Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Psaly vaše děti ve středu Cermat nanečisto? Už víte výsledky? My zatím víme češtinu, 39, ale matika bude asi o hodně horší, tak 27 ![]()
Praha.
@Elik ano, syn psal ale výsledky ještě nevím. Také Praha. Já se s ním teda uvidím až později večer. A není důvod k panice, přijímačky jsou až za dva měsíce…
Ja mam deti jeste na prvním stupni, ale v ZŠ pracuju. Moje trida pohorela, ale bohuzel se to dalo cekat, celkove jsou hodne slabí. Ti nejlepší meli kolem 20 bodů z čj i m. Nejlepší celkový výsledek byl 45 bodů.
@Anonymní píše: Více
Naštěstí v dnešní době je všude na internetu takového studijního materiálu, že se děti mohou dovzdělávat doma.
@MartinL45 kdyby chteli, moznosti maji, ale problem je prave to, ze vetsina nechce… a jen aby bylo jasno, ja je neučím, ale i kdyby ano, asi bych jim do hlavy nenacpala vic nez jejich současní učitelé. Kde neni dano…
@Elik píše: VíceČeština byla lehčí. Myslela jsem si to, protože loni rodiče hromadně nadávali na Cermat, jak jim to jen mohli udělat, že testy byly strašně těžký. teď motivace v háji. Byl tam jeden zbytečně zamotanej text, ale jinak žádná zrada, vše spíš jednodušší.
@Elik Aj v pohodě, tam byl plný počet, ale má certifikát a tohle byla sranda úroveň, stejně je to letos k ničemu, ČJ nestihaly se nějaké drobnosti, ale ve finále měla bodů hodně, no a matematika
jak to napsat, zaseklo se to u rýsování, že to nejak zkusí a udělá (byl tam šestiúhelník, který vůbec nikdy nerýsovali) a prý to šlo dělat i nějak jinak, ovšem laborovalo se nad tím tak dlouho až uplynulo mnoho času a nestihlo se vše, takže matematika 27 bodů.
Ale ve finále velmi dobrý výsledek a možnost vyzkoušet a že fakt nemá ztrácet čas kravinama a obrovské ponaučení, protože kdyby se neztrácel čas rýsováním, že to nějak udělá, tak to další by se spočetlo.
Jenže člověk to může pořád opakovat at nechají být co nevi hned a až osobní zkušenost je nepřenositelná…
18 cj a 3 matika. Ale tu matiku skoro vypustil, nebylo mu od noci dobre, mysleli jsme, ze jen stres, ale nakonec z toho byla třídenní nemoc.
Nicméně ve třídě měli maximum z matiky 14 bodů.
Chce jít na odbornou SŠ, takže se budeme snažit dát hratelný součet, ale na 45-50 fakt neaspirujeme.
Materiálu je tolik, že už se v tom i těžko orientuje.
Jsem v jiné sociální bublině, kdy třída není slabá, ale největší tahouni jsou rodiče, kteří jsou nuceni ustavičně platit nějaké přípravy, protože je 9 let vzdělávají nějak a cermat zkoušky jsou onak.
A pokud rodiče nebudou poskytovat podporu a to nejen finanční a do jisté míry i nakopávací, tak smůla…
Příprava u nás se dokonce platí konkrétní škole, kterou dítě navštěvuje, je to součást vyučování a pokud se má dítě účastnit, musíme zaplatit.
Myslím, že většina lidí má z těch PZ rozporuplné pocity, jenže se z toho stal byznys a štvanice, která se nedá zastavit.
A mimochodem, jak jsi na tom ty? Jak bys dopadla?
Cítím z tvého přispevku jistou dávku vědomí, že jim není dáno, ale seš si tím tvrzením jista?
Ja velmi špatně, z matematiky bych nespočetla nic a to mám VŠ ekonomickou, podotýkám státní. Čj a Aj by by nejak šly.
I ty lepší děti měli při zkoušení prvních testů velmi málo bodů, to se zdokonalí jen počítáním a cvikem, ale když je k tomu nikdo nevede, tak většina děti to dobrovolně zkoušet a dělat nebude… ja bych se na to v jejich věku taky vyprdla.
Ja šla k PZ, tam bylo co jsme se učili osm let, jsem 79 ročník, takže školy přervané k prasknutí a tak nějak se dostal každý tam, kam potřeboval.
