Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, v pondělí jsem byla u nové kožní a ta mě poslala na odstranění znamének včetně histologie. V průvodce bylo napsáno Melanocytové névy. Jednalo se o černá znaménka, které mám, co si pamatuji a nijak se neměnila. Nejsou úplně ohraničená. Ale mojí předchozí kožní nepřipadala nijak zvlášť podezřelá. Prý černá znaménka nesmí být. Mám tmavé vlasy i hnědé oči. Nevíte, jak dlouho trá histologie? Mám hrůzu z toho, co mi řeknou. ![]()
Histologie bývá do 14 dnů od zákroku.
Neboj se, já mám odstraněno několik znamének a vždy v poho
a kdyby náhodou nebylo něco v pořádku (což ti samozřejmě nepřeju) tak je mnohem lepší vědět to dřív než později, včasná léčba je základ úspěchu
Az pujdes na stehy, tak budou mit vysledky. zkusenost mam, u me to byl melanom..
Děkuji. Já se prostě hrozně bojím. Všechny doktory si hlídám a chodím na preventivky, nedělám to jen pro sebe, ale i celkově pro svou rodinu, ať jsem ok. A tohle mě úplně dorazilo. To čekání je strašné, hlavou se mi honí tisíce myšlenek. ![]()
Ahoj, taky mám hnědé oči a hnědé vlasy a znaménka skoro černá celý život a nerozumím v čem jsou nevyhovující…
@Lola29 píše:
Ahoj, taky mám hnědé oči a hnědé vlasy a znaménka skoro černá celý život a nerozumím v čem jsou nevyhovující…
Jsou nejvíce riziková, jinak nic. A co vím, tak se posílají snad všechna odstraněná, mě ho taky posílali.
Též jsem tmavovláska a mám hodně černých znamének. Na jaře jsem si na doporučení kožní lékařky nechala 2 odstranit. Automaticky zasílají na histologii. Měla jsem vše v pořádku. Teď mně po letní prohlídce čeká odstranění dalších 3. Věřím, že z preventivních důvodů, žádné změny nepozoruji. Neboj, vše bude v pořádku. Prevence je základ všeho ![]()
U znamének je úplně jedno, jak jsou pigmentovaná. Vždy je nutné sledovat, zda se nezvětšuje, nemění okraj (ozubené), nedochází ke změnám pigmentace (hypo- a hyperpigmentace; strakaté znaménko), krvácí, neroste do výšky apod. Hlavně se nestresovat z každého nevocelulárního névu. Kontrola je ovšem zásadní. Všeobecně náchylnější jsou ta, která jsou vystavena dopadajícímu UV-záření, jiná, která jsou víceméně skryta (např. v oblasti hýždí nebo slabin), nás nemusejí tolik trápit, neznamená to ovšem je přehlížet.
Jasne ze múzou byt a ani nemusí byt riziková.
Někteří mají málo znamének, někteří moc. Někteří je mají světle hnědé, tmavé hnědé nebo černé.
Pokud jich mas vic takové barvy tak jen to, ze jsou černé nic neznamená. Pokud by jsi měla vsechny ostatní hnědé a tohle černé tak by to chtělo vyšetřit.
Zase nějaká akční mudra.
Ahoj holky, moc vám děkuju. Mám na těle hodně znamének od vystouplých přes ploché. Některá jsou pravidelná, některá nepravidelná a hnědá nebo černá. Před Vánocemi jdu pro výsledky a odstraňovat další.
@Veruns píše:
Ahoj holky, moc vám děkuju. Mám na těle hodně znamének od vystouplých přes ploché. Některá jsou pravidelná, některá nepravidelná a hnědá nebo černá. Před Vánocemi jdu pro výsledky a odstraňovat další.
Dobrý den je to stará diskuze ale jak vàm to dopadlo se znaménky byly v pořádku?