Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@unuděná píše:
Já to tu nechci plevelit, ale kde je teda ta hranice, do kdy se ještě přes hranice vydávat může? Když by jela ve 29tt a přišel porod, tak by to snad nebyl porod nedonošeného dítěte s velkými riziky?Tyhle věci se stát mohou, samozřejmě, ale je pak celkem fuk, zda v Německu nebo v ČR, průšvih je to vždy. Ale jestli víš ceník pobytu na novorozeneckém JIPu v DE, tak by to možná zakladatelce pomohlo víc než tyhle spekulace.
U pojistoven je to vetsinou max do 7. mesice myslim, ale nektere uz ani ten 7. nechteji pojistovat.
@unuděná píše:
Já to tu nechci plevelit, ale kde je teda ta hranice, do kdy se ještě přes hranice vydávat může? Když by jela ve 29tt a přišel porod, tak by to snad nebyl porod nedonošeného dítěte s velkými riziky?Tyhle věci se stát mohou, samozřejmě, ale je pak celkem fuk, zda v Německu nebo v ČR, průšvih je to vždy. Ale jestli víš ceník pobytu na novorozeneckém JIPu v DE, tak by to možná zakladatelce pomohlo víc než tyhle spekulace.
Ale ve 29. Tydnu jsi jeste i pripojistena. I kdyz je fakt, to taky neni buhvi co, my s tim meli uz opletacky, eu kartu i pripojisteni a vse jsme platili a pak vymahali po pojistevne a ta se cukala..
@PAN66 píše:
Ale ve 29. Tydnu jsi jeste i pripojistena. I kdyz je fakt, to taky neni buhvi co, my s tim meli uz opletacky, eu kartu i pripojisteni a vse jsme platili a pak vymahali po pojistevne a ta se cukala..
To nic nemění na faktu, že zůstat několik týdnů/měsíců s nedonošencem v zahraničí nebude žádný med. Ale ano, pokud jde zakladatelce primárně o ty peníze, pak to chápu. Já bych v takové situaci prachy řešila až na posledním místě.
Porodu v Berlíně bych se vůbec nebála, navíc by ti mělo platit pojištění v rámci EU pokud by to prostě přišlo dřív.. Můžeš jít taky klidně po porodu za 2 hodiny domů, není tu povinnost ležet pokud je vše ok. Jen tu pořád opruz s rouškami
taky nevím na jak dlouho plánuješ jet, jak jsi na tom zdravotně teď ![]()
Porod nesmi byt planovany, na to bacha, toho se v tim to tydnu muze pojišťovna chytnout..ale spis se muzou dohadovat, ze jsi jela ve vysokem stupni, proto uz cestovky tento tyden nepripojistuji.
Jinak mas narok pres EU kartu, ale jen do vyse jaka je v Cesku, cili rozdil si doplatis a v Nemecku je to mnohem drazsi, nejen porod, ale i nasledna poporodni, intenzivni pece.
Proto stejne jak v Rakousku ma mnoho Nemcu pripojisteni, takze ano, muze se ti to i tak prodrazit. Ja ziju v Rakousku a uz se nam stalo, ze i kdyz EU kartu mame, tak jsme museli platit a pak to resit s pojistovnou. proste fakturu dali nam a zaplatte a pak si to poreste s pojistovnou.
Pokud musíte za ošetření zaplatit, můžete požádat příslušnou instituci vašeho státu o proplacení této částky ještě v době, kdy jste v zahraničí, a částka vám bude zaslána tam, nebo požádat o proplacení této částky svou zdravotní pojišťovnu po návratu domů. Náklady budou proplaceny na základě pravidel a sazeb platných v zemi, v níž byla péče poskytnuta. Budou tedy buď proplaceny v plné výši, nebo se na nich budete muset jako pacient spolupodílet podle předpisů země, v níž byla péče poskytnuta. Vaše pojišťovna se však může rozhodnout proplatit vám náklady v plné výši podle svých vlastních pravidel.
@astoret píše:
Porod nesmi byt planovany, na to bacha, toho se v tim to tydnu muze pojišťovna chytnout..ale spis se muzou dohadovat, ze jsi jela ve vysokem stupni, proto uz cestovky tento tyden nepripojistuji.
Jinak mas narok pres EU kartu, ale jen do vyse jaka je v Cesku, cili rozdil si doplatis a v Nemecku je to mnohem drazsi, nejen porod, ale i nasledna poporodni, intenzivni pece.
