Poradna duly
Jana Čurdová

Amélka (1 týden) a její bratránek (2 měsíce a 1 týden) …tak takhle rychle nám vyrostou
Dobré ránko,
já sem teda vůbec nestíhám chodit. Filda nám dělá dost naschvály, hlavně v době, kdy kojím nebo se starám o malou, tak provádí jednu lumpárnu za druhou a když malá spí, tak mi ji chodí budit. Nechci ho pořád trestat, ale je to fakt o nervy, doufám, že se to brzy srovná…
Včera jsem byla s Amélkou na první KO u dětské doktorky, za týden jdeme na kontrolní odběr krve kvůli té žloutence a taky má malá v pusince moučnivku, takže si musím mazat prsa enciánou. Bradavky mám obě úplně do krve (nevím, jestli je to špatnou technikou kojení nebo tou moučnivkou) a každé kojení je „zážitek“, ale bylo to tak i s Fildou, tak jsem ani nic jiného nečekala, prostě nezbývá, než zatnout zuby…
Ještě jsem neměla příležitost se po porodu zvážit, neb mi nefunguje váha, ale jsem teda tak tlustá, jak jsem ještě v životě nebyla, obávám se, že tentokrát ze mě porodem tolik kilo dolů nešlo.
No jo, to jsou ty tuny sladkostí, co jsem do sebe v těhotenství naprala…
Hezký den,
teda tady není hezký, lije tu a je zima. ![]()
bobulko - teda ty si to fakt vyžíráš, jen teda jestli tě to aspoň trochu uklidní, Nikolka měla taky hroznou seboreu, fakt strašnou. Celá hlava olezlá a byla jsem u kožaře , dal mi nějakou mast míchanou v lékárně a pak to vymizlo a jaká je z ní hezká holčička, takže nesmutni to bude dobré. hele dám fotku do galerky abych tě povzbudila jo, že to fakt vypadalo hrozně.
překvapenko - coto coto s tím kojením tady??? Mě je tebe i ostatních co mají problémy hrozně líto, na druhou stranu svět se nezboří, když nebudete kojit. Ale chápu, že chcete vydržet.
Jinak já mám pomalu orgáč, jak mi Martin v noci po delší době jde vycucnout prso
jak je nalité, tak je to strašně příjemné, jak se přisaje a začne tahat…jsem normální??? ![]()
V Ostravě se taky jezdí zadarmo v MHD s kočárkem naštěstí.
Marťa už taky začíná vydávat jiné zvuky než jen řev
ba dokonce jak se směje nebo je spokojený, tak tak houká…jinak se to napsat nedá, fakt sranda a užíváme si to s manželem, přece jen je to na 99% naposled.
Musím ven do obchodu, se mi v tom dešti fakt chce.
Dobré ranko,
Duhovko Amélka je kočička a jak je tmavá! Tu barvu jí závidím, já jsem bledule zelená, od mala se mně každou chvilku někdo ptá, jestli je mi dobře
![]()
Technika kojení - já kojím nejraději vleže. V sedě nevím, jestli mám správnou polohu, ale snažím se ať leží v ose a není vykřivená, držím jí hlavičku a taky jí prsty odtahuju prso od nosíku, protože jí ho ten mega meloun často „zaleje“ a ona se dusí.
Překvapenko, Bobulko - jak bojujete? Je dnes lépe? Ještě jsem si vzpomněla, na ty záněty nám radili nastrouhanou syrovou bramboru. To těstíčko přikládat, prý to úúúžasně pomáhá, zkus, jestli to bude mít efekt…
Včera jsem s malou drandila přes 3 hoďky po městě, celou dobu chrupkala, byla tak spokojená, večer jsme ještě koupali, takže v noci spinkala jak anděl ![]()
Taky vám po koupání mimča tak řvou? Zuzanka pláče minimálně, ale po vytažení z vaničky spustí fakt hysterák a řve celou dobu, co ji suším, ošetřuju a oblíkám. Včera řvala tak, že se chvilkama zapomínala nadechnout
V momentě, kdy ji zvednu už čisťounkou a oblčenou z přebalováku je v sekundě klid a tváří se jako by nic ![]()
seal:po tom koupání většinou pomůže, když ji napevno zaděláš do osušky, měla by se tím zklidnit a rozbalovat postupně jak mažeš,miminkům se něky nelíbí ten velký proszor kolem, když je vytáhneš z vody, je to jako po narození, když to ji zabalili, tak brečet přestala ![]()
Ahojky,
taky se po delší době hlásím. Teda klobouk dolů před druhomatkami
. Já mít na starosti ještě staršího sourozence, tak asi skončím v blázinci ![]()
Julie měla včera den blbec, skoro nespala a furt se vztekala. Nejhorší, že nevím, jestli jí opravdu něco trápí, nebo se prostě jen z nudy vzteká.....Přijde mi, že nejspokojenější je u prsa ( i když skoro nic nevytáhne, příkrm je stále v převaze nad vypitým MM), pak tam usne a když jí přendám do postýlky tak spustí…
![]()
Já bych jí nechala ,,vyřvat,,, nechci aby si zvykla, že na každý zakňučení vytáhnu prso…ale jak je doma Honza, tak to nějak špatně snáší, hlavně když jdem spát a úplně z něj cejtím jako ,, dělej s ní něco, utěš jí,, No já mu to prostě nemůžu vysvětlit, že mimina prostě někdy řvou a nemusí jim nic být........
