Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebovala bych radu ohledně mojí 2,5leté dcerky. Asi před měsícem se jí na pažích objevily dva suché a hrubé fleky. Promazávala jsem to a neřešila. Asi před týdnem se jí k tomu přidaly červené pupínky, má to v podpáždí, na stehnech i lýtkách. Dneska se jí objevilo pár pupínků kolem spodního rtu. Nesvědí jí to. Myslela jsem, že je to nějaká kopřivka, tak jsem koupila Fenistil kapky a Excipial lipotio, ale je to spíš ještě horši. Příjde mi, že se jí to zhoršuje po koupeli, nebo když se zapotí. Myslíte, že by to mohl být Atopický exem? Já ani manžel ho nemáme, tak s tím nemám moc zkušenosti. Nikdy nic podobného neměla
Na kožní se chystám ve čtvrtek. Děkuju za rady.
Počkala bych, co kožní a do té doby, než budeš vědět o co jeden, jen promázavej nějakým mastným krémem (např. modrá Indulóna) nebo i obyčejné vepřové sádlo.
@geilens A co na to pomáhá? Já myslela, že AE se vyskytuje hlavně v zimě a né takhle na jaře?
@geilens Jo a je mi divný, že jí to nesvědí, já myslela, že AE svědí? Promiň, že se tak hlopě ptám, lae fakt o tom nic nevím.
@Mindi popravdě sem zatím ve fázi zkoušení, nic nezabralo nějak extra
já popravdě vůbec netuším jak to s AE je, nikdo v rodině ani okolí to neměl, na kožním jsme byli před 14 dny a hned jsme nafasovali kortikoidy - no díky nechci (dcera má 11 měsíců a má to zhruba od března)
zatím jsem zkoušela Linolu a Měsíčkovou mast, řasdu pro atopiky od Biodermy a ještě cosi od LR, byla mi doporučena modrá indulona nebo konopná mast, ale k tomu jsem se zatím nedostala
@Mindi píše:
@geilens A co na to pomáhá? Já myslela, že AE se vyskytuje hlavně v zimě a né takhle na jaře?
AE se vyskytuje hlavně na jaře a na podzim. Sama jsem atopička..
Pokud by to bylo AE, je potřeba léčit příčiny, tudíž je to vnitřní záležitost. Doporučuji omezit co nejvíce sladké, kakao, citrusy a jiné kyselejší ovoce..
Každý musí zjistit, která potravina škodí.. U někoho je to i bílé pečivo.. Taky je fajn brát nějaká probiotika..
Na zklidnění buď něco co vám dá kožní, nebo je strašně super krém Kaufmann, ale dá se koupit bohužel jen v Německu:( Nebo mě se nepovedlo ho koupit u nás. Je právě určený pro děti.
@Mindi píše:
@geilens Jo a je mi divný, že jí to nesvědí, já myslela, že AE svědí? Promiň, že se tak hlopě ptám, lae fakt o tom nic nevím.
Jo tak to jsem říkala taky, hlavně všude píšou, že to mokvá. Dcera to má suché a jak tvoje - neškábe se, vůbec mi nepříjde, že by ji to nějak obtěžovalo ![]()
@Mindi píše:
AE svědí:)
@geilens píše:
Jo tak to jsem říkala taky, hlavně všude píšou, že to mokvá. Dcera to má suché a jak tvoje - neškábe se, vůbec mi nepříjde, že by ji to nějak obtěžovalo
Nemusí mokvat… mokvající ekzém už je jinej level.. dokud je to suchý, je to fajn:)
@Lejaa píše:
AE svědí:)
No dceru právě taky nesvědí
ale zase si říkám, že jí na to čučela primářka kožního oddělení, tak snad ví ![]()
@geilens píše:
No dceru právě taky nesvědíale zase si říkám, že jí na to čučela primářka kožního oddělení, tak snad ví
To snad jo.. Pokud ji to nesvědí, tak jedině dobře..:) asi to není takové drama..
Hlavně to promazávejte a ty potraviny no..
No já se jí na to ptám pořád jestli jí to svědí, říká že né a drbat jí to taky nevidím. Myslím si, že by jí to třeba v noci budilo, né? Ale nic. Jsem zvědavá co nám řeknou ve čtvrtek, každopádně kortikoidy jí rozhodně dávat nechci!
@Lejaa ty potraviny budu teda muset vychytat, sladký jí minimálně, ale to kyselý úplnmě miluje, hlavně citróny.
@Mindi Jj já kráva jsem naivně myslela, že kortikoidy jsou až poslední možnost. Napsala nám Hydroleniens, samozřejmě mast míchaná v lékárně, bez příbaláku, vůbec mě nenapadlo že by to mohl být takovej driák, no a po týdnu mi to nedalo a bylo překvápko ![]()