Jaké vybrat šestileté gymnázium Praha a proč?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1714
1.2.26 09:12

Šestileté gymnázium Praha

Hezký den, nenašla jsem žádnou diskuzi přímo pro tato gymnázia v Praze.
Chci se zeptat na zkušenosti těch co tam děti mají nebo těch co jim dělaly děti přijímačky v loni, letos se hlásá…Na jaké a proč? Nejlépe něco blíž Praze 8, ale info si ráda přečtu i o ostatních. Jak jste spokojeni, co vám vadí, jestli byste tam děti znova dali?

Starším mám na 8g, ale mladší se pravděpodobně nedostane, příprava je hodně laxní ( ale muj nazor je, ze musi chtit co nejvetsim dilem dite, nejsem rodic, ktery tam bude cpat deti pod tlakem), a také si nejsem jistá, zda to pro ni je nejlepší řešení (vzhledem k přístupu ke škole a povinnostem, které se ale dospíváním mění k lepšímu)…Takže se zaměříme až na to 6g za 2 roky. A uvidime. Ze je 6g mene a tak vetsi pretlak, vim, jen je neznam, takze me zaji zkusenost. Moc děkuji.

Příspěvek upraven 01.02.26 v 13:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
542
1.2.26 13:01

Změna úvodního textu.

Příspěvek upraven 01.02.26 v 13:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.2.26 13:12

Na gymnáziu Ústavní mají šestiletý dvojjazyčný obor. Jak je úzce zaměřený na italštinu většinou se tam nehlásí takové davy jako na všeobecné obory, ale s přijímačkami neporadím jelikož školu znám jako absolvent co maturoval před víc jak 10 lety a za tu dobu se jistě dost věcí stihla změnit. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1714
1.2.26 13:13
@Katalpaz píše: Více

Promin, ale na to jsem se opravdu neptala:). Nikdy tohle nepochopim, proc se kazdy vyjadreuu k necemu jinemu nez je dotaz. Jakou volime strategii a proc je zcela nase vec a rozebirat to tady nechci. Navic jsem psala, ze na rozdil od starsi, si u mladsi nejsem jista, jestli je to 8g pro ni, prestoze je nadprumerne chytra, dobra volba. Ale ta priprava se ji neztrati…atd. Takze prosim tohle nech na nas ;). Zajimaji me 6g prave proto, ze je jich mene a nemam o nich prehled zatim moc.

Příspěvek upraven 01.02.26 v 13:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1714
1.2.26 13:14
@Apollinarie píše: Více

Jojo to vim. Starsi dcera tam prave chodi na 8g ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
1.2.26 13:22

@pisisvori Přišlo mi, že ti nikdo neodpovídá, tak jsem chtěla říct alespoň nějakou relevantní informaci k tématu. Při alespoň nějakém příspěvku se většinou diskuze pak rozjede víc. Což se stalo i tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1714
1.2.26 13:24
@Katalpaz píše: Více

Ok dekuji. Ono to nikak nechvata. Tech 6g je malo a diskuze a info moc nejsou. Ted je pred prijimackama tak jsem si rikala, ze treba nekdo napise…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1246
2.2.26 12:30
@pisisvori píše: Více

Má dítě nějaký specifický zájem či Vy pro něj plán?

italština - italský obor na Ústavní
němčina - německý obor na Pražačce či Vítězné pláni
výtvarka - výtvarný obor na Pražačce (pozor, tam je i školní zkouška podobná talentové)

španělština - španělský obor na Budějovické
francouzština - francouzský obor Vítězné pláni

Pro zjednodušení neuvádím, zda jde o dvojjazyčné obory, obory s posílenou výukou atd., ale zkrátka počítejte, že tam ten jazyk bude hrát podstatnou roli.

Další otázka je, kde v Praze bydlíte. Zejména takové Gymnázium Oty Pavla v Radotíně či Gymnázium Čakovice mohou být pro někoho kousek od domova a pro jiného naprosto špatně dopravně dostupné.

Pokud preferujete všeobecný gympl, žádný specifický tip nemám. Podle výsledků je všude velký přetlak. Gymnázium Jana Nerudy bývá tradičně hodnoceno jako náročnější a je tam náročnější se dostat. Pražačka, Postupická, Radotín a Čakovice jsou z hlediska studia a šancí na přijetí relativně o něco snadnější, ale v rámci toho přetlaku je to s tou šancí na přijetí dost relativní údaj.

