Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím 😊, udělala se mi na zubu takováto černá tečka, zub nebolí ani není nijak citlivý … volala jsem zubari a dostala jsem termín až skoro za dva měsíce, prý dřív proste nemá čas …. Neměli jste někdo podobný problém? Nevím zda to neřešit třeba soukromou klinikou kde by mě vzali dřív ![]()
Nemusí to být kaz, ale pigmentová skvrna. To ti ale řekne zubař.
Ja bych zkusila paratkem jestli je tam dirka. Pokud ano, tak bych byla znepokojena.
@Liiiiiiinda píše:
Zdravím 😊, udělala se mi na zubu takováto černá tečka, zub nebolí ani není nijak citlivý … volala jsem zubari a dostala jsem termín až skoro za dva měsíce, prý dřív proste nemá čas …. Neměli jste někdo podobný problém? Nevím zda to neřešit třeba soukromou klinikou kde by mě vzali dřív
Ahoj, já bych se neznepokojovala. I kdyby to byl kaz, tak termín za dva měsíce je u dospělého úplně v pohodě. Za tak krátkou dobu se kaz nijak významně nezvětší. Ale odhaduji, že to bude spíše pigmentová skvrna. Taky takových několik mám, už hodně roků.
@Liiiiiiinda Zdá se mi to, nebo je ta šestka opravovaná bílým fotokompozitem? A když to přiblížím, vypadá to, že ten kompozit je uprostřed prasklý, má tam rýhu, a přesně na ní sedí ta tečka.
Pokud to tak je, pak se klidně může jednat o kaz - a to v případě, kdy ten kompozit tehdy dělal zubař „narychlo“. Bílé výplně se mají dělat v postupných vrstvách a za přísně suchých podmínek (zub oddělený kofferdamem - modrou blánou), protože stačí trochu sliny nebo krátký čas pro vytvrzení nanesené vrstvy, a provedení fotokompozitu klesá na kvalitě. Jednotlivé vrstvy pak nedrží při sobě a může vzniknout prasklina - vstupní štěrbina, kam se měsíce a roky tlačí jídlo, ale kartáček ho nemá šanci vyšťourat. A vzniká kaz.
Ale pigmentace (pokud vidím blbě a plomba tam není) to může být taky. To už by ti ale řekl zubař.
Osobně si myslím, že ty dva měsíce to ještě počká, i kdyby to kaz byl. Na soukromou kliniku bych šla pouze pokud by to vyvolávalo akutní a trvající bolest.
Osobně bych spíš počkala na svého zubaře, ten zná historii tvých zubů. Ten cizí zubař - pokud se jedná o kaz na fotokompozitu - by ti měl udělat rtg (zbytečná dávka), protože neví, kam až tu plombu ten tvůj zubař dělal. Za to tvůj to ví, najde to ve svých záznamech. Takže proto bych klidně počkala na svého zubaře.
A prosím tě, dej mi pak vědět, co to vlastně nakonec je - jestli kaz na prasklé plombě, nebo pigment. Zajímá mě to z (budoucích) profesních důvodů ![]()
Díky moc ![]()