Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zajímal by mě váš názor na tyto tradice. Z každé strany slyším něco jiného.
Od kdy a jestli vůbec byste volaly čerty a Mikuláše domů?? U toho Mikuláše, někdo dá sám nějaký pytlík nědo si zve Mikuláše
ale co stěmi uřvanými, rachotícími čerti - někdy připítýma, pokud jsou to někde z ulice??
Strašíte děti a nebo raději ne??
Právě na toto téma jsme nedávno mluvili v rodině. Moje švagrová zve už na 2 a půl letého chlapce i čerty - dospěláky, já si teda nejsem jistá. Možná děti starší, tak je to jiné, ale co ty malé.. ![]()
Malýmu budou 18. listopadu dva roky a chtěl ajsme Mikuláše a anděla, čerta ne, ale manžel si myslí, že je ještě brzy. Je fakt, že malej neumí ani básničku, písničku, že by neměl co předvést. Navíc neznám nikoho, kdo by to dělal, musela bych zvát cizí, tak to asi zatím nechám být, ale chtěla bych jít na mikulášskou do DDM, tam jsou i čerti milí.
Ahoj,ja uvedu priklad primo u brachy. ja si pamatuju,kdyz jsme byli maly, museli mi byt 3 roky,ale jenom si pamatuju,jak jsme se brikadovali s brachou v pokojicku,a hsytericky rvali,kdyz nam mama zavolala certy. co se stalo s brachou?leknul se certa a zacal koktat a kokta do dnes.a to moje mama delala logopedicku. kdyz se k tomu vratila pred roky,tak rikala,jak si to vycita,ze to udelala,ze ji to nedoslo a ze by to nikdy neudelala.
takze certy radsi nechte na pozdeji.
no my máme na Vánoce přesně dva roky, tak taky nevím jeslti ano ne
. Mikuláše možná ale ty čerty asi ne a nevím jestli další roky, právě kolem sebe maminky nechtgějí tak strašit
Příspěvek upraven 25.10.10 v 13:53
U nás doma byli poprvé loni a i tak to pro něj byl silný zážitek
![]()
Já bych čerta pozvala jedině někoho, koho bych znala a kdo by se choval odpovídajícím způsobem k věku dítěte. Já sama si pamatuju, že mně v 6-ti letech tahal čert za punčochy z podpostele a řval na celou bytovku. Brrrrrrrrrrrrr! Ještě teď se oklepu…
Synovi jsou letos 4, ale loni jsme byli ve městě na náměstí a bylo to skvělý. Že jsme byli s ním, tak byl v pohodě a i básničku řekl a čerta si dokonce pohladil, ale když byl brácha malej, tak jsem musela čerta vyhodit, protože už byly tak nalitý, že tam řvali a bráška byl strachy modrej ![]()
My tedy na čerty chodíme každý rok od narození k nám do hospody - je to uzavřená společnost, nekouří se tam, děti dostanou balíčky, je to docela fajn. Loni tedy řvala jako tur, ale nevidím natom nic špatného, pokud pozná strach z náruče rodičů, tak nějak to k tomu dětství patří. Domů bych je asi ale nezvala, spíš se jít takhle jenom podívat…
Na mě naši poslali čerta někdy kolem 3 let poprvé a ze šoku jsem prý cca týden jen ležela a nevydala jsem ze sebe ani hlásku…
pak chodil jen mikuláš a andělé a čert se přidal cca když mi bylo 5 -6 let…a to mi pomohl, páč jsem prý odmítala zdravit, tak stačilo čerta vyškolit a já zdravila všechny co jsem potkala ![]()
No to asi záleží…
Ségry kluci lezli pod stůl a měli vysloveně panickej děs. (ale že by z toho začali koktat, to jako ne).
Naše dítko se jich třeba nebojí. Ale vždycky si zjišťujeme, jestli čert je hodný nebo ne. Takže k nám chodí čertík spíše legrační a roztomilý.
