Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer všem. Žijí v Česku 4 roky, mám syna.
Chtěla bych víc vědět o tradicích na Velikonoce. Na internetu jsem něco našla, a ráda bych byla kdyby se semeno podělili živé lidé co dělají na Velikonoce a jaké třeba tradice se dá dodržet i teď.
My děláme každý rok malované vajíčka, minulý rok jsem pekli mazanec (snad to je správný název), tuten rok budeme prvně péct beránka.
Děkuji za každou radu ![]()
Velikonoce se urcite liší i regionálně. Na škaredou středu dělám šišaté bramboráky, děláme pučálu, manžel plete pomlázku… doporučuju navštívit některý ze skanzenů:)
Velikonoce jsou predevsim krestansky svatek, liturgie je nabita tradicemi, ktere jsou vyhradne velikonocni, ale v sekularnim svete se vse redukovalo na pouhe ruzne druhy zradla a pomlazku. Takze ke zradlu si jeste pripis jidase a koprivovou nadivku, pomlazku si vygoogli - dosti kontroverzni zalezitost, nemohlo Ti uniknout.
Tuten rok? Takze bydlíš na Plzeňsku? ![]()
U nas se jedou vajíčka, nádivka z uzeného masa s kopřivami, mazanec, pomlazka uz je jen ve vaze s březovými větvičkami, co zemřel dědeček, ktery jeste dodrzoval šupání (ženy dostávaly pomlázkou symbolicky pres zadek, aby neuschly).
U nás bývá tradičně br. salát a kuřecí řízky. Máme to spojeno k Velikonocům na oběd.
Ten beránek a zajíc (dělám třený recept). Mám připraveno, když děti chodí na šlahačku.
Hlavní je, ať je teplo. Letos děda vymýšlí, že chce vnoučata pár dní na prázdniny. Muž ve středu jede do práce. Tak je možné, že budu mít odpočinkové dny. Ale na návštěvy se připravím.
Pocházím z Valašska. Když sem byla dítě tak to taky bylo o něčem jiném než je nyní. Ale stále je to o blízkosti rodin, dobré slivovici, pohoštění. Dřív se dělalo pohoštění prakticky pro všechny, scházelo se u nás třeba 30 lidí, sousedi, známí, spolužáci…postupně upadali jak návštěvníci, tak náš chtíč kolem nich poskakovat. V dnešní době když nejedu do rodného města (kde trávíme velikonoce v kruhu rodiny, u nás tím myšleno cca 40 lidí) a zůstanu doma kousek od Prahy, tak mám dům i zahradu vyzdobenou různými velikonočními motivy, věnce z proutí, na vrbách pověšeně vajíčka. Doma mám malované vejce z cibulového nálevu (uvařím vajíčka natvrdo ve vodě z cibulových slupek, někdy zdobím travičkou, kytičkama, a na vajíčko upevím punčochou, sundávám až je studené). Muž plete pomlázku. Beránka ani mazanec nepeču, protože to nikdo nejí. Naše děti sbírají po zahradě schované králíčky a vajíčka z čokolády (to ale není tradice, to děláme druhým rokem pro zábavu dětí). Po odpoledni jedem jako rodina na nějaký výlet.
Jo a dneska jsem s děckama sadila osení na výzdobu. To je akorát, ať vyroste.
@luccifera děkuji moc. O pomlázce vím ale zapomněla jsem na ni.
Muž je Čech ale žádné tradice nedodržuje, od doby jak jsem spolu tak ho táhni do toho že by bylo fajn aspoň nějaké dodržovat kvůli synovi, a já jsem z rodiny jde jsme tak nějak ty tradice dodržovali a je to prima jak jsme se jako dečka těšili už na to co budeme dělat 🙂
@Pudloslava to souhlasím samozřejmě. Na liturgii chodím, jenže na to se těším jenom já. Jde spíš o to aby jsem něco našla co se v naší rodině bude dodržovat a na co se budeme těšit všechny a hlavně dítě. Třeba peču beránka nebo dělám vejce ne kvůli tomu že se chci najíst ale protože syn od 2 let vaří a peče semeno, a moc se těší třeba na vánoce péct spolu cukrové, a to chci aby se těšil i na Velikonoce
@Mar__tanka1983 píše:
Tuten rok? Takze bydlíš na Plzeňsku?
U nas se jedou vajíčka, nádivka z uzeného masa s kopřivami, mazanec, pomlazka uz je jen ve vaze s březovými větvičkami, co zemřel dědeček, ktery jeste dodrzoval šupání (ženy dostávaly pomlázkou symbolicky pres zadek, aby neuschly).
Ano jsem v Plzni 😁 je to hned poznat 🙈
Děkuji nádobku určitě vyzkouším, pomlázku nepletu ale minulý rok nam udělala babička, malej byl nadšený jak jsem slibke kamarádům a on ji samozřejmě hned vyzkoušel 😁
@Kelsey my máme taky bramborový salát, my ho máme moc rádi, děláme na vánoce, Velikonoce a narozky (mezi tím taký, ale prostě tyhle oslavy bez salátů nejdou) 🙂
@Anonymní píše:
Pocházím z Valašska. Když sem byla dítě tak to taky bylo o něčem jiném než je nyní. Ale stále je to o blízkosti rodin, dobré slivovici, pohoštění. Dřív se dělalo pohoštění prakticky pro všechny, scházelo se u nás třeba 30 lidí, sousedi, známí, spolužáci…postupně upadali jak návštěvníci, tak náš chtíč kolem nich poskakovat. V dnešní době když nejedu do rodného města (kde trávíme velikonoce v kruhu rodiny, u nás tím myšleno cca 40 lidí) a zůstanu doma kousek od Prahy, tak mám dům i zahradu vyzdobenou různými velikonočními motivy, věnce z proutí, na vrbách pověšeně vajíčka. Doma mám malované vejce z cibulového nálevu (uvařím vajíčka natvrdo ve vodě z cibulových slupek, někdy zdobím travičkou, kytičkama, a na vajíčko upevím punčochou, sundávám až je studené). Muž plete pomlázku. Beránka ani mazanec nepeču, protože to nikdo nejí. Naše děti sbírají po zahradě schované králíčky a vajíčka z čokolády (to ale není tradice, to děláme druhým rokem pro zábavu dětí). Po odpoledni jedem jako rodina na nějaký výlet.
My jsme kdysi měli takové oslavy a děsně mi chybí ten pocit a radost že se všechny seberou. Teď to bohužel nejde, manželova rodina nikdy nic neslaví takže pro ně bylo divné jak jsem je zvala aspoň na oslavu malýho, a moje rodina je daleko. Takže my buď jsem doma tři a nebo třeba se sejdeme s kamarády
Tak hezký si odpočinek (ten taky občas člověk potřebuje)
A moc děkuji za rády