U Voděradské jde přiměřeně z hlediska podmínek studia použít to, co lidé píší o čtyřletém a osmiletém oboru, příliš se od sebe neliší a v posledních letech studia mají, co si pamatuji z dne otevřených dveří, nějaké společné výběrové předměty.

Osobně jsem nějak tak orientačně jako jednu z budoucích možností zvažoval pro druhou dceru ten výtvarný obor na Pražačce (pořád je to gympl, chodí kreslit do ZUŠky, takže by měla konkurenční výhodu, baví ji to a z jednotných přijímaček tam stačí méně bodů), ale nakonec se překvapivě dostala již na všeobecný osmiletý obor. Voděradská mi přijde jako mírně náročnější gympl, ale žádný extrém.

Příspěvek upraven 15.02.26 v 23:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1714
2.2.26 12:48
@Jakub84 píše: Více

Dekuji. Mam v oomentari bliz Praha8. Ale tak v 8. tride uz je vestivani po Praze zase o necem jinem nez v 6…
Tak o tom vytvarnem na Prazacce jsem premyslela, chodila do ZUS na vytvarku nekolik let, ale pno je celke nadana… takze ma konicku hodne klavir, zpev, step, kone… a vytvarka odpadla prvni… Ty jazyky nevim, ale dekuji za prehled. Co vim tak jeste Stola. Ty Cakovice mame blizko.. no mame na to cas. U nas vzhledem k me nutnosti pecovat o nemocnou matku mimo Prahu ( kvuli operaci sestry koncem unora, kdy rekonvalescence a neschopnost pecovat o matku bude tak do kvetna :(), asi nebude sance venovat se dost priprave, tak abych “lenost” dcery “kompenzovala takze s 8g moc nepocitam. :,(
Vim, ze navaly budou, ale kdyz se nasprta a bude mit okolo 45 bodu je jedno, kestki je prihlasenych 100 nebo 400, ze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1246
2.2.26 13:15
@pisisvori píše: Více

Vím, že tam máte Praha 8, ale ona je Praha 8 dost rozlehlá a ten, kdo bydlí kousek od Florence v Karlíně, a ten, kdo v Čimicích či dokonce Zámcích, to mají třeba z hlediska veřejné dopravy různé. Hlavně nejde jen o geografickou blízkost, ale o různá dopravní spojení, které je třeba promýšlet. Třeba z Florence může být dítě v Radotíně vlakem do půl hodiny, z Bohnického údolí či ze Zámků je to tam přes hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
4.2.26 14:01

Dcera se hlásila loni. Výběr byl takový, že jsem asi u všech koukla na dobu dojezdu a pak na začátek výuky a v kolik by musela vyrážet z domova. Můj strop byl 60 minut na cestu dveře-dveře. Na 2 školy začínající v 7:45 nevycházelo dobře spojení. Tím nám zbyly 4 školy, z toho jedna vypadla kvůli druhému jazyku, takže zbyly akorát 3 školy na přihlášku (z toho ve finále na jednu nechtěla). Až o těch jsem hledala info a všechny prostě klasické pražské gymply, žádný zázrak.
Takže jestli reálně máte větší výběr, tak závidím :-)

Jinak dcera je na GVP, spokojená, ale prvním rokem, tak těžko soudit. Dál se hlásila na Voděradskou a Štolu - k těm jsem loni zakládala diskuzi, půjde tu dohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10391
4.2.26 21:49

Ten vyber neni extra velky a nam se to taky zredukovalo dojezdovou vzdalenosti. V dojezdu nam vychazely tak 4, z toho Prazacku jsem pak vyradila proto, ze jako druhy jazyk nabizeji jen NJ/FJ, nase ZS ma pouze SPJ. A pak kvuli drivejsimu zacatku vyucovani, mame ji nejdal.

Jinak potvrzuji, ze mensi pretlak je tam, kde je nejake mene caste zamereni, tj. ta vytvarka Na Prazacce, nebo mene casty jazyk. Tam je hranice za JPZ niz, ale muze to byt zkresleno skolni zkouskou, ktera zas vyzaduje jinou pripravu vedle Cermatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin