Černý kašel? Jsou nutná ATB?

5098
9.4.24 20:15

Černý kašel? Jsou nutná ATB?

Ahoj, jsem unavená, mám hrozné bolesti hlavy, po ránu zahleněná a večer po ulehnutí sem tam zakašlu. Přes den nic. Je to tak už dva týdny. Mám to dle vás řešit, například si jít pro ATB, když příznaky nejsou nic moc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9243
9.4.24 20:18

@Zmatka pro atb se nechodi, rozhodne crp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65243
9.4.24 20:28
@Zmatka píše: Více

pokud dva týdny sem tam zakašleš, tak teda nevím, jestli to bude zrovna černý kašel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11840
9.4.24 20:45

Dle příznaků mi to úplně jako černý kašel nepřijde teda :think: nicméně k lékaři zajít můžeš, ten té poslechne, případně odebere krev…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8771
9.4.24 20:50

Mne ted dítě chytá takový záchvaty kašle, že o tom černým fakt přemýšlím. Ale když sem tam zakasles…to je úplně normální, to snad není třeba řešit, ne? Antibiotika bys chtěla na co konkrétně? K doktorovi klidně zajdi, třeba tam v čekárně chytnes něco, na co ty atb potřebovat budeš. Černej kašel je svinstvo, ale zas tak panikarit není třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
9.4.24 20:52

Kdyz kasles dva tydny, chodi se k lekari, ano. Atb nevim, jestli ti da, ale dost mozna rtg plic.

• Citovat
  • Upravit
5098
9.4.24 20:57
@vokishka píše: Více

Tak ja jsem ockovana, uz je to samozrejme trochu dele (tehdy s tetanovkou).

Spis mi jde o to, jestli je nutne to nejak resit, kdyz ty priznaky nejsou nic moc. Neco jako „vzdy prelecit ATB, aby nenastalo XY…“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
9.4.24 20:58

@Midaku Nepanikarim, to uz bych u doktora byla. Moc se mi k nemu nechce, radsi bych lezela prave doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
9.4.24 21:15

Spis jde o to, ze neexistuje jen cerny kasel. Ale treba i skryty zapal plic, ktery se muze projevovta tim, co popisujes. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
85394
9.4.24 21:29

@Zmatka sla bych jedine kvuli tem bolestem hlavy, pises silene, dva tydny? Nemuzes mit zanet dutin a od toho sem tam zakaslat? A jak bylo zmineno, chodi se na vysetreni k doktorovi a ne pro antibiotika :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
10.4.24 05:41

Pri černém kasli je zachvatovity kasel, ze ktereho clovek az zvraci, takze ten nemas urcite, navic bez lecby je po par dnech jeste mnohem horsi.

Jestli sem tam zakasles, muze to byt cela rada veci od alergie, slabym zanetem nebo osidlenim mycoplauzmata, chlamidie. Bez vysetreni nelze soudit.

Co jsi brala doted? Urcite bych napred zkusila alespon Erdomed. Nebo treba i volbe prodejny lek na alergii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.4.24 10:43

Takhle černý kašel začíná, jako by nic a postupně je to pořád horší, jakmile ty bakterie vypustí toxin, ten zničí řasinkový epitel a pak už nelze normálně vykašlávat. Ano při ulehnutí, jak je člověk v horizontální poloze se spouští neskutečné záchvaty kašle, postupně je to takové, že to člověka neustále budí a tím je vyčerpaný ještě víc. Jestli je to černý kašel, tak čím dříve to zdetekují a nasadí klacid, tak tím dřív se toho zbavíte. Já s tím zápolil 2 měsíce až jsem měl horečky každý druhý den a po atb klacid konečně klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
10.4.24 12:14
@blumen píše: Více

Uz vyreseno, zacinal mi zanet zvukovodu. A ja si rikala, co se deje. Uz sem zalecila lok. ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
10.4.24 12:16

@yaes A jak dlouho se ti to zhorsovalo? Mne se to spis zlepsiloa ted je to porad stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
10.4.24 13:30

Já měla černý kašel a to vypadá jinak než ty popisujes. Spala jsem v sede a kašlala tak, že mě bolelo celé břicho a celý člověk.
Ale zvládla jsem ho bez ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast