Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@unuděná nesedela, ale nejezdila jsem do zahranici s tim, ze s prvni kontrakci si zahraju zavod s casem a vydam se do ceska, abych stihka porodit za hranicema..a v kontrakcich bych max odkudkoliv z ceska jela do porodnice a ne na vylet z Berlina do ceska..predpokladam, ze rodici by asi neridila, takze misto jizdy do porodnice by se vydala na vlak a zjistovala nejblizsi spoje a doufala, ze neporodi ve vlaku? A za 2 hodky v cesku z Berlina fakt neni..to mozna rychlejší jizdou v Drazdanech autem. Vlakem tak 5 + cesta na vlak, cekani na spok a v cesku co vystoupi na prvni zastavce a vola si rychlou? No proc ne, kdyz ten adrenalin nekomu za to stoji.
@PAN66 píše:
@unuděná nesedela, ale nejezdila jsem do zahranici s tim, ze s prvni kontrakci si zahraju zavod s casem a vydam se do ceska, abych stihka porodit za hranicema..a v kontrakcich bych max odkudkoliv z ceska jela do porodnice a ne na vylet z Berlina do ceska..predpokladam, ze rodici by asi neridila, takze misto jizdy do porodnice by se vydala na vlak a zjistovala nejblizsi spoje a doufala, ze neporodi ve vlaku? A za 2 hodky v cesku z Berlina fakt neni..to mozna rychlejší jizdou v Drazdanech autem. Vlakem tak 5 + cesta na vlak, cekani na spok a v cesku co vystoupi na prvni zastavce a vola si rychlou? No proc ne, kdyz ten adrenalin nekomu za to stoji.
Tak psala, že musejí jet do Berlína, čili předpokládám, že jede s někým (partnerem). A teda neznám žádnou prvorodičku, co by jí hned nastoupily kontrakce jako prase, že by nedala 2-3 hodiny v autě. Jen říkám, jak bych to udělala já, to je holt na každém. Respektive, já bych si spíš zjistila, kolik by mě tam stál případný porod, protože bych určitě neřešila pár/desítek tisíc korun v takovém krajním případě.
Tady by ti měli dát přesné informace, zkuste tam zavolat, pokud někdo z rodiny umí německy. Hledala jsem informace na Googlu v němčině a není to všechno úplně samozřejmé.
@Anonymní píše:
Já, co jsem se tak snažila trochu do toho začíst, tak pojišťovna uhradí to, co uhradí pojišťovna tamnímu občanovi.
Teda ve státním zařízení.
Ale právě taky si úplně netroufnu to risknout bez předchozí konzultace s pojišťovnou. Může mi něco unikat, můžou tam být nějaké výjimky. Osobně by mi ani nevadilo rodit jinde, klidně bych to brala, jak to vyjde, tak to vyjde, ale taky bych se nerada zadlužila…Ale zas na druhou stranu mi přijde zvláštní, že bych jako těhotná měla být pořád jen doma.
V mém případě je dojezd do ČR nereálný, mám to minimálně 5 hodin. Ale myslím, že ani na ty dvě hodiny se úplně spolehnout nedá.
Ano uhradi ti to co hradi jim, ale pobyt na luzku a pripadne nejake veci spojene s komplikaci nemusi, taky je mozne, ze to budou chtit zaplatit po tobe a pak se to teptve bude resit s pojistovnou, takze mit vetsi obnost na ucte. Ja takhke musela vse platit v cesku na pohotovosti, kdyz jsem zila v Rakousku, pojistovna si to pak nejak vykomunikovala, ake nejake zakroky jsme musela zallatit cash a bylo to asi 60 tisic.pak mi to vratila rakouska pojistovna.
@unuděná na to se ale nemůže spoléhat, já třeba znám jednu, která své první dítě porodila za 3 hodiny od první kontrakce.
Zběžné googlení mi vyhodilo na stránkách VZP toto:
„Za lékařsky nezbytnou zdravotní péči je dle příslušných evropských nařízení považována i lékařská péče související s chronickým onemocněním, či těhotenstvím a porodem (pokud nebyl porod samotný předmětem vycestování do zahraničí).“
Z hrazení nákladů bych strach neměla. Jestli se německy domluvíš, tak bych klidně jela. V Německu jsem rodila třikrát a můžu jedině doporučit
Já byla naopak v nějakém dokonce asi 36 tt v ČR a vůbec mě nenapadlo řešit strach z předčasného porodu.
A jinak, pokud je zdravá a vše se vyvíjá jak má, tak šance, že porodí ve 35tt je tak maličká, že pokud jsou důvody cesty do zahraničí vážné, tak bych byla ochotná to risknout. Holt když bude průšvih, budou muset rozbít prasátko no ![]()
@Aduš8 píše:
@unuděná na to se ale nemůže spoléhat, já třeba znám jednu, která své první dítě porodila za 3 hodiny od první kontrakce.
Ve 35 tt?
@unuděná píše:
Tak psala, že musejí jet do Berlína, čili předpokládám, že jede s někým (partnerem). A teda neznám žádnou prvorodičku, co by jí hned nastoupily kontrakce jako prase, že by nedala 2-3 hodiny v autě. Jen říkám, jak bych to udělala já, to je holt na každém. Respektive, já bych si spíš zjistila, kolik by mě tam stál případný porod, protože bych určitě neřešila pár/desítek tisíc korun v takovém krajním případě.
Staci jedna bouracka a natahne se to, my jezdili z Berlina vzdy kolem 3 hodin na hranice a jednou 6,5 kolona jak prase a my stali, 2 kamiony bourali..nevim, v tomhle stavu mi to prijde zbytecny risk jak vlak tak moznisty ze uvaznu nekde na dalnici..ale kazdy at si dela co chce, kdyz to nekomu za risk stoji. Mne se uz tohle sice ne snporodem, jednou vymstilo a za me, radsi neriskovat.
@Aduš8 píše:
zakladatelka ale není prvorodička, své první dítě porodila v 38. tt
@unuděná ne, v normálním termínu, ale nemyslím si, že by tohle hrálo roli, pokud se porod rozjede.
@PAN66 píše:
Staci jedna bouracka a natahne se to, my jezdili z Berlina vzdy kolem 3 hodin na hranice a jednou 6,5 kolona jak prase a my stali, 2 kamiony bourali..nevim, v tomhle stavu mi to prijde zbytecny risk jak vlak tak moznisty ze uvaznu nekde na dalnici..ale kazdy at si dela co chce, kdyz to nekomu za risk stoji. Mne se uz tohle sice ne snporodem, jednou vymstilo a za me, radsi neriskovat.
Jasně no, ale píše, že tam musí jet. Čili já za tím vidím třeba nějakou vážnou nemoc, pohřeb, svatbu.. prostě vážnější důvody, ne návštěvu s kafíčkem na terase. Mě by to za to stálo. Nebude ještě ani zdaleka v termínu.
Ani jsem nečekala takových odpovědí
každopádně všem moc děkuji, zkusím to probrat ještě přímo s tchýní, ať mi vyzjisti co a jak přímo v Německu a uvidím, jak se nakonec rozhodneme ![]()
A jak se to ma. u miminka, kdyz ho porodis v zahranici? A neni jeste neni nikde prihlasene k pojistovne? To jde z matciny pohistky ukony spojene s miminkem, kdyby nedejbize dite potrebovalo nejaky ukon? Zavolej si na pojistovnu a optej se jak to chodi a pak na n
nemeckou, co je v ramci pojisteni uznatelne na eu karticku pri porodu, at aspon vis do ceho pripadne jdete.