Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, malýmu je 19m, už od minulého týdne se mu dělají červené fleky uprostřed bílé. Nesvědí, neškrábe a teplotu taky nemá. Nezměnila jsem prací gel, sprchový gel, aviváž nic jinýho. Předtím měl fleky malé a teď se mu zvětšují. Byli jsme u dr a říkala, že je to alergická reakce na ovoce a zeleninu, dáváme fenistil kapky denně 3×8 kapek. Už týden nejí ovoce a zeleninu. Pořád ho tam má a udělal se mu další, už jsem zoufalá, fenistil kapky nezabírají. Nevíte co by to mohlo být? Přikládám foto. Děkuji.
Měli jsme v souvislosti s covidem a teď zase, možná po chřipce. Myslela jsem, že by to mohla být pytyriasis rosea Gibert. Neví se přesně příčina, údajně možná nějaký herpes virus. Ty fleky se postupně roztahují a pak v řádu týdnů mizí. Nic se s tím nedělá. Tolik moje laická zkušenost.
@Sedmnactnulajedna píše:
Měli jsme v souvislosti s covidem a teď zase, možná po chřipce. Myslela jsem, že by to mohla být pytyriasis rosea Gibert. Neví se přesně příčina, údajně možná nějaký herpes virus. Ty fleky se postupně roztahují a pak v řádu týdnů mizí. Nic se s tím nedělá. Tolik moje laická zkušenost.
Pytyriasis to myslim nevypada, ja ji prodelala a fleky vypadaji jinak…Mela jsem ucebnicovy priklad, krome obliceje fleky vsude, male, velke, malinko vystouple a sussi… Napred se mi udelal jeden veliky, jakoby hlavni a pak jsem se vysypavala okolo. Chytla jsem to u detske doktorky….Docela dlouho to mizelo…
Pry se prodela jen jednou…
@Petája píše:
Pytyriasis to myslim nevypada, ja ji prodelala a fleky vypadaji jinak…Mela jsem ucebnicovy priklad, krome obliceje fleky vsude, male, velke, malinko vystouple a sussi… Napred se mi udelal jeden veliky, jakoby hlavni a pak jsem se vysypavala okolo. Chytla jsem to u detske doktorky….Docela dlouho to mizelo…
Pry se prodela jen jednou…
Je to možné, že to je něco jiného. Ale našla jsem k tomu právě i takovéhle fotky. V každé případě my jsme měli přesně to, co ukazuje zakladatelka, jako doprovodný jev při oslabení organismu. Nebylo třeba to nijak řešit.
Ty fleky nejsou šupinaté a ani suché ale hladké na dotek. Pytyriasis to určitě nebude. Teď se mu udělal další flek na předloktí. :/ Zkusím zajít ke kožní nebo na alergologii, jestli by mu nezjistili z čeho to má.
@Christine.lawrence píše:
Ty fleky nejsou šupinaté a ani suché ale hladké na dotek. Pytyriasis to určitě nebude. Teď se mu udělal další flek na předloktí. :/ Zkusím zajít ke kožní nebo na alergologii, jestli by mu nezjistili z čeho to má.
Ja se vysypavala u Phytyriasi pak hodne fleku najednou…Urcite bych s nim zasla a pokud muzete, dejte nam vedet jak jste dopadli. Docela by me zajimalo, co to je…
Drzim palce ![]()
Ahoj,
moje dcera měla prakticky stejné kruhy u boreliózy. Byl to širší červený kruh s bílým středem.
Při klíštěti se udělal jeden. A jak se dostala borelióza do krve, tak se po týdnu objevil další kruh a potom ještě dva. Žádné jiné příznaky neměla.
Držím palce, ať se to brzy objasní.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to může být za skvrnu? Vypadá to jak odřenina, ale mám to na ruce několik měsíců a je to jakoby pod kůží. Není to vystouplé na povrchu. Nezvětšuje se to, je to pořád červené, má to nepravidelný tvar.
@Christine.lawrence Dobrý den, jakou jste tehdy měli diagnózu? Neprodělal předtím covid apod.? Můj malý má teď to samé - stěhovavé mapy na kůži - už podruhé. Když se objevily poprvé, byli jsme na odběrech, borelióza zjištěna (nechápu, kde ji vzal…), ale už dávná, neaktivní. Tak by mne zajímalo, co to může být… Děkuji!