Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, dostala se nám nabídka jet v létě k moři do chorvatska.
Hrozně mě to láká, děti u moře ještě nebyly a já dlouho taky ne. Jenže se bojím kvůli té uprchlické krizi. u moře jich asi moc nebude, ale bojím se na cestě a na hranicích. a tak mě zajímá Váš názor. zda taky pojedete nebo raději ne?
Já právě řeším Itálii, Rakousko zavírá hranice, budou tam kolony, fronty, taky to řeším. A sama nevím. Počítám, že ta cesta bude trvat neúměrně dlouho, do Chorvatska to v létě bývá masakr sám o sobě, ještě jestli tam budou nějaká omezení díky migrantům, to se stráví na cestě půl dovolené.
@Mar80 toť otázka..jediný co je fakt že migranti nejsou přímo na těch hranicích přes které jezdíme k moři, ale teď sou kontroly zase na všech hranicích takže to může být na dlouho, těžko říct jak to budou mít ošéfované ptž to podle mě ani oni sami neví…
My sme chtěli jet budeme mít v létě 3měs. miminko, ale asi to vypustíme, příští rok určitě nejedeme ptž to bude druhý syn v blbém období buď ještě nechodící nebo začínající takže by všude padal atd…takže třeba za 2 roky to bude snad lepší…já doufám…
Ja teda zvažuji na leto Rakousko hory ale nějak se k tomu nemůžu dokopat. Mám strach jet.
Ale zase kam jít, všude něco
@critline píše:
Ja teda zvažuji na leto Rakousko hory ale nějak se k tomu nemůžu dokopat. Mám strach jet.
Ale zase kam jít, všude něco
já přemýšlím poprvé nad Slovenskem nebo Maďarskem, prostě moře nahradit termálama, tam snad bude klid.
@terinka4444 píše:
já přemýšlím poprvé nad Slovenskem nebo Maďarskem, prostě moře nahradit termálama, tam snad bude klid.
No my přemyšleli nad Slovenskem- pocházim z těch končin ale ty ceny mně teda dostali
Proto volím Rakousko kde v ceně ubytování je i karta se vstupy zdarma.
Termály na Slovensku super ale ceny děsný-Tatralandie nebo Bešeňová
@critline píše:
No my přemyšleli nad Slovenskem- pocházim z těch končin ale ty ceny mně teda dostaliProto volím Rakousko kde v ceně ubytování je i karta se vstupy zdarma.
Termály na Slovensku super ale ceny děsný-Tatralandie nebo Bešeňová
no to máš pravdu, jsme na to taky čučela jak na drát, ty vstupy jsou tedy fakt napálené, v podstatě týden tam vyjde naprosto stejně jak letecky moře. Jenže já má vodní děti, oni chtějí koupání, prostě dovolenou u vody, hory je nenadchnou. Mám tedy zazálohovanou dovolenou v Turecku, létáme tam téměř každý rok hned po škole, ale to nevím, jestli bude v červnu reálné
a dovolená se bude muset bookovat už teď s předstihem, protože tím jak vypadávají tradiční velké destinace, zbytek relativně bezpečný je a bude předražený a vyprodaný. Taky nevím, co s tím sakra.
Právě že jsem chtěli jet na noc. jedeme jen nahoru cca 700km, ale toho zdržování na cestě se bojím no.
Tak v létě je to běžně cesta v zácpách na 24 hodin. Ideálně kdyby šlo ubytování třeba od středy do středy, což většinou nejde, ty výměny v sobotu jsou strašný.
Určitě nejedeme víkend, ale v týdnu takže to by problém být asi neměl.
@Mar80 píše:
Určitě nejedeme víkend, ale v týdnu takže to by problém být asi neměl.
tak to by myslím, že by mělo být v pohodě, tedy rozhodně v lepší pohodě než o víkendu.
My jeli loni Chorvatsko- vyráželi jsme ve čtvrtek večer. My teda rádi scházime často mimo dálnici- teda dobrodružství
hlavně loni teda navigace skončila v kufru.
Slovinsko jsme jeli mimo dálnici a hranice s Chorvatskem jsme prošli v takové vesnici- koukali na nás jak na UFO. Tenhle rok by to naše kochání krajinou už realne nebylo.
Ráda se přidám do této aktuální diskuse. My se chystáme s babičkou a dědou do Chorvatska teď v půli května a pak podruhé s mužem sami v srpnu (jezdíme mimo víkend). Tam to asi bude v pohodě, jedeme na ostrov Lošinj, ale na cestu jsme popravdě hodně zvědaví. Vybraní cesty je na dědovi, já zjišťuji jen na stránkách slivnska a chorvatska aktuální situace na hranicích a silnicích a celkově - on není tak jazykově vybaven. Obávám se, že co pouští do naší televize je ještě slabý odvar skutečné situace. Uvidíme jak se to změní do letní sezony. Každopádně na noc bych tentorkát nejela ani za milion. Navíc cca před 3 týdny přes noc nefungoval ani hraniční přechod Šentilj (u Mariboru), jak se to vyvyinulo teď nevím, dávám tomu chvíli klid. Takže situace určitě není moc dobrá, ale také bohužel se každým týdnem mění a přesouvá jinam, podle toho kde co zavřou. Tak pokud někdo bude mít aktuální info, třeba že tam někdo byl, pište.
Já spíš nyní řeším, jestli mám jít vyměnit klukovi pas. Focený jsme ve 3 měsících a nyní mu byl rok. Navíc má jiné přijmení než já.
@jita20 pas běž vyměnit, ta stovka stojí za klid, do léta to bude rok a ta změna toho dítěte bude viditelná. Taky jsme teď měnila platný pas.