Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den maminky, potřebovala bych poradit prosím. Jsem těhotná a musíme za pár týdnů odjet za tchýní do Německa konkrétně Berlína. Moje starost je, že budu ve 35 tt. a co jsem tak koukala, tak mě žádná cestovní pojišťovna nepojisti kdyby se tam cokoliv semlelo. Napr. Předčasný porod. A teď co s tím? Jsou nějaké možnosti jak odcestovat s klidným svědomím a nemít z toho obavy? Nevím ani na kolik by mě tam případný porod přišel. Doufám, že přijedu zase 2v1, ale potřebovala bych od někoho radu, jestli s tím nemá někdo zkušenosti? Jinak prvního jsem rodila na 38tt a toto těhotenství je bez komplikaci. Děkuji za Vaše odpovědi ![]()
@123Ter píše:
Dobrý den maminky, potřebovala bych poradit prosím. Jsem těhotná a musíme za pár týdnů odjet za tchýní do Německa konkrétně Berlína. Moje starost je, že budu ve 35 tt. a co jsem tak koukala, tak mě žádná cestovní pojišťovna nepojisti kdyby se tam cokoliv semlelo. Napr. Předčasný porod. A teď co s tím? Jsou nějaké možnosti jak odcestovat s klidným svědomím a nemít z toho obavy? Nevím ani na kolik by mě tam případný porod přišel. Doufám, že přijedu zase 2v1, ale potřebovala bych od někoho radu, jestli s tím nemá někdo zkušenosti? Jinak prvního jsem rodila na 38tt a toto těhotenství je bez komplikaci. Děkuji za Vaše odpovědi
no tak to teda nevím, jakou radu dostaneš - a ano, žádná pojišťovna tě nepojistí, proč tam musíš?
jedině mě napadlo, nějaké německé připojištění, ale to je asi blbost
@stinga omlouvám se, ale nechápu proč tento celkem rýpavý komentář, když s tím nemáte žádnou zkušenost a ani radu
každopádně děkuji za Vaši odpověď, ikdyž zcela zbytečnou
hezký den
Nikam bych nejela. Zavolej ještě na svoji pojišťovnu, jak by se k tomu asi postavili, ale směřovala bych to k tomu, že zůstanu doma.
To by mě také zajímalo.
Budu řešit něco podobného, jsem těhotná a často jezdím z rodinných důvodů do Rakouska. Také zatím nevím, jak to je, ale mám v plánu napsat dotaz přímo na svou zdravotní pojišťovnu.
Myslím, že snad není nutné v případě nerizikového těhotenství se celé těhotenství zdržovat jen doma a spíše bych myslela, že v rámci EU bude péče ve státních zařízeních normálně hrazená ze základního pojištění. Ale nevím.
Ráda si přečtu odpovědi ostatních.
@123Ter píše:
Dobrý den maminky, potřebovala bych poradit prosím. Jsem těhotná a musíme za pár týdnů odjet za tchýní do Německa konkrétně Berlína. Moje starost je, že budu ve 35 tt. a co jsem tak koukala, tak mě žádná cestovní pojišťovna nepojisti kdyby se tam cokoliv semlelo. Napr. Předčasný porod. A teď co s tím? Jsou nějaké možnosti jak odcestovat s klidným svědomím a nemít z toho obavy? Nevím ani na kolik by mě tam případný porod přišel. Doufám, že přijedu zase 2v1, ale potřebovala bych od někoho radu, jestli s tím nemá někdo zkušenosti? Jinak prvního jsem rodila na 38tt a toto těhotenství je bez komplikaci. Děkuji za Vaše odpovědi
Tak pokud nebude porod vyloženě překotný, tak bys snad dojela ještě aspoň přes hranice do české porodnice, ne? Já bych pozvala tchyni k nám, sama bych ve vysokém stupni těhotenství necestovala. Ač jsem byla v těhotenství do poslední chvíle pohyblivá a neměla jsem obří břicho, nejezdila bych nikam daleko. Porod jsem měla v prosinci, takže jsem volila nejbližší porodnici.
Zkusenost nemam, ale google rika, ze predcasny porod jakozto neodkladna zdravotni pece je v ramci EU pokryt v pojisteni.
Dobrý den,
bohužel toto nemá řešení. Pojišťovna vás skutečně nepojisti a na Vás je riskovat. Záleží také, jak daleko budete od hranic a v případě jakéhokoli náznaku porodu se vydat zpět. Já osobně bych skutečně zvážila nutnost cesty. Rodila jsem před 10 měsíci. Dcera se narodila o něco dříve a v porodnici nebyl čas ani na přípravu. Hodně štěstí
@beruska9 píše:
Zkusenost nemam, ale google rika, ze predcasny porod jakozto neodkladna zdravotni pece je v ramci EU pokryt v pojisteni.
Ale porod v německé porodnici je nejspíš o dost dražší než u nás a asi by chtěli něco zaplatit.
S pojištěním neporadím, ale z Berlína jsi na hranicích za 2 hodiny, pokud jsi prvorodička, tak bych se dvakrát nezdráhala a prostě počítala s tím, že kdyby cokoli, jedu domů ![]()
Je to riziko a cena bude vysoka, to se nedoplatis, karticka eu to na to stavit nebude kor pokud bys mela nejake komplikace a rodila predcasne, dite v inkubatoru nebo cokoliv, budes platit vse…neriskovala bych to.
@unuděná píše:
S pojištěním neporadím, ale z Berlína jsi na hranicích za 2 hodiny, pokud jsi prvorodička, tak bych se dvakrát nezdráhala a prostě počítala s tím, že kdyby cokoli, jedu domů
Takze by ses smele vydala rodici na cestu za hranice, jo? V kontrakcich s prioadnym rizikem, ze se neco stane a ty budes nekde na puli cesty? A za 2 hodky na hranicich z Berlina fakt neni
@PAN66 píše:Úplně stejně, jako jsem se rodící vydala do 45 minut vzdálené porodnice a ještě si cestou zašla na pizzu, ano. A že se stane něco cestou? No tak zase stejné řešení, jakoby začala rodit v Berlíně - do nejbližší porodnice nebo volat RZetu, pokud by šlo o překotný porod, tak poslední, co bude řešit, jsou výlohy za porod v DE. Nebo vy jste snad všechny od 30tt seděly doma na zadku? Já ještě v 38tt jela za rodinou 3 hodiny po ČR
Takze by ses smele vydala rodici na cestu za hranice, jo? V kontrakcich s prioadnym rizikem, ze se neco stane a ty budes nekde na puli cesty?
@PAN66 píše:
Takze by ses smele vydala rodici na cestu za hranice, jo? V kontrakcich s prioadnym rizikem, ze se neco stane a ty budes nekde na puli cesty? A za 2 hodky na hranicich z Berlina fakt neni
Btw, z kraje Berlína do Ústí 2:19 minut.
Já, co jsem se tak snažila trochu do toho začíst, tak pojišťovna uhradí to, co uhradí pojišťovna tamnímu občanovi.
Teda ve státním zařízení.
Ale právě taky si úplně netroufnu to risknout bez předchozí konzultace s pojišťovnou. Může mi něco unikat, můžou tam být nějaké výjimky. Osobně by mi ani nevadilo rodit jinde, klidně bych to brala, jak to vyjde, tak to vyjde, ale taky bych se nerada zadlužila…
Ale zas na druhou stranu mi přijde zvláštní, že bych jako těhotná měla být pořád jen doma.
V mém případě je dojezd do ČR nereálný, mám to minimálně 5 hodin. Ale myslím, že ani na ty dvě hodiny se úplně spolehnout nedá.