Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Kdyz telo nema dostatek vitaminu, mineralu apod., proste kdyz nema dostatek zivin, vypne vyzivu zbytnych polozek. Vsechno da do mleka.
Co treba zkusit telu dat, co potrebuje? Anybrz zmena stravy muze udelat hodne.
Nevim, jak se stravujes, treba je rada bezpredmetna, ale stav, kdy clovek „normalne“ ji a telo nema z ceho brat, je dnes bezny. Bohuzel.
@Lizaveta souhlas.
Další věc je ta, že se říká, že vlasy odráží stav organizmu až cca tři měsíce zpětně. Takže jestli ti vlasy padají teď, tak je problém už ze dřív, a stejně tak, když teď srovnáš stravu nebo začneš používat něco výživného na vlasy, tak se to opět odrazí až za pár měsíců…to jen abys nečekala zázraky za týden ![]()
@Lizaveta @Mar__tanka1983 je pravda že já nevím vůbec ovoce.. ze zeleniny tak rajčata a papriky okurky.. myslíte že to i tím? Co bych tedy ještě měla zařadit do jídelníčku…
@Mar__tanka1983 vlasy mi padají už dlouho ale teď v těhotenství to bylo moc… A i když mi pořád padali vlasy.. nikdy jsem neměla tak málo vlasů jako mám teď ![]()
Vlasy prý u žen nejčastěji padají z nedostatku železa.
Jinak to není o pár paprikách ke snídani, ale chce to celkový koktejl vitamínů a minerálů…(železo, zinek, betakaroten, béčko, céčko, hořčík)
Jestli jste po porodu a kojíte, tak to bude důsledek hormonální bouře při porodu. Pokud vás na hlavě nic nesvědí, nepálí a nedělají se vám lupy víc jak obvykle, tak imho není třeba chodit na kožní, jen je potřeba počkat, až po těch vypadaných vlasech narostou nové. Což je docela otrava, zejména u delších vlasů, protože to prostě rychleji než centimetr za měsíc nejde.
Určitě můžete zkusit užívat nějaké vitamíny a minerály na vlasy - ono to při kojení určitě neuškodí - b-komplex, zinek, selen, křemík a hořčík. Železo užívejte jedině poté, co vám u doktora rozbor krve ukáže, že ho máte málo - dá se jím docela dobře předávkovat a hlavně teda samozřejmě prostupuje i do kojení a neplatí - čím víc, tím líp. Minerály jsou v pohodě, ale kovy jako železo jsou komplikovanější - chce to konzultovat s lékařem.
A případně můžete pro dobrý pocit používat vlasovou kosmetiku s obsahem kofeinu.
Ale klíčová je trpělivost, no.
@Anonymní píše:
@Lizaveta @Mar__tanka1983 je pravda že já nevím vůbec ovoce.. ze zeleniny tak rajčata a papriky okurky.. myslíte že to i tím? Co bych tedy ještě měla zařadit do jídelníčku…
Více zeleniny a ovoce rozhodně do jídelníčku zařadit chcete.
Ideálně 400-500g denně. Výhodou je, že nemusí být syrové. Teď přes léto se na to zvyká nejlépe. Chce si to navyknou ke každému jídlu mít kus či kousky ovoce či zeleniny - pak to jde samo. Jedna porce by měla mít 80-100g, což u ovoce není tak složité - to je třeba jedna mrkev, jedno jablko, jeden pomeranč, hrstka borůvek a tak.
Příklad
snídaně: něco a k tomu mistička jahod/třešní a nebo 2-3 meruňky.
svačina: krajíček chleba s pomazánkovým máslem a středním rajčetem.
oběd: polévka ve které je zelenina, jídlo a miska listového salátu a nebo jídlo s velkou zeleninovou přílohou (špenát, dušená mrkev, pečená zelenina, fazolky, hrášek a podobně)
svačina: dvě broskve nebo koláč na kterém je opravdu hodně borůvek
večeře: chleba se sýrem či šunkou a velká miska šopského salátu.
Ideální je s tím počítat předem a připravit si to. A vlastně to samé přidávat i dítku do příkrmů a později normálně ke každému jídlu automaticky přidat ovoce a nebo zeleninu.
Stejně tak -zejména na ty vlasy je dobré jíst ořechy a seminka.
Vezměte pytlík mandlí, pytlík dýňových semínek, pytlík lněných semínek a pytlík slunečnicových. Nasypte do pekáčku a dejte na 5 mintu do trouby vyhřáté na 180°C. Pak je podle chuti buď osolte a nebo oslaďte a ještě chvilku dejte zapéct, aby se udělal karamel. A denně snězte 1-2 polévkové lžíce. Dodáte tím víc minerálů a zdravých tuků, než je jen v ovoci a zelenině.
@Ou koupila sem si alpecin šampon tak mám hodně pupínků v hlavě které sem si rozdrapala…
@Anonymní píše:
No, vsechno. Hlavne zadne zpracovane potraviny, kupovat zakladni potraviny a kuchtit doma. Poohlednout se v okoli po domacich vejcich, domacim mase, mleku apod. Se zeleninou a ovocem fest pritlacit.
Jsou to proste zacinajici kurdeje. Dnes, v dobe „blahobytu“ je to dle meho nazoru docela casty problem, byt to nikdo neprizna. Proste fatalni nedostatek vizaminu, mineralu. Nase babi neji zeleninu temer vubec a v 50 nema zuby a prisla o cich…
@Ou nesouhlasim s hormonalni bouri. Moje vlasy po obou porodech nepadaly, zato dorostly neuveritelne delky…
@Anonymní píše:
@Ou koupila sem si alpecin šampon tak mám hodně pupínků v hlavě které sem si rozdrapala…
Zbavit se chemikalii, vc.samponu, existuji i prirponejsi znacky, napr. Weleda. Oplachovat vlasy redenym zivym jablecnym octem. Dalsi chemikalie, byt s kofeinem, nevyresi pricinu…
Zkusila jste to některá? Pomohlo vám to? Mě hodně padají vlasy a mám je hodně řídké… Dříve sem mívala husté vlasy.. teď na hlavě nemám nic.. kojim… Jsem 10 měsíců po porodu… Uvazuji, že půjdu na kožní.. ale nevím jeslti semnou něcoo budou dělat nebo mi řeknou ať první přestanu kojit