Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se zeptala na zkušenosti s výběrem čtyřletého gymnázia – Gymnázium Doppler vs. Gymnázium Oty Pavla.
Dcera je poměrně všestranná, ale nejvíc ji baví přírodní vědy (matematika, biologie, chemie) a do budoucna uvažuje o studiu medicíny. Zajímalo by mě, které z těchto gymnázií je podle vás vhodnější právě pro tento směr – ať už z hlediska výuky, seminářů, přípravy na VŠ nebo celkového přístupu ke studentům.
Budu vděčná za jakékoli osobní zkušenosti nebo názory. Díky moc!
Jsem absolvent GOP, ale uz je to radku par let. Co se tyce kvality predmetu, zaviselo na vyucujicim. Byla jsem vseobecny obor, ne zive jazyky, a vetsinu let jsme meli na B+CH prof. Koubka. Ten mel hodne vysokou uroven, spoustu studentu jinak zamerenych mela 4, div prosli. Studovala jsem pak VS biologickeho zamereni a vetsinu veci uz jsem znala z gymplu nebo vetsinu z toho. Na medicinu sly dve holciny od nas, jedna se dostala, jedna ne, ale tam to bylo uz o urovni samotných studentek. S Dopplerem nemam srovnani.
Neznám ten čtyřletý obor, ale ten srovnatelný osmiletý na Dopplerovi je, co jsem slyšel od známých, kteří tam mají syna, hodně o matematice a spíše směrem k informatice a fyzice (což má - stejně jako ten čtyřletý - transparentně i v názvu). Je tam převaha kluků (holky chodí více na ten relativně nově vytvořený jazykový obor, ale ten je jen osmiletý) a ti spíše, co jsem pochopil, směřují na takové ty elektrotechnické a ajťácké obory, Matfyz a podobně.
Na medicínu není žádný kvalitní gympl hendikep, stejně tam budou mít své požadavky na všechny nově přijaté a ti tam budou stejně většinou z různých všeobecných gymplů. Pokud někdo hledá specializaci už na střední (gymnáziu) směrem k biologii a chemii, slyšel jsem v tomto doporučení spíše na čtyřletý obor na Gymnáziu Botičská.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.