Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jojo, druhá strana je opravdu vyškolená. Hlavně v otravování lidí. U nás už zvonili i v neděli v době oběda… ![]()
Když jsem jednomu chytrákovi (tuším centropol energy)řekla, že mu nic nepodepíšu a ať mi návrh smlouvy nechá doma na prostudování, tak nejprve to nejde, pak že smlouvu nemá, že mu kolega co je má v autě zrovinka odjel a blablabla…
nejlepší je úvod: dobrý den, můžete mi ukázat váš účet za telefon…elektřinu, plyn… (co se tak představit, prokázat, říct koho zastupuju a co chci?)
Na jednoduchou odpověď: NE následuje reakce : ale my Vám to dáme levněji…
Na dotaz Jak to může tvrdit, když neví u koho jsem… začnou cosi blábolit ale to už zavírám dveře…
případně: mladíček za dveřmi na jeden nádech vychrlí monolog tak na 5minut, na čež mu sdělím, že se s ním na dané téma bavit nehodlám… ejhle, hned je chlapec pan Agresivní, pan Arogantní atdatd a ukončit hovor je téměř nemožné. Opět po chvíli zavírám rovnou dveře, ať si tam teda řeční…
Bohužel většině lidí je trapné hovor utnout prásknutím dveří, ale když to neuděláte, tak oni melou a melou… a furt kladou otázky… Jen jednou jsem řekla nemám zájem a dotyčný se rovnou slušně rozloučil a šel dál (asi začátečník, no
)
Ono je to s nimi vážně těžké. V Americe jsou vytrénovaní na osobní prodej a chovají se skutečně slušně. u nás je to jen vyjímečně, ale některé firmy opravdu je taky dobře připraví. ČEC má smůlu tu, že tihle podomní prodejci jsou najímaní externě. Takže není úplně kontrola nad tím, co to bude za lidi a jak se budou chovat. Ale to prostě není možné a samozřejmě ČEC není jediný. Nemůžou ale poslat úředníky do ulic, to by na tom moc nic nevydělali a zároveň potřebujou nějak dostat zákazníky, no. Ale jsou i mnohem horší, třeba Jehovisti, na to nesmíme zapomenout. ![]()
@tabby píše:
Ono je to s nimi vážně těžké. V Americe jsou vytrénovaní na osobní prodej a chovají se skutečně slušně. u nás je to jen vyjímečně, ale některé firmy opravdu je taky dobře připraví. ČEC má smůlu tu, že tihle podomní prodejci jsou najímaní externě. Takže není úplně kontrola nad tím, co to bude za lidi a jak se budou chovat. Ale to prostě není možné a samozřejmě ČEC není jediný. Nemůžou ale poslat úředníky do ulic, to by na tom moc nic nevydělali a zároveň potřebujou nějak dostat zákazníky, no. Ale jsou i mnohem horší, třeba Jehovisti, na to nesmíme zapomenout.
Po zkušenostech s podomními prodejci energií jsem jehovisty naopak částečně vzal na milost. Teda, ne, že bych se s nimi chtěl bavit, ale nejdou mi tak jednoznačně po peněžence. Mimoto se neskrývají zamoc úřední (nechodí „na kontrolu“) nebo za distributora (jsem z elektrárny), nevyhrožují. Je celkem rychle zřejmé, že jde o nějaké podomní nabízeče duchovna, se kterými se bavit nemusíte, když nechcete.
A ještě dodávám k té části „A při nečekané a nesjednané návštěvě podomního obchodníka, stejně jako při oslovení operátorem s nabídkou smlouvy po telefonu, nejste na jednání o smlouvě připraveni. Druhá strana je připravena a vyškolena, jak získat váš podpis, kdežto vy nejste připraveni vůbec. To je pro vás velké riziko.“
Ono taky nikoho nikdo nenutí, aby podepisoval vše hned, jde si dát i čas na rozmyšlenou. Ano, prodejci na vás můžou vytvářet nátlak, ať se rozhodnete ihned, ale konečné rozhodnutí je vždy na vás. To si možná taky spousta lidí neuvědomuje.