Bradavky taky bolí po prvním přisátí, pak už je to celkem v poho, ale toho mlíčka opravdu moc nevycucne.....
Na tvářičce a za ouškama máme taky vyrážku, ale asi jsou to ty potničky, ale vypadá to jako moje alergie, tak snad neeeee
Nevím, jestli jsem blahopřála všem posledně narozeným miminkům, tak teď nejmenovitě napravuji.....Opravdu si víc nepamatuji.
Měli jste někdo u miminek nalitá prsa. Už jsem se tu ptala, ale nikdo se nechytl…Julince to zatím nezmyzelo a přijde mi, že jedno prsíčko má tak nějak ještě namodralé
![]()
Holky, tak jsem u některých četla…tuším žížalka… vy jezdíte s mimčem do nákupních center atd??? Já jsem myslela, že v šestinedělí by se malá neměla tahat mezi lidi
Taky bych si zajela něco koupit, nějak nemám co na sebe, pořád mám 10 kg navrch, ale odkládám to až po šestinedělí
![]()
A prosím, taky jsem se už ptala… Jak se dává fotka k metříku?? Když jsem si ho tvořila, tak tam u toho žádná volba, možnost nebyly??
Jé, tak jsem zkoukla galerku a musím teda říct, že se v červnu narodila opravdu nádherná miminka..
![]()
A podle fotek koukám, že střelečka taky rodila v Motole
Poznávám ten erár ![]()
spagetka: no mě nějak přijde, že ty druhorozené děti to snad nějak vycítí a tolik nenacvičují
…co druhomatky???
No, u první dcery bych psala to samé co ty ![]()
S těma prsíčkama, tak já si pamatuji,že první dcera měla na bradavce takovou bílou kuličku a možná i trošku nateklou, dr. tenkrát řekla, že je to naprosto normální a časem to zmizelo, Julinka nemá nic.
Já taky v nákupním centru ještě nebyla, ale do supermarketů jsem už 2× jela, neumřu hlady, že
Ono v těch nákupákách vidí ta klimatizace, víří se tam bakterie, ale když tam člověk není dlouho…no asi všeho s mírou, já se tam poprvé chystám taky až v šestinedělí, taky potřebuju něco nutně na sebe ![]()
Julinku taky občas nechám vybrečet, hlavně večer před usnutím, ona se tím i unaví, například včera nebyl manža doma, tak jsem ukládala holky obě najednou, odložila Julču a šla uložit Žandu, v tom tam začala Julča povzlykávat, pak jsem se šla osprchovat a zaslechla jsem jak už se vzteká, no ale než jsem se utřela a oblíkla, tak už zase ubrala, když jsem tam asi po 15 minutách přišla, stačilo ji vzít do ruky a během 5 minut totálně vytuhla, po odložení už chrněla jako dřevo ![]()
Jo s tím manželem, prvně to taky manža moc nesnesl, ale spíš kvůli nevyspání, časem si zvyknul a vydilo to spíš mě, on byl schopen při tom řevu i usnout a spát…takže to chce čas, musí si zvyknout ![]()
Zuzi díky, zkusím to. Taky si myslíme, že je to vytažení z vaničky pro ni zase jako porod, uvidíme, třeba to zabere. Švagrová to řeší tak, že po vytažení nakojí a pak oblíká, to jsem taky ještě nezkoušela.
