Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@unuděná píše:
S pojištěním neporadím, ale z Berlína jsi na hranicích za 2 hodiny, pokud jsi prvorodička, tak bych se dvakrát nezdráhala a prostě počítala s tím, že kdyby cokoli, jedu domů
A co úraz, nehoda? Spoléhat, že kdyby něco, dojedu, je velmi bláhové
@PAN66 dítě je i ve Německu automaticky pojištěné pod matkou, ani tady se nerodí děti s pojistkou
@Kfětoslava píše:
A co úraz, nehoda? Spoléhat, že kdyby něco, dojedu, je velmi bláhové
Tak úraz nebo nehoda se mohou stát i za 20 minutovou cestu do porodnice. A když nedojedou, tak nedojedou. Prostě zajedou do nejbližší porodnice - s hlavičkou mezi nohama snad nebudou řešit, kolik je porod v DE bude stát ne? Ale nedočetla jsem, že už jedno dítě mají. Pokud by měli jet i s ním, tak je to podle mě pěkná blbost.
Pokud byl prvni porod ve 38tt, ted jsi ve 35tt a navsteva v DE je „na par tydnu“, rozhodne bych nikam nejela - zejmena, pokud penize jsou pripadne problem…
@unuděná píše: Úplně stejně, jako jsem se rodící vydala do 45 minut vzdálené porodnice a ještě si cestou zašla na pizzu, ano. A že se stane něco cestou? No tak zase stejné řešení, jakoby začala rodit v Berlíně - do nejbližší porodnice nebo volat RZetu, pokud by šlo o překotný porod, tak poslední, co bude řešit, jsou výlohy za porod v DE. Nebo vy jste snad všechny od 30tt seděly doma na zadku? Já ještě v 38tt jela za rodinou 3 hodiny po ČRTašku v kufru a odpočívat. O nic víc nejde.
Přesně, jela jsi po CR a ne do jiného státu
u prvního jsem letěla nejak 28tt, u druhého díky covidu jen po CR, ale osobně bych si lajzla zahraničí do 32tt kvůli pojištění. Po CR s taskou v kufru kamkoliv po republice… teda krom Ústí, tam proste nechceš ![]()
Já bych nejela, nebo se informovala u pojišťovny. Já třeba rodila v ČR a stejně mi to pak pojišťovna jiného EU státu neproplatila (s čímž jsem ale počítala). Jak v 35-36 tt dokážeš, že to nebude za cílem porodu, když si už skoro v termínu? Pojišťovny rády hledají záminku neplatit. Aktuálně jsem rodila u německých sousedů, cena za porod je kolem 4-5 tis eur, tipuji, že v DE to bude podobný. Některé státy EU to mají tak, že hradí jenom do výši, do které hradí svým občanům. Tedy v čr povězme by byl rozdlíl kolem 3tis (ale nevím jak to má čr). Taky - všichni řeší porod - ale kdo zacvaká případný inkubátor a intenzivní péči? Ani u bezproblémového těhu nikdy nevíš. U inkubátoru to naběhne na desettisíce eur jak nic. Pořádně bych se proptala u pojišťovny nejenom na porod, ale na pojištění nákladů za dítě, které klidně může pak v nemocnici zůstat dýl.
@Magda26 píše:
Pokud byl prvni porod ve 38tt, ted jsi ve 35tt a navsteva v DE je „na par tydnu“, rozhodne bych nikam nejela - zejmena, pokud penize jsou pripadne problem…
Uaaa, návštěva je ZA pár týdnů. A za těch pár týdnů bude 35 tt. Než něco okomentuji, ideálně si to pořádně přečtu nejdřív. Pokud něčemu nerozumím, buď se zeptám, nebo radši mlčím.
@hospodki píše:
Přesně, jela jsi po CR a ne do jiného státuu prvního jsem letěla nejak 28tt, u druhého díky covidu jen po CR, ale osobně bych si lajzla zahraničí do 32tt kvůli pojištění. Po CR s taskou v kufru kamkoliv po republice… teda krom Ústí, tam proste nechceš
Jak říkám, já bych jela, pokud jsou k tomu vážné důvody. Berlín není Moskva. Ta šance, že překotně porodí v 35tt je podle mě dost nízká. Ale záleží na spoustě okolností. Mě by třeba nevadilo risknout, že si porod zaplatím, kdyby se to tam rozjelo nějak hodně rychle. Pokud by to byla třeba jediná šance, jak pomoci rodině v těžké situaci.