Proto stejne jak v Rakousku ma mnoho Nemcu pripojisteni, takze ano, muze se ti to i tak prodrazit. Ja ziju v Rakousku a uz se nam stalo, ze i kdyz EU kartu mame, tak jsme museli platit a pak to resit s pojistovnou. proste fakturu dali nam a zaplatte a pak si to poreste s pojistovnou.Pokud musíte za ošetření zaplatit, můžete požádat příslušnou instituci vašeho státu o proplacení této částky ještě v době, kdy jste v zahraničí, a částka vám bude zaslána tam, nebo požádat o proplacení této částky svou zdravotní pojišťovnu po návratu domů. Náklady budou proplaceny na základě pravidel a sazeb platných v zemi, v níž byla péče poskytnuta. Budou tedy buď proplaceny v plné výši, nebo se na nich budete muset jako pacient spolupodílet podle předpisů země, v níž byla péče poskytnuta. Vaše pojišťovna se však může rozhodnout proplatit vám náklady v plné výši podle svých vlastních pravidel.
Jak jsi přišla na to první vytučněné? Přečti si to druhé vytučněné.
@Hibou píše:
Ono asi záleží na tom, kde rodíš. Když si vybereš nějaký hogofogo ústav, vše ti pojišťovna neproplatí. A navíc, spíš bych se bála toho, že budou průtahy a fakturu budu muset zaplatit v době opuštění porodnice.
@unuděná píše:
Abych ti řekla pravdu, tak já odmítla jet v 28tt do Maďarska právě proto, abych byla v případě komplikací doma a ne někde v Šékesféherváru…..
Těhotenství je risk vždycky a těch pár týdnů vydržím doma na zadku. Když rodit, tak tam, kde doktorovi rozumím.
Ta karticka neni vsemocna, kazdy si to mysli a pak kouka. Svagrova porodila prekotne v Italii v 36 tydnu a dluh necele 2 miliony i s kartickou EU..takze bacha na to, solaci to jeste ted.. ![]()
A jeste meli problemy na hranicich, dite nemelo pas a prevazeli ho nelegalne..
nejdříve je třeba jeho narození oznámit zvláštní matrice v Brně, která registruje české děti narozené mimo území ČR.
@ahhotep píše:
Ta karticka neni vsemocna, kazdy si to mysli a pak kouka. Svagrova porodila prekotne v Italii v 36 tydnu a dluh necele 2 miliony i s kartickou EU..takze bacha na to, solaci to jeste ted..![]()
A jeste meli problemy na hranicich, dite nemelo pas a prevazeli ho nelegalne..
nejdříve je třeba jeho narození oznámit zvláštní matrice v Brně, která registruje české děti narozené mimo území ČR.
A jak odůvodnili, že jí to odmítli proplatit? A jak vznikl tak velký dluh? Měla komplikace ona nebo dítě?
Jinak teda kontroly na hranicích v rámci EU jsem nezažila, tak nechápu, kdo jim dělal na hranicích problémy.
I když samozřejmě chápu, že správný postup je to nahlásit na matrice, když dítě nemá doklady.
@unuděná píše:
Tak úraz nebo nehoda se mohou stát i za 20 minutovou cestu do porodnice. A když nedojedou, tak nedojedou. Prostě zajedou do nejbližší porodnice - s hlavičkou mezi nohama snad nebudou řešit, kolik je porod v DE bude stát ne? Ale nedočetla jsem, že už jedno dítě mají. Pokud by měli jet i s ním, tak je to podle mě pěkná blbost.
Nějak ti nerozumím. Může se ji stát nehoda kvůli které bude spuštěn porod a nedoplatí se bez pojistky
Na této diskuzi je opět hezky vidět, jak někdo vidí sklenici napůl plnou a někdo napůl prázdnou
Přeji zakladatelce, ať se rozhodne v souladu se svým nastavením.
@sianka píše:
A jak odůvodnili, že jí to odmítli proplatit? A jak vznikl tak velký dluh? Měla komplikace ona nebo dítě?Jinak teda kontroly na hranicích v rámci EU jsem nezažila, tak nechápu, kdo jim dělal na hranicích problémy.
I když samozřejmě chápu, že správný postup je to nahlásit na matrice, když dítě nemá doklady.
Tak nam ji, obcas namatkove kontroluji.
@Hibou píše:
Omyl, to melo byt do vyse dane zeme, jakoze co platí obcane si platis taky, byt by to v cesku bylo zdarma..
@sianka píše:
A jak odůvodnili, že jí to odmítli proplatit? A jak vznikl tak velký dluh? Měla komplikace ona nebo dítě?Jinak teda kontroly na hranicích v rámci EU jsem nezažila, tak nechápu, kdo jim dělal na hranicích problémy.
Jde o to, ze vetsina Cechu si mysli, ze v jinych zemich je zdravotnictvi jako u nas, cili neplatite skoro za nic, tak to neni, ve vetsine zemi jsou zdravotni naklady mnohem vyssi a zrovna Nemecko mezi ne patri, takze pokud nemate sjednana nejaka pripojisteni i jako obcan dost doplacite.
Moje svagrova mela smulu v tom, ze ji prevezli s prekotnym porodem do nestatni nemocnice, nedali ji na vyber, byla nejbliz, u more jsou casto spis nestatni..a ano, nejake komplikace byly