Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, můj velmi blízký příbuzný měl problémy se zády, ale on míval spíš bolesti rukou a hlavy. Také míval dny, kdy neměl v rukách cit, padaly mu věci, nemohl se obléct kvůli bolesti. Zjistili mu zúžení mozkomíšního kanálu v oblasti krční páteře. Na vyšetření chodil do nemocnice Praha Střešovice. An.
Nechej si prevysetrit tu boreliozu. Tim bych urcite zacla. Me taky delala tuhe svaly, taky nikdo nevedel z ceho by to mohlo byt. Obvodak mi rekl, ze protilatky jsou nizke, ze jsem ji jen kdysi prodelala. Jo, prodelala, ale nelecila. Vubec jsem o ji nevedela. Az dobry imunolog zabyvajici se primo borelii pomohl.
Me bolela cela jedna pulka tela. Ztuhlost svalu teda neprobehla. Ale jakakoli zatez to taky dost zhorsovala. K doktorum nechodim, naprosta neduvera z me strany. A koukam z tveho popisu, ze opravnena.
Zacala jsem pri bolestech zad s jogou, chodim na fyzioterapii (mimo pojisteni, ale je v okoli nejlepsi), obcas bowenovy masaze, telni svice, metoda eft, ted jsem se odhodlala ke kineziologii a po mesici brani bachovych esenci (na miru od kineziolozky) se stal pro me zazrak. Vubec to neni 100%, ale ta uleva je tak markantni, ze to je pro me rovno zazraku.
Zkus Tomase Rychnovskeho!skvely fyzioterapeut. Mozna zjistis,ze to je hodne v hlave
Tu situaci Vam nezavidim. Asi nezbyva nez seckat, az nektery z lekaru neco odhali. Borelioza to muze byt i kdyz jsou vyslekdy jiz vporadku. Casto dochazi k jejimu navratu i po 10ti a vic letech. Sam jsem tim prosel. Jedine misto, kde byli schopni zjistit co se vlatne deje bylo infekcni oddeleni a specializovane odbery. Navrat boreliozy je casto spojen s prodelanim dalsiho infekcniho onemocneni napr. toxoplasmosy ci mononukleosy (i bezpriznakove).
Na docasne uvolneni svalu a zrelaxovani muzete zkusit iplikator. Po borelioze to byl muj nejvetsi pomocnik. Je to takova rohoz tyrkysove barvy s jezky pres cela zada - jednoduse si na ni lehnete.
Preju vam at se to rychle vyresi.
Předně se omlouvám za anonymitu, ale je to hodně osobní. Prosím nechat anonymní, nebo smazat, děkuji.
Mám už řadu měsíců problémy s bolestí zad. Původně se myslelo, že je to kvůli opotřebované plotýnce, která neplní svou funkci (není to poprvé, co mě „chytla záda“). Prý rehabilitace a bude to ok. Ze stavu, kdy jsem se nemohla pohnout, jsem se dostala do stavu mohu chodit. Jenže během rehabilitací mě začala zlobit kyčel, a to tak strašně, že jsem nemohla na nohu stoupnout, měla jsem problémy s chůzí, bolest mě budila ze spaní,… Přidaly se k tomu bolesti rukou - třeba stačil trošičku těžší nákup (rozuměj - i dítě školou povinné by to uneslo) a několik dní jsem nemohla hýbat rukou, ty bolesti byly tak strašné, že mi při sebemenším pohybu vyhrkly slzy do očí. Za těch několik měsíců jsem obešla všemožné doktory. Podle neurologa a ortopeda jsem v pořádku (ortoped tedy říká, že bolesti zad jsou od plotýnky, ale na nervy netlačí, takže to nevysvětluje bolesti kyčlí a ruk). Prý jestli revma - krevní testy to vyloučily. Tři fyzioterapeuti mi během rehabilitací řekli, že mám neskutečně tuhé svaly (i po nahřívání) a že je to divné. Každý den poctivě cvičím, ale bolesti jsou pořád stejné, na bolavou kyčel to vliv nemá a svaly jsou pořád jak kámen, ač protahuji několikrát denně.
Nikdo neví, proč mám bolesti, a neví, co se mnou dál. Jediné, co ještě tipují, je borelióza - kdysi jsem ji prodělala, nevěděla o tom a nějaké zbytky mi našli v krvi, ale podle dr. je to ok.
Nemáte někdo nějaký nápad, na koho se obrátit? Nebo nemáte s něčím podobným zkušenost od sebe či ze svého okolí? Už nevím, na koho se obrátit. Nechci nic jiného než zase normálně žít. V současném stavu nevydržím dlouho sedět, stát, chodit, nemohu s dětmi dělat řadu aktivit, doma nezvládám úklid (protože se neohnu kvůli zádům a nedřepnu si kvůli kyčli, i jen dát prádlo do pračky nebo ho vyndat a odnést je obrovský problém, musí mi s tím rodina pomáhat). Jsem z toho psychicky zničená, připadám si, že jsem pro rodinu koule na noze. Děti jsou malé, částečně umí být chápavé, ale ne vždy, takže to pak bolí o to víc, když vyčítají, že s nimi nemohu to či ono, nebo že jsem jim něco slíbila a nesplnila (protože jsem kvůli bolestem nebyla schopná vyjít z domu).
Pokud máte kdokoli jakýkoli nápad, co ještě zkusit, co udělat, na koho se obrátit, budu vám neskutečně vděčná za radu. Protože aktuálně si mě doktoři přehazují jak horký brambor a nikdo mi neumí poradit. Jenže já se nechci smířit s tím, že 2/3 života strávím v bolestech.
Díky všem, kteří dočetli až sem, a třeba mi něco napíší…