@unuděná Tak ja tak nejak premyslim, jake vážné duvody nastanou za par tydnu… Zminena svatba treba pro me tim duvodem neni, to bychs e ve 35tt nikam nehnala. A o pohrbu ci vazne nemoci zas tezko bude vedet takhle predem.
@j.a.n.i1 píše:
@unuděná Tak ja tak nejak premyslim, jake vážné duvody nastanou za par tydnu… Zminena svatba treba pro me tim duvodem neni, to bychs e ve 35tt nikam nehnala. A o pohrbu ci vazne nemoci zas tezko bude vedet takhle predem.
Já si ty důvody představit dovedu, rodina je pro mě velmi důležitá a na zmíněnou svatbu, ale třeba i významné jubileum bych jet chtěla, ale nebudeme tady fantazírovat. Beztak je to na zvážení zakladatelky, zda si to riskne nebo ne.
@unuděná píše: Úplně stejně, jako jsem se rodící vydala do 45 minut vzdálené porodnice a ještě si cestou zašla na pizzu, ano. A že se stane něco cestou? No tak zase stejné řešení, jakoby začala rodit v Berlíně - do nejbližší porodnice nebo volat RZetu, pokud by šlo o překotný porod, tak poslední, co bude řešit, jsou výlohy za porod v DE. Nebo vy jste snad všechny od 30tt seděly doma na zadku? Já ještě v 38tt jela za rodinou 3 hodiny po ČRTašku v kufru a odpočívat. O nic víc nejde.
Bude v 35tt. To se jedná o porod nedonošeného dítěte s velkými riziky pro plod. Takže je nutné počítat s péčí na novorozeneckém JIPu a to je celkem pálka. A riskovat dvouhodinovou cestu na hranice a pak ještě do nejbližší porodnice, je nesmysl.
Jestli jde čistě o ty peníze, tak to zas tak hrozné není. Část bude bráno jako emergency. Navíc - tchýně v Berlín, znamená to, že Němka? Takže manžel Němec? Pro ně žádná extra pálka. A taky, Němci mají často privátní připojištění a to leckdy kryje i děti, manželku, takže i porod. Nemáte tohle?
Co se týče rizika - tak si myslím, že německé zdravotnictví není o nic horší než české, takže tam problém taky nevidím. Předčasný porod je riziko všude, ale záchranka taky funguje všude (v Evropě)… Takže jediný možný diskomfort - jazyk, ale to asi taky nebude problém, když je část rodiny v Německu, tak asi obstojně umíte… ![]()
@Janli píše:
Bude v 35tt. To se jedná o porod nedonošeného dítěte s velkými riziky pro plod. Takže je nutné počítat s péčí na novorozeneckém JIPu a to je celkem pálka. A riskovat dvouhodinovou cestu na hranice a pak ještě do nejbližší porodnice, je nesmysl.
Já to tu nechci plevelit, ale kde je teda ta hranice, do kdy se ještě přes hranice vydávat může? Když by jela ve 29tt a přišel porod, tak by to snad nebyl porod nedonošeného dítěte s velkými riziky?
Tyhle věci se stát mohou, samozřejmě, ale je pak celkem fuk, zda v Německu nebo v ČR, průšvih je to vždy. Ale jestli víš ceník pobytu na novorozeneckém JIPu v DE, tak by to možná zakladatelce pomohlo víc než tyhle spekulace.
@unuděná píše:
Já si ty důvody představit dovedu, rodina je pro mě velmi důležitá a na zmíněnou svatbu, ale třeba i významné jubileum bych jet chtěla, ale nebudeme tady fantazírovat. Beztak je to na zvážení zakladatelky, zda si to riskne nebo ne.
Tak kdyz bys na to mela, tezko rict jak je na tom zakladatelka a jestli vubec umi nemecky pak musis pocitat, ze si zacvakas i tlumocnika a to taky neni extra levny, resit pak dite nekde na intenzivce a nerozumet co s nim je a co s nim budou delat.
jako ty to beres tak, ze sance ze se neco stane je mala, tak ja nevim, mam kolem sebe dost pripadu, kdy byla nizka sance, vse ok a behem chvilky vse jinak.. ![]()