Mám k tomu humornou historku, když tady čert a mikuláš byli naposledy, malá už byla „připravená“ (ale my to nevěděli), a jak vlezli do bytu v těch maskách, malá zatleskala, zaběhla do pokojíčku a vyšla s červenym klaunovskym nosem
Jako že má taky masku ![]()
Takže to čert i mikuláš i anděl byli poněkud zaskočeni ![]()
Řekla bych, že proč by mikuláš nemohl přijít - vždyť s nimi dá domluvit, jestli jsou takoví nebo makoví, u nás třeba chodí maminka s dcerami a jsou uplně v pohodě, rozhodně děti nestresujou.
Malému bude na vánoce 18 měsíců a na čerty je ještě brzy,ale mikuláše s andílkem pozvem.Malej jim zatancuje a dostane balíček.Myslím,že to bude pro něj zážitek.Čerty necháme až mu budou alespoň 3 roky,aby neměl z nich trauma.
Na čerty někam taky chodíme od narození, ale doma byli právě loni poprvé. Nechtěla jsem je dřív pouštět na jeho území. Ale už je velkej ![]()
Domluvila jsem se se dvěma kamarádkami, že určitě přijdou - jedna za Mikuláše, a ta druhá pořád váhám mezi andělem a čertem. Dcera chce pořád pouštět čerty v pekle (youtube - s čerty nejsou žerty) a i celkově miluje ententýky.atd a pořád mluví o čertovi, že jí ho možná dopřeju. Ale bojím se, aby neměla nějaké trauma. Holky budou samozřejmě vlídné a laskavé
plánuju, že jim Justí zazpívá písničku, zatancuje a ještě odrecituje Polámal se mraveneček…ale nevím, jak to bude v reálu…Pořád mám dilema - čert nebo anděl
![]()
Vlastně až teď jak to píšu, tak mi dochází, že jsme jí nikdy neřekli, že to jsou převlečení lidé - takže buď jí to řekl někdo jiný nebo si to odvodila sama…
ale prostě pochopila, že je to maska, přistoupila na tu hru, a těší se na to celej rok.
jo a eště - během té samé návštěvy - malá se uculovala a jak říkala básničku, tak se opřela o dveře do komory… jenže ty nebyly zavřený, takže zapadla do tý komory (na nose tu červenou klaunovskou bambuli), a to už čert s mikulášem nevydrželi a prskali smíchy.
Takže bych řekla:
když je „normální“ ten člověk, koho si pozveš, tak snad trauma nehrozí.
Příspěvek upraven 25.10.10 v 13:59
ja bych to vzala individualne podle ditete
ja byla vzdycky pro Mikulase do domu, z detstvi mam super zazitky, i kdyz jsem byla pos.. az za usima
ALE s Rozarkou jsme byli loni na Mikulasske besidce u nas v MC - byl tam jen Mikulas a andel a to jeste z papiru a byla z toho dost hotova, celou dobu se ke mne tiskla, no zazitek nic moc ![]()
letos je urcite zvat nebudeme, maximalne si je prohlidneme nekde v knizce, protoze uz ted obcas pred spanim rika, ze se boji certa, pritom jsme ji tim nikdy nestrasili, mam trosku pocit, ze toho zneuziva, protoze v posledni dobe nechce usnout a zkousi na me ruzne finty a asi zjistila, ze na certa zabiram ![]()
Příspěvek upraven 25.10.10 v 14:00
my zvykáme malýho na čera,mikuláše,anděla už od 3m.....andílek si ho pochoval,mikuláš mu dal dáreček a čert stál opodál…rok později v 15m si jen vzal od anděla a mikuláše dárečky a čerta jsme taky zasunuli dozadu a ty starší dětička od 2let už trochu postraší i čert-jako jen aby byly hodný a aby dal dudlík,aby nenosil plínky ale fakt jen mírně......a u starších od 4let už jsme nechali zapojit i čerta.....a kdo neumí ještě básničku nebo písničku tak ukazují jak umí pápá a tak podobně…nikdy z nich nikdo žádný šok neměl
Příspěvek upraven 25.10.10 v 14:00