Ahojky
Špagetko klikni si n amůj metřík tady se dají ukládat fotečky miminka
Holky já se vám musím pochválit
Tak za 1. malá mi spinká celou noc, včera usnula sice ve 23 hod od půl 6 nespala takže večerní klasika pláče a neklidu ale někdy si musí procvičit plíce a vzbudila se o půl 8 a do á knourala v postýlce a manžel mi ji přebalit a donesl k prsu a bylo to bez pláče většinou ji vytahuji z postýlky a ž začne trošku připlakávat.
Nakojila jsem ji a dala do košíku a do ted si vykládala a ted spinká ani jsem ji neumyla a nepřevlékla z pyžámka
docela se bojím jestli je to normální aby mi tak krásně spinkala, sice mám pak prsa jak balon ale ona to zvládne vycucnout za dvacet min je sytá a spokojená
Holky co máte stejný režim jako my jak často kojíte?? já mám pořád pocit že ji dávám málo ale tak přes den pije častěji po menších dávkách tak já fakt nevím…
No a s ta druhá věc je… jak jsme včera dali malou do postýlky tak tatka se tak krásně tulil že se tomu nedalo odolat a na konec 6ti nedělí které bude až příští pátek jsme prostě už nečekali no a tatka byl tak strašně něžný a bylo to nádhernéééééééééééé
Ale riskli jsme to bez ochrany tatka si dal pozor a jen dodal že se dnes musí stavit do drogerky . . .
![]()
Když se cítím skvěle a nic mně nebolí, očistky jsou fuč a mám chutě tak si myslím že není problém vrátit se zpět k sexu ...... že jo???? nebo riskuji něco??
Seal my problémy s koupáním nemáme byly ze začátku ale jak jsem se já čvachtala ve vaně v těhotensví a musela jsem mít plnou vanu tak když dám víc vody malá je spokojená a když jsme dávali jen málo tak řvala ted je to v pohodě i když ji ji vytáhnu tak ji hned zabalím a postupně osuším pak přetáčím na bříško a to se ji moc líbí chvilku zvedá hlavičku pak lečí a cucá si ručičku a než ji namažu zádíčka a nožíčky nechám ji chviličku ještě tak pak přetáčím zpět a ona je klidná, pak kojíme a půl hod po kojení začne 3-4 hodinový pláč řev stekání červenání skoro zástava dechu....... ale zase spinká 6-8 hod bez problému
A koupili jsme lehátko do vaničky ale nepoužíváme vůbec za prvé se tam nevleze vanička je menší a za druhé držet ji je lepší takhle s lehátkem bylo její první kpuání doma a když jsme ji na něj položili tak byla jak ryba na suchu a první koupání byl taky zážitek vše na rychlo no jak jinak začátky jsou kruté pro prvorodičky to mi dá každá za pravdu že jo…
Mám dnes ještě horší rýmu než včera prý můžu jen dětský olynth ale s mírou to mi poradil můj Dr chodím k němu na přeměření tlaku a když zjistil že i po porodu mám brát dopegyt tak mi to zakázal že to jde do mléka a děti jsou unavené a spavé ale to na naši neplatilo …
no ale vy:,–(il mi je a dal místo toho jen hořčík beru 3×2 a tlak mám v pořádku tak je to fajn
A ted jsem si všimla že za tu půl hokd yco tady sedím u pc tak mám celé mokré triko a prsní vložku skoro rozpadlou jak mi teče mlíko z prsu z kterého jsem nekojila od včerejška od 22 hod
No malá se za chviličku vzbudí, tak dáme raní osvěžení oymtím žinkou, namazáním, dáme vigantol a papat a pak ji pustím očko a bude poslouchat písničky to ji baví a je u toho hodná . .. to bude po tatínkovi a mamince hudebně založená, oba jsme milovali diskotéky a byly neustále na parketu a manžel dokonce tančil v dance skupině.
A oba chceme aby chodil tančit tky, včera byly taneční sk v tv s malýma holčičkama a nám se to oběma líbí a už ted se ji líbí moderní hudba takže bude po nás…
Ted mi ublinkla má to po celém obličeji tak jsem otřela a spinká dál …
Když ublinkává znamená to že je plná??????????
