Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nezijem na Slovensku, ani v Cechach, ale keby som na SK zila, nechcela by som CeskoSlovensko, nie preto, zeby som si myslela, ze nas Cesi utlacaju, to mi nikdy nenapadlo, ale bohuzial v Cechach a na Slovensku je dostatok blbcov, ktori by to zneuzili ku tvorbe vzajomnych, nezmyselnych, zbytocnych a pripadne ucelovo stimulovanych, narodnostnych konfliktov.
A tiez by som nechcela vasich politikov, dakujem, neprosim, ale nechcem ani tych nasich, slovenskych. ![]()
@vokishka píše: Více
To je vtipne, vetsina Slovaku zijici a studujici v Cesku nemaji zadne ambice mluvit cesky
Muj otec je puvodem ze Slovenska, zije tu uz 40 let, a je jeden z mala, co mluvi a pise cesky.
@Wani píše: Více
Ja to mam naopak. Moj otec bol z Ceska a jediny v sirokom dalekom okoli hovoril po slovensky🙂 Prakticky som v detstve nepoznala Cecha, ktory by na Slovensku hovoril po slovensky a je to tak doteraz. A tych Cechov tu zijucich sme ako rodina poznali dost.
Inak ja po cesky neviem a ani sa nejdem pokusat tak hovorit, mam pocit, ze by som ten jazyk prznila. Minimalne prizvukom. Z rodiny som bola zvyknuta, ze sme si vsetci hovorili po svojom a rozumeli si, tak sa mi to zda zbytocne. Ak by som zila v Cr a bola v takom zamestnani, kde je spisovna cestina nevyhnutnost, bolo by to ine. Ale inak by som asi hovorila po slovensky. A tak isto beriem Cechov, ktori tu hovoria po cesky. Napr. 5 minut od bytu mam Dm, kde takto hovori predavacka. Nemam s tym problem. Preco aj?
Příspěvek upraven 07.06.25 v 16:20
Ti Slováci, kteří v Čechách chtěli zůstat se docela rychle česky naučili, aby zapadli. Oni se tady tak trochu za to, že jsou Slováci styděli, zatímco na Slovensku to byli velcí národovci. Ti, co tady jen studují nebo pracují a zůstat nemíní, logicky nemají zájem se učit česky. Je dobře, že jsme se rozdělili. Slováci se v Československu stále cítili utiskovaní, i když se naopak Slovensko pořád protěžovalo. A pokud šli Češi pracovat nebo na vojnu na Slovensko, tak je tam Slováci často šikanovali.
@Da12 píše: Více
Na vojne sa sikanovalo bez ohladu na narodnost, obavam sa. Okrem toho, ti vojaci boli premiesani. Vela dostojnikov z cr na slovensku.
Znám místostarostu v ČR. Původně Slovák. Žije na území ČR přes 40 let, co je tady ženatý a byl tady na vojně. Slovensky mluví. Chápu, že je hrdý a nemá potřebu, aby schovával původ. Někdo mu to má za zlé. Že se mohl za ty roky naučit.
@Kelsey1 píše: Více
To je podla mna taka cesko-slovenska animozita. Ved v cr aj sr zije kopec inych cudzincov, ktori hovoria vacsinou anglicky. To nikoho tak neirituje.
@Mkmkz píše: Více
Však mi taky slovenština nevadí. Mám ji ráda. Naše děcka ji rozumí, protože ji od mala přirozeně slyší.
Někoho irituje vše. Někdo nadává, že se používají zahraniční výrazy a strkají se do běžné mluvy.
To je prostě povaha lidí, kterým bude vadit vždy něco. Negativisté od přírody.
moje máma mluvila a psala cesky a znám takovych vic, na druhou stranu nechapu proc by měli, když jim kazdy rozumi
Keby som zila v Cechach, ucim sa cesky a hovorim cesky, nejak sa mi to zda ako ista forma slusnosti hovorit jazykom statu, kde zijem. Kedysi som chcela pracovat pre cesku firmu v zahranici, nakoniec z toho nic nebolo a potom som si povedala, ze vyuzijem emimino k tomu, aby som sa cesky naucila bez namahy, len tak, ze to tu citam a snazim sa pisat v cestine, viem, ze ten jazyk hrozne prznim, ale inak sa nenaucim. Neviem, ci budem niekedy cestinu potrebovat, pravdepodobne nie, ale aj tak sa ju rada ucim, samozrejme
bez namahy.
V zahranici ma podla prizvuku tipuju na Chorvatku, Rusku, Cesku, Talianku.
@My Melody píše: Více
To chapem s tou cestinou.
Ja som v tomto taka drza. Nepovazujem za poctu, ked sa mi niekto prihovori v mojom jazyku. To ale asi bude tym zazitkom, ze sme si rozumeli, aj ked sme hovorili „dvojjazycne“.
Na druhej strane, podla mna sa da brat ako „lichotka“ aj to, ked si vela slovenskych studentov vyberie nejaku cesku univerzitu, alebo si dobrovolne zvoli zivot v cr. Moze to byt aj znak toho, ze robia asi nieco dobre, ked si ich niekto zvoli. Na druhej strane, aj ti studenti, pracujuci tam prinasaju isty potencial a dalej rozvijaju a utvaraju niektore veci a zivot.
Presne, jak človek má tie dva jazyky v hlave v jednej krabici, tak mám hlavne problém nezamieňať slova za tie z druhého jazyka, alebo používať správny prízvuk. A potom mi to príde ako prznenie. A všímam si to u všetkých, Slováka čo sa snaží písať alebo hovoriť česky (a nemá prax desiatky rokov) ide väčšinou rozoznať po 2-3 vetách, a rovnako aj naopak. Mne to strašne ťahá uši a oceňujem skôr, keď sa so mnou nesnažia rozprávať slovensky ![]()
Já jo. Mám Slovensko ráda. Slováci maji krásný folklor - žije to tam, přírodu, různorodé regiony a nářečí…
Ale důvod k tomu objektivně není.