsem se nenechala. Akorát koukám na datum příspěvku kdy jsem to psala. 10.11. 14:16 a dcera se narodila ten samý den 19:10 to je hezký ![]()
Je to je super:) me to ceka v pondeli tak jsem z toho takova…v rozpacich…
@Martin_a dobry xen. nasla jsem starsi diskuzi.jak jste prosim dopadla s tim cipkem a donosenim miminka?