Teď se mluví o tom, jak dětem není dáno a bla bla bla, jenže se ustavičně dehonestuji učební obory a pak to tak vypadá a každý se dere na SŠ.
Děla se z nich něco min a ono to tak vůbec neni.
Ja sama nakonec PZ neudělala a sla jsem na učiliště, maturitu jsem zvládla hned po něm a VŠ vystudovala před 40.
Jen tím chci říct, že to není legrace a každý zná to své. Učitele dost často nic jiného, než to své neznají, tak pro ně je to banalita, ale mzdu si většina nespočítá a dane taky neudělá a to jsou naprosto reálné věci, které k něčemu jsou. A taky by to mohli vědět, kdyby se do toho ponořili, jen chtít… nebo jim taky není dáno?
Koukala jsem na ty testy a ano, pro děcka to bylo složitý, ale ja bych si s tim poradila. Ppny pocet bych asi nemela, ale rozhodne bych uplne nepohorela. Ale ja nejsem měřítko, matiku miluju, cestinu sice nesnasim, ale ovládám, proto to podle sebe nemuzu soudit. Navíc ta moje trida prostě opravdu slabá je. Dlouhodobě, ve vetsine předmětů, ve srovnání s ostatními tridami na stejne skole. Ne vsichni, ale většina. A ti nejlepsi by v jiných třídách byli průměr. A teda at nekecám, tak je tam jedna jednickarka ale ta zrovna mela asi nervy nebo nevim, mela min bodů nez studijnim průměrem horší spolužáci. To se stává, ona se jiste dostane tam, kam chce.
Proste pro me to neni ukazatel ničeho.
Jen velmi málo je děti takových, které to zvládnou jen tak.
Ja jsem celoživotní 4 z matematiky a nakonec se živým jako účetní a nakonec certifikovaná auditorka, to jsou ty paradoxy…. které žádný cermat test nezvládá a jen zbytecne vyhrocuje situaci.
Chci tím říct, že s tim cirkusem kolem vůbec nesouhlasím a to je naše dítě to znalejší.
Je mi to celé proti srsti a není to spravedlivé vůči dětem, kterým se nikdo nevěnuje, případně rodiče nemají ani v hlavě, ani finance.
Podle mě jsou cermat testy nejspravedlivější za celou éru přijímaček.
Všechny testy na webu, dají se snadno stáhnout, vypracovat, je u nich řešení, pokud to nestačí, je slovní vysvětlení třeba na youtube. Vše zdarma. Aplikace Tau od Cermatu, taky zdarma. Můžou si to cvičit klidně třeba na zastávce autobusu.
@Francis6 píše: Více
Nevim, zda bych prošla cermatem M a proto bych se nyní neživila tím, čím se živím.
Vyučila jsem se a protože se nově otevírala nadstavba a nám byla nabídnuta přednostně, tak jsem šla.
Odmaturovala jsem z Aj, Čj a takového toho ekonomického balíku s výborným prospěchem a protože jsme měli štěstí na vyučující ekonomku s praxí, tak pak už jsem dělala účtařinu a stoupala až jsem nakonec vystudovala i VŠ ekonomickou a pracuji jako auditorka, kdybych propadla tím sítem, nejsem kde jsem, takže pro mě to neni spravedlivé.
To jak jsou postaveny ty testy cermatu je pro mě těžko uchopitelné, když se matematika učí od první až po tu konečnou třídu jinak.
Taky nemám úplně matematické myšlení a život není jen o matematice, která se tímto začala neskutečně hrotit a je to ten největší strašák.
To už i metodologie a vyhodnocování na VŠ mi dávalo praktický smysl.
Moje dcera není zrovna matematicky založená, je spíš na jazyky. Vybrala si náročná gymnázia, ani záchrannou školu neměla. Na matiku žádnou speciání přípravu neměla, dělala-a to ne moc ochotně-testy z minulých let.
Překvapivě měla z matiky Cermat 50 bodů, to bych ani nečekala.
Všechny ty testy jsou na jedno brdo a spíš než o znalosti jde o schopnost soustředit se, logický myšlení…
@Francis6 píše: Více
Narýsování šestiúhelníku je o logickém myšlení? Je to jen tupý dril. Stejně tak ty rozklady mnohočlenů. Je to jen o tom, jak se člověk něco naučí zpaměti a pak to zapomene, protože to v životě nepoužije.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.