Moc si neodříhla po ranním kojením
a když si ublinkne tak má škytavku
no to je zase romám pardon
Špagetko - jeli jsme do Tesca, potřebovali jsme nakoupit a nebyli jsme tam dlouho. Malej chrněl v sedačce jak zabitej, byl přikrytej lehkou dekou, aby ho neofouklo a byli jsme navečer, kdy už tam nebylo moc lidí. Takže si myslím, že je to v pohodě. Kdyby byla nějaká chřipková epidemie, tak bych ho do větší koncentrace lidí nebrala, ale takhle si myslím, že se nic nestane. Jinak takovej menší nákup děláme u nás v obchodě nebo jedu s kočárem do Lidlu, ale byli jsme totálně vyjezení… tak to jinak nešlo.
Včera jsem taky jezdila s kočárem tři hodiny po městě, po úřadech - to mi přijde úplně stejný, jako zajet si do hypermarketu.
ad koupání - tak my pro změnu řvem ve vaničce. Zatím dáváme míň vody kvůli pupíku, aby se nemáčel, tak se mu to nelíbí, že je z půlky suchej. Ale když ho vytáhnu na přebalovák a zabalím do plínky, tak je klid a vidím blaženej úsměv ![]()
Ell - taky se cítím v sedmým nebi, když mám to prso nalitý a zatvrdlý a malej se přisaje - to je úúúúúúúleva!!!
ad MHD - no já jsem si myslela, že kočár jede zadarmo a já za poloviční. Tak to myslím kdysi dávno bývalo. Ale byla jsem vyvedena z omylu, že pokud NEMÁM TU PRŮKAZKU PRO DÍTĚ, tak platím já plnou, kočár zdarma. S průkazkou jede zdarma kočár s dítětem i průvodce - takže já nebo kdokoli jinej, kdo by s ním jel.
Vrátila jsem se od dr. - malej přibyl od soboty 200gr. Sice dostal dvakrát příkrm-tak už se nebojím,že by trpěl hlady. Brali mu krev z patičky.
Už mám 37,5- z té cesty k dr. Jdu do hajan- jsem totálně přejetá.
Welu užívej si hodńoučké princezničky- a že krásně pije i spí.
Špagetko - ty prsa to je prý hormonama od maminky- dělá se to i klukům a nemáme si toho všímat.
Duhovko-Amélka je hezounká. ![]()
Ahoj, vcera jsme oslavily mininarozky vyletem na brusle - kousek od baraku mame dlouhatanskou cestu podel vltavy, ujeli jsme jen kousek, ale nadseny jsme byly obe, takze zavedeme misto obyc prochazek.
RidickaMiska - mame stejnou odsavacku, je vyborna, vysavac se ztlumi na minimum, pak odsavacku jen prikladas kousek pod nosankem, krasne instruktazni video je zde
http://jaknato.centrum.cz/…iteti-hleny/
duhovka - Amelka je nadherna, fotka je opravdu vtipna, to je neuveritelny, ze tak rychle rostou…
mroe - rev hlady u nas zacina chroptenim a chytanim pesti pusinkou, pak se tvari urazene a spusti monotonni le-le-le… rev z prdiku spusti nahle a je pronikavy, bez zretelnych slabik, u toho zcervena a mele nozkama.
seal - nase Kacka rvala, kdyz jsme ji utirali tetra osuskou, jak doporucili v porodnici, pak jsme na doporuceni zanevreli a zacali balit dite do velkeho frote rucniku s kapuci a je klid, evidentne ji byla zima.
kojeni - mely jsme vybornou prednasku v porodnici, tam poradili krome tvarohu cerstve zeli - pry vytahuje zanet, krasne chladi a ma anatomicky tvar.
Dalsi dulezita informace byla, ze se Bepanthen nemusi oplachovat pred kojenim (jako jedna z mala masticek), proste diteti neublizi, takze se bradavky zbytecne nedrazdi a muzete je mit permanentne namazany, trochu to mirni bolest. Moje mama mi hrozne pomohla na zacatku radou, at i pres bolest malou odpojuju od prsa co nejmene - at se prisaje jednou a vypije cele prso a pak se sama pusti, tim, jak jsem malou prehazovala mezi prsy, jsme prisla ke spouste krvacejicich trhlinek. A nakonec poloha - u nas nejoblibenejsi vleze - brisko k brisku, obe jsme konecne spokojeny a uzivame si kojeni (ze zacatku horor).
Jinak ja jsem se chtela zeptat, jestli nektera pouzivate vak na noseni miminka, my mame tikamak, ale nejak se to s nim nemuzeme naucit - mala je tam zkroucena a lezi nejak nakrivo.
A jeste, prosim, poradte novackovi, jak sdilite fotky, pisete o nejake galerce, jak se tam da dostat? Tesim se na fotecky miminek!!!