Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Tak už jsem konečně v 33týdnu a prý vše v pořádku, jenže mám šílenou chuť na víno. Vím, že červené by nemělo uškodit, jenže pít ho nezředěné, to si nedokážu představit (mi právě chybí ta chuť vína s cocacolou). Chtěla bych se zeptat, jestli červené víno něčím ředíte vy a pokud možno čím? Cocacola, kofola se údajně nesmí, tak by mě zajímalo, čím by se červené víno dalo ředit v těhotenství?
Děkuji za všechny názory.
Tak si dej jen deci, to by nemělo ničemu vadit… Já si v těhotenství občas dala.
„Údajně se nesmí“ kde co. Když máš chuť na víno s colou a vypiješ ho dvě deci a ne litr, tak to nemůže ničemu vadit. Maximálně ti nesedne a poblinkáš se ![]()
Pokud už si těhotná dáš víno, tak bych nějakou kofolu na zředění vůbec neřešila ![]()
(taky jsem si dala skleničku piva nebo deci vína jednou za čas… i tu colu=))
Pokud máš chuť, tak si dej, nevím, co řešíš… Samo v rozumném množství
Proč se zase údajně nesmí cola?
Vždyť se doporučuje na těhotenské nevolnosti, já bych bez ní asi začátky těhotenství nepřežila. Jediný důvod, proč by ses těmto nápojům měla vyhnout, je vysoký krevní tlak.
Přesně jak píše fragolka, i já bych bez coly nepřežila začátek těhotenství. Vypila jsem tak čtyři deci za dopoledne po dobu čtyř měsíců…
Já bych si nedovedla představit život bez kafe, a těhotenství už vůbec ne. Ale měla jsem nízkej tlak, takže jsem dva hrnky denně fakt neřešila. A zkoušela jsem to nahradit carem, nebo bezkofeionovým… náhražka k ničemu
fakt mi to chuťově nepomohlo. Jestli máš chuť na kolvínu, dej si kolvínu. Je mi jasný, že toho nevypiješ litr!
Děkuji vám za rady. Co se týče té kofoly, cocacoly, tak jsem byla právě na diskuzích, kde to některé maminy odsuzovaly, že je to nezodpovědnost. Zase na druhou stranu v podstatě žádné odůvodnění k tomu neměly, resp. ho nenapsaly. Proto jsem založila toto téma, abych se ujistila
Věřím, že tu je to klidnější a přehnané emoce jdou stranou. Každopádně přeji krásný den, snad i slunečný, já jdu s přítelem na procházku a zakončím to tedy troškou červeného vínka s drobátkem kofolky. ![]()
Víno, pivo…kromě tvrdého alkoholu samo…kola, kofola i káva…v malém množství neškodí a i když je někde rozhovor s doktorem tak to potvrdí..spíš nepít denně sladké limče…tloustne se potom ![]()
@Maculinka píše:
Děkuji vám za rady. Co se týče té kofoly, cocacoly, tak jsem byla právě na diskuzích, kde to některé maminy odsuzovaly, že je to nezodpovědnost. Zase na druhou stranu v podstatě žádné odůvodnění k tomu neměly, resp. ho nenapsaly. Proto jsem založila toto téma, abych se ujistilaVěřím, že tu je to klidnější a přehnané emoce jdou stranou. Každopádně přeji krásný den, snad i slunečný, já jdu s přítelem na procházku a zakončím to tedy troškou červeného vínka s drobátkem kofolky.
To víš že jo!!!
@Maculinka píše:
Děkuji vám za rady. Co se týče té kofoly, cocacoly, tak jsem byla právě na diskuzích, kde to některé maminy odsuzovaly, že je to nezodpovědnost. Zase na druhou stranu v podstatě žádné odůvodnění k tomu neměly, resp. ho nenapsaly. Proto jsem založila toto téma, abych se ujistilaVěřím, že tu je to klidnější a přehnané emoce jdou stranou. Každopádně přeji krásný den, snad i slunečný, já jdu s přítelem na procházku a zakončím to tedy troškou červeného vínka s drobátkem kofolky.
To, že to některé maminy odsuzují bych nebrala jako směrodatné pro sebe. Mně osobně přišlo na začátku těhotenství rozumnější i zodpovědnější vůči miminku, si dát ráno sklenku coly, než celý den blít ![]()
Stejně tak s kafem, když jsem celé těhotenství měla nízký tlak. Lepší, než omdlívat, si dát dvě slabá kafe denně ![]()
To jsem četla v nějaký knížce, ale věřím, že je to prvada. Někde z Afriky, cestující lékaři, a k nim chodí domordci. A podviživené děti. Mladá aktivní lékařka jim chtěla píchnout kapačku a ke svému zděšení zjistila, že starší lékaři to dělají úpln ějinak - dají jim brambůrky a kolu. A že je to ten nejefektivnější způsob, jak do nich dostat chybějící cukry, minerály a soli ![]()
@Maculinka když jsem chodila na monitory, tak jsem měla nakázáno vypít aspoň 2 deci coca coly (aby se mimčo hýbalo), takže to zas tak strašně moc škodlivé nebude…
Jaký je rozdíl mezi tím, pokud si dá někdo jednotku piva (půl litru), jednotku vína (2deci) nebo jednotku lihoviny (panák)? Množství alkoholu se přeci vypije pořád stejné
.
Naima - myslím, že je rozdíl v úpravě alkoholu… tvrdý alkohol jako destilát je mnohem horší a tělu nic „nedá“… víno i pivo doktoři nezakazují ani těhotným, spíš naopak