Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Existuje nekde tabulka, jake by melo byt CS pred porodem? Jak dlouhe byva delozni hrdlo? A co znamena FX/.., kolik to tak pred porodem byva?
Dekuji.
FX znamená, kam až sahá děloha, tady v tom případě, pokud se nepletu, to je kolik prstů to je pod žebry.
Tabulky bych neřešila, protože je to individuální a ovlivňuje to spousta faktorů. A není ani směrodatné pro to, aby ti to napovědělo, kdy porodíš. Tuším, že kolem 25tt -36tt jsem se pohybovala u CS4 a víc mi nikdy nenapsali a nakonec dva dny před porodem jsem prý měla nález jak v 7měsíci. Nevím, co si pod tím představit. Ale zrovinka u nás v deníčku psala jedna mamina, že s první holčičkou měla nález pomalu jak k porodu dlouho před termínem a nakonec jí porod vyvolávali po přenášení. Navíc je to záležitost, která se může během pár hodin zcela změnit.
G
To je individuální. Taky jsem to hodně řešila, a podívej na tuto diskuzi https://www.emimino.cz/modules.php?…
Cervix skore je fakt individuální, ale v těhu knížce je v té tabulce, kam to píší, napsané u některých týdnů číslo - a to znamená, že pokud máš tolik a méně, je to v pořádku. Pokud více, není to úplně OK a doktor si tě ohlídá. Před porodem je tam tuším 9 (max je i tak 10). Pokud máš tak nějak (8-10), je to v podstatě fajn, protož miminko je dole, vše je připraveno a nejspíš by porod měl být v pohodě a rychlý. Na té samé stránce těhu knížky nahoře je minitabulka, kde je vysvětleno, za co se ty body dávají: tvrdost čípku, naléhání atd. Pokud mimi naléhá, je to supr, protože sestoupilo už kus porodních cest. Můj doktor, primář, mi řekl, že tím mám třetinu porodu za sebou. Je fakt, že když jsem se začala otvírat, malá byla venku za 3,5 hodiny.
Ale pokud máš míň, neděs se, ono se to během porodu v krátké chvíli může změnit. Buď v pohodě! Hloupé to je jen, když na začátku těhu jsou vysoká čísla.
Hanka a zatím spící Kačenka
Ahoj,
já jsem teď podruhé těhotná a koukala jsem na těhu průkazku z prvního. Tak maximum, který jsem tam měla vytištěno bylo 7.
Jinak jsem měla v 37tt a 38tt CS2. Miminko naléhalo od 37 tt, protože mi z 35tt (fundus 36 cm) kleslo mimi do 37 tt na fundus 34 cm.
Pak jsem byla na kontrole ve 39tt a měla jsem CS6 a to mi řekl doktor, že už brzy porodím a porodila jsem druhý den.
A i když mi děťátko naléhalo a byla jsem na poslední kontrole otevřená na 2 cm, rodila jsem 7,5 hod.
Ale malá byla pěkná (3,58 kg) a relativně to šlo.
Tak jsem zvědavá, jak to bude u druhýho mimi.
Páček Erika
Ahojky, tak ja mám z 35tt CS 3 a SF 36. Zítra další kontrola, tak jsem zvědavá. Jinak já neměla CS do 32 tt žádné, čili 0. Já tomu stejně prd rozumím, ale je fakt, že na porodním kurzu říkala, že čím rychleji se CS zvedá, tak se porod blíží, ale v některých diskuzích holky psali, že měla třeba CS 9 a stejně se nic nedělo a rodilo se na termín. ![]()
Ahoj holky, prosím o radu, jsem čím dál víc neklidná. Už od začátku těhu mám CS2, teď začínám 18tt. @Erika1 tu psala, že měla CS2 ve 37tt a 38tt. Mám se bát?
Dr. nic neříkal, ale je fakt, že mi připadá takový divný, že nic moc neřeší. Jsem poprvé těhotná, tak vůbec nevím co a jak ![]()
Já jsem také poprvé těhotná, ale pokud by asi bylo něco úplně v nepořádku, tak by ti to doktor řekl. Asi kdyby se to zhoršovalo, tak ti dá klidový režim. Držte se ať to doklepete do konce s mrňousem ![]()
Děkujeme moc
Já mám docela strach, mně i příteli se zdá, že je na nás Dr. hrozně nepříjemný, nabaví se s námi, nic nám nevysvětlí, pohlaví úplně odmítal říct, že to prý nebude půlhodiny hledat a že by to stejně nebylo jisté, atd.. Tak se bojím, aby něco nezanedbal
Ale snad bude všechno v pohodě ![]()
No pokud má zas doktor takhle „laxní“ přístup, tak bych uvažovala o změně. Pokud by byla ta možnost. Ještě nejsi tak dlouze těhotná, ale s tím pohlavím si mě dostala!!
Ochota sama pan doktor koukám
. Na tvěm místě bych to udělala, po tom co jsi napsala.
@lucie.kyselova píše:
No pokud má zas doktor takhle „laxní“ přístup, tak bych uvažovala o změně. Pokud by byla ta možnost. Ještě nejsi tak dlouze těhotná, ale s tím pohlavím si mě dostala!!Ochota sama pan doktor koukám
. Na tvěm místě bych to udělala, po tom co jsi napsala.
Já chápu, že to ještě nemusí třeba být vidět, ale některé maminy se to dozví třeba už na screeningu a mně řekne, že by to musel půl hodiny hledat a nebylo by to jistý. Mně by stačila třeba pravděpodobnost, na co to asi vypadá. Čím dál víc se přikláním ke změně, ale nevím jestli to půjde. U nás mají všichni stop stavy
Taky mi moc ochotný nepřijde.
Měla jste některá CS0 i po termínu a nakonec se porod rozběhl sám bez vyvolání? ![]()
Take ozivuji diskuzi. Cs 1 muzou sami z niceho nic prijit kontrakce nebo prasknout voda? Souvisi to stim ta pripravenost porodnich cest? Jsem zoufala nechci prenaset, navic je mala dost velka rikala doktorka. Meli jste to nekdo tak?
@Anonymní píše:
Take ozivuji diskuzi. Cs 1 muzou sami z niceho nic prijit kontrakce nebo prasknout voda? Souvisi to stim ta pripravenost porodnich cest? Jsem zoufala nechci prenaset, navic je mala dost velka rikala doktorka. Meli jste to nekdo tak?
CS 1 vlastně nic není. Já měla cs 0 na kontrole 2 dny před porodem. Nakonec mi sám doktor řekl že se podle toho porod dá jen těžko odhadnout. Kolik jsi tt? Mě strasili taky s velkým miminem nakonec jsem přenasela skoro ty 2 týdny a malej měl 3600g
@moncicak123456 dekuji za vyjadreni, 37tt 3.500g, delka steh. Kosti a obvod briska sedi uz na 